Skip to main content

Κοινοβουλευτική ερώτηση των ευρωβουλευτών της ΝΔ

Εθεσαν το ζήτημα των συνεχών παραβιάσεων του ελληνικού εναερίου χώρου από τουρκικά μαχητικά και τις απόπειρες παρενόχλησης ευρωπαϊκών πτητικών μέσων της ευρωπαϊκής υπηρεσίας FRONTEX.
Το ζήτημα των συνεχών παραβιάσεων του ελληνικού εναερίου χώρου από τουρκικά μαχητικά και τις απόπειρες παρενόχλησης ευρωπαϊκών πτητικών μέσων της ευρωπαϊκής υπηρεσίας FRONTEX, η οποία είναι αρμόδια για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, έθεσαν με Κοινοβουλευτική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Αφορμή για την κατάθεση της ερώτησης  στάθηκε το πρόσφατο περιστατικό, όπου ελικόπτερο της υπηρεσίας FRONTEX το οποίο πετούσε εντός FIR Αθηνών και ελληνικού εναέριου χώρου στην περιοχή Αγαθονησίου-Φαρμακονησίου, δέχθηκε παρενόχληση από τουρκικό ραντάρ και οι τουρκικές αρχές ζήτησαν την άμεση απομάκρυνσή του, καθώς, σύμφωνα με τους αβάσιμους ισχυρισμούς τους , πετούσε σε "τουρκικό εναέριο χώρο".

Στην ερώτησή τους οι Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, τονίζουν την πάγια τουρκική τακτική των συνεχών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, και καλούν την Επιτροπή να πάρει θέση τόσο για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, όσο  και για τις προσπάθειες της Τουρκίας να παρεμποδίσει την ευρωπαϊκή επιχείρηση καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης. Η επιχείρηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία αφού πραγματοποιείται σε μια περιοχή των ευρωπαϊκών θαλασσίων συνόρων, που δέχεται πολύ μεγάλες πιέσεις παράνομων μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία. Παράλληλα, η ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ζητά από την Επιτροπή να ανακοινώσει τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί ώστε να αποθαρρύνει τέτοιες συμπεριφορές εκ μέρους της Τουρκίας.

 “H Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και να αρχίσει να εφαρμόζει τις αρχές καλής γειτονίας απέναντι στην Ελλάδα", τόνισε σε δήλωσή της, η επικεφαλής της ομάδας των Ευρωβουλευτών, κα. Μαριέττα Γιαννάκου.    " Αυτή τη φορά η τουρκική προκλητικότητα, έφτασε στο σημείο να παρεμποδίσει, ,τη συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται σε επίπεδο ΕΕ για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Με την ερώτηση που καταθέσαμε καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τοποθετηθεί άμεσα στις τουρκικές τακτικές και να γνωστοποιήσει  τις προθέσεις της, αλλά και τις κινήσεις που σκοπεύει να κάνει, προκειμένου η Τουρκία να σταματήσει άμεσα την προκλητική και αντιευρωπαϊκή της συμπεριφορά”.