Skip to main content

Κόκκινα δάνεια: Πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις για τις κρατικές εγγυήσεις

Σε εκκρεμότητα βρίσκονται στην Ελλάδα 2,6 δισ. ευρώ τιτλοποιήσεις από το σχήμα παροχής κρατικής εγγύησης Ηρακλής, το πιθανόν να πάρει παράταση

Να γίνουν πιο σφιχτές οι πολιτικές σε σχέση με τις κρατικές εγγυήσεις σε ότι αφορά τα νέα κόκκινα δάνεια προσανατολίζονται οι χώρες που χρησιμοποίησαν όπως η δική μας σχήματα αντίστοιχα του Ηρακλή για να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα σε εκκρεμότητα βρίσκονται ακόμη 2,6 δισ. ευρώ τιτλοποιήσεις για το πακέτο Ηρακλής το οποίο θεωρητικά λήγει ναι μεν τον Οκτώβριο ωστόσο μπορεί να πάρει ακόμη και άλλες παρατάσεις αν χρειαστεί και μέχρι εξαντλήσεως των εγγυήσεων ,με απόφαση του συμβουλίου του και τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Οικονομικών.

Πρόκειται για το Sunrise 2 ύψους 500 εκατ. της Τράπεζας Πειραιώς, ΠΕΙΡ το Frontier 2 της Εθνικής ύψους 1 δισ. ευρώ και το διατραπεζικό Solar ύψους 1,1 δισ. ευρώ.
Για τα δάνεια αυτά δεν πρόκειται κάτι να αλλάξει ως προς τους όρους των τιτλοποιήσεών τους.

Ομως για νέα κόκκινα δάνεια που θα προκύψουν εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και του πολέμου στην Ουκρανία η Ιταλία, ως η μεγαλύτερη δευτερογενής αγορά κόκκινων δανείων φαίνεται να εξετάζει να "σφίξει" τους όρους παροχής κρατικών εγγυήσεων.

Στη χώρα μας οι διαδικασίες δείχνουν κινούνται με άλλους ρυθμούς αφού άλλωστε οι τράπεζες έχουν ξεφορτωθεί μεγάλο κομμάτι των κόκκινων δανείων. Κάποιοι βλέπουν καθυστέρηση στους ρυθμούς που έχουν επιβάλει οι όψιμες "ενστάσεις" της Eurostat στελέχη της οποία έχουν εκφράσει την άποψη πως οι εγγυήσεις του Δημοσίου θα πρέπει να καταγραφούν στο χρέος. Και αυτό ασφαλώς δεν αφορά μόνον την Ελλάδα αλλά και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν αντιμετωπίσει με παρόμοιο τρόπο τα NPEs.

Πως θα κινηθεί ο Ηρακλής

Πλην όμως έγκυρες πηγές με καλή γνώση του θέματος στη χώρα μας επισημαίνουν πως σε ανώτατο επίπεδο ΕΚΤ, SSM, Commission και ESM επιμένουν πως οι εγγυήσεις καταγράφονται στο χρέος μόνον όταν αυτές καταπέσουν και πως οι τράπεζες και οι Servicers πληρώνουν υψηλότατα ασφάλιστρα κινδύνου που μαζί με το liquidity buffer του Ηρακλή καλύπτουν πλήρως το οποιοδήποτε πρόβλημα τυχόν δημιουργηθεί από αθετήσεις. Επομένως τόσο οι παραπάνω τιτλοποιήσεις όσο και αυτές που πιθανόν θα γίνουν από μη συστημικές αλλά και από συστημικές τράπεζες μπορούν να εισέλθουν χωρίς πρόβλημα στο σχήμα του Ηρακλή προκειμένου να καλυφθούν από τις εγγυήσεις που έχει εκπονήσει το Δημόσιο. Σε ολόκληρη την Ευρώπη περίπου 170 δισ. τιτλοποιήσεις έχουν καλύψει τα διάφορα σχήματα.

Σύμφωνα πάντως με την οδό που εξετάζει στην παρούσα φάση η Ιταλία που είναι και η πρωτοπόρος στη χρήση των σχημάτων αυτών για νέα κόκκινα δάνεια τα οποία θα προκύψουν από τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις ή εξαιτίας των προβλημάτων που δημιουργεί στην οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι εγγυήσεις θα γίνουν σφιχτότερες δηλαδή για παράδειγμα, στο senior κομμάτι του δανείου το Δημόσιο θα εγγυάται 80% αντί για 100% στοιχείο το οποίο επιβάλει οι τιτλοποιήσεις αυτές να γίνονται με μεγαλύτερες διασφαλίσεις και καλύτερα δάνεια.

Πηγή: Naftemporiki