Skip to main content

Κοινωνικές αναταραχές προβλέπουν οι πολίτες λόγω των νέων μέτρων

Κοινωνικές ανισότητες και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προβλέπουν ότι θα προκαλέσουν τα νέα μέτρα οι πολίτες, σύμφωνα με νέα έρευνα. Την ίδια στιγμή 7 στους 10 τάσσονται υπέρ τις άποψης ότι τα μέτρα θ
Κοινωνικές ανισότητες και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προβλέπουν ότι θα προκαλέσουν τα νέα μέτρα οι πολίτες, σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research για «Το Βήμα της Κυριακής». Την ίδια στιγμή 7 στους 10 τάσσονται υπέρ τις άποψης ότι τα μέτρα θα πρέπει να είναι προσωρινού χαρακτήρα.

Αναλυτικότερα, το 86,9% των πολιτών προβλέπει κοινωνική αναταραχή (πολύ πιθανό 48,7%, αρκετά πιθανό 38,2%), ενώ το 85,2% πιστεύει ότι θα διευρυνθεί το χάσμα μεταξύ πλουσιότερων και φτωχότερων.

Το 69,1% των πολιτών υποστηρίζουν ότι τα μέτρα θα πρέπει να είναι προσωρινά, ενώ ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στην κοινωνία είναι ότι το 26,8% των ερωτηθέντων απαντούν ότι τα μέτρα δεν πρόκειται να αποδώσουν ποτέ. Αντίθετα το 26% πιστεύει ότι αυτά θα αποδώσουν σε 1-2 χρόνια και το 20% σε 3-5 χρόνια.

Παράλληλα, το 51,9% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι εμπιστεύεται πολύ ή αρκετά τον Γιώργο Παπανδρέου στην προσπάθεια για έξοδο της χώρας από την κρίση, ενώ το 38,5% των ερωτηθέντων καταλογίζει την ευθύνη για την κατάσταση στις κυβερνήσεις Καραμανλή.

Οι κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ αντιμετωπίζονται θετικά από το 45,6% των πολιτών, ενώ το 54,8% των ερωτηθέντων απαντά ότι δεν έχει στόχο να συμμετάσχει σε κινητοποιήσεις.

Αρνητική, ωστόσο, είναι η εικόνα των ερωτηθέντων για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς το 67,1% κρίνει αρνητικά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, το 63,2% δηλώνει το ίδιο για το ΚΚΕ και το 62,2% για τη ΝΔ.  Ανάμεικτα τα «συναισθήματα» για το ΛΑΟΣ, καθώς το 48% κρίνει αρνητικά τη στάση του, έναντι 44% που την κρίνει θετικά.

Τέλος, στην ερώτηση για το τι θα ψήφιζαν σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, το το 63,1% των πολιτών δηλώνει ότι θα ψήφιζε κατά, ενώ το 23,9% υπέρ.

Η πανελλαδική έρευνα πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαρτίου 2010 με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων. Το δείγμα ήταν 1.044 άτομα, άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών.