Skip to main content

Κοινωνικές αναταραχές φοβάται η κυβέρνηση

Βαρύ το κλίμα στο επιτελείο του πρωθυπουργού μετά τη συνέντευξη της τρόικας – Απροετοίμαστη επικοινωνιακά η κυβέρνηση με τα… 50 δισ. ευρώ!

Του Σπύρου Νάννου

 

Οι ωμές επισημάνσεις της τρόικας, δημιούργησαν πονοκεφάλους στο κυβερνών κόμμα, αφού επικοινωνιακά δεν μπορούσαν να διαχειριστούν τα όσα είπαν οι εκπρόσωποί της στη συνέντευξη Τύπου. «Βουβό» το Μέγαρο Μαξίμου, δεν μπορούσε να απαντήσει για τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ που πρέπει να μπουν στα δημόσια ταμεία μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, κυρίως, από πωλήσεις ακινήτων του δημοσίου. Ωστόσο, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τι θα πράξει η κυβέρνηση και από πού θα βρει τα 50 δισ. ευρώ, καθώς θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα αντιδράσεων από τις ομάδες που θα θιγούν, με τις απολύσεις πλέον να θεωρούνται σίγουρες και κανέναν να μην είναι σίγουρος για το αύριο.

Ειδικότερα και σύμφωνα με την τρόικα, 50 δισεκατομμύρια ευρώ πρέπει να μπουν στα δημόσια ταμεία μέσα στα επόμενα 5 χρόνια ενώ μόνο μέσα στην χρονιά που διανύουμε θα πρέπει από τις ιδιωτικοποιήσεις η κυβέρνηση να βρει 15 δισ. ευρώ. Οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν επιτακτικά από την ελληνική κυβέρνηση επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, όμως, παραδέχθηκαν ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο ως προς τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Το θέμα ωστόσο είναι τι θα πράξει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος όμως σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι ιδιαίτερα πιεσμένος από τα όσα συμβαίνουν στην πορεία της οικονομίας και τα όσα ζητούν πλέον οι εκπρόσωποι της τρόικας. Όλα τα παραπάνω κάνουν την κατάσταση δραματική και πολλοί είναι πλέον αυτοί που επισημαίνουν πως είναι πιθανό να προχωρήσει σε εκλογικές κινήσεις, κάτι που σημειωτέον έχει εκμυστηρευτεί στο στενό οικογενειακό του κύκλο.

Ο προβληματισμός γίνεται μεγαλύτερος από το γεγονός πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα δεχθεί ένα νέο τσουνάμι αντιδράσεων από κοινωνικές ομάδες που θα θιγούν, όταν ο ίδιος μέχρι σήμερα γίνεται αποδέχτης μηνυμάτων που κάνουν λόγο για διόγκωση της απογοήτευσης και του θυμού μεταξύ των πολιτών. Οι οποίοι πολίτες φαίνονται ανήμποροι να αντιμετωπίσουν τις ραγδαίες αλλαγές στην καθημερινή τους ζωή, καταλογίζοντας πλέον τις ευθύνες στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την οικονομική της πολιτική. Την ίδια στιγμή, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά αδυνατώντας να βάλουν πλάτη στο έργο της κυβέρνησης, όπως φάνηκε ιδιαίτερα στα όσα υποστήριξαν σήμερα οι εκπρόσωποι της τρόικας. Επικοινωνιακά καρκινοβατούν και ήδη αυτό φαίνεται ξεκάθαρα...