Skip to main content

Κόκκινα λουλούδια στην αναθηματική πλάκα για την 30η Οκτωβρίου

Εκδηλώσεις μπροστά από την αναθηματική πλάκα για τη σημερινή επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Μήνυμα ενότητας απέστειλαν εκπρόσωποι του πολιτικού και πολιτειακού κόσμου που έδωσαν το «παρών» στην τελετή μνήμης για τη σημερινή επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Ανεβαίνοντας στο βήμα δίπλα από την αναθηματική πλάκα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε ότι σήμερα δίνουμε ένα μήνυμα συνεργασίας και αγώνα για την επίτευξη όλων των στόχων του λαού μας. «Είναι μια υπενθύμιση πως μπορούμε παραμερίζοντας διαφορές και αντιπαλότητες να πετύχουμε αυτό που φαντάζει αδύνατο», τόνισε προσθέτοντας ότι ένα από αυτά που μας δίδαξε η εθνική αντίσταση είναι ότι οι Έλληνες αντιστάθηκαν και πολέμησαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της κατοχής και ξεπέρασαν τα κοινά ανθρώπινα μέτρα.

Μάλιστα υπογράμμισε πως για την πόλη μας έχει αξία να αγκαλιάσουμε όλες τις στιγμές της ιστορίας μας, κάθε πτυχή πέρα και πάνω από διχασμούς και εφήμερες προτιμήσεις.

Ακολούθως ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Δρόσος Τσαβλής σημείωσε πως δεν πρέπει να αφήσει κανείς να αναβιώσει το αίσθημα του ναζισμού. «Η δημοκρατία κέρδισε τότε και είναι πάντα νικήτρια», τόνισε.

Στη συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι μεταξύ των οποίων μέλη του δημοτικού συμβουλίου, νυν και πρώην βουλευτές άφησαν κόκκινα τριαντάφυλλα στην αναθηματική πλάκα.

Προηγήθηκε τελετή κατάθεσης στεφάνων στο στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού.

«Η μνήμη έρχεται να τιμήσει τη σκληρή παθητική και ενεργητική αντίσταση του ελληνικού λαού και την ένοπλη αντίσταση που οδήγησε στην ταχύτερη δυνατή απομάκρυνση των δυνάμεων του Άξονα», σημείωσε ο Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Κεντρικής Μακεδονίας μετά το πέρας της τελετής. Ο ίδιος κάλεσε όλους να επιδείξουν λαϊκή ενότητα σε αυτή τη δύσκολη σημερινή συγκυρία με την Τουρκία να προκαλεί παντοιοτρόπως. «Να είμαστε με ετοιμότητα ικανοί για τέτοια στρατιωτική αποτροπή ώστε να μην τολμήσει κανείς να απειλήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στα νησιά μας, στον Έβρο, στην Κύπρο».

«Εμείς φέρουμε ιστορική ευθύνη να αντιμετωπίσουμε κάθε μορφή φασισμού από όπου και αν έρχεται και όπου και αν ακούγεται», σημείωσε από πλευράς της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου η οποία μάλιστα επισήμανε ότι την ίδια ώρα κάποιοι προσπαθούν να γράψουν ξανά ή να αφηγηθούν την ιστορία.  

Απογοητευμένος από τη στάση της Γερμανίας στις αποζημιώσεις που ζητάει η Ελλάδα εμφανίστηκε ο γραμματέας του εθνικού συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, Αριστομένης Συγγελάκης που παρέστη στην τελετή κατάθεσης στεφάνων.

«Η γερμανική κυβέρνηση επιμένει στην προκλητική της αδιαλλαξία. Πριν από λίγες ημέρες απέρριψε μάλιστα με ιταμό τρόπο την ελληνική ρηματική διακοίνωση. Χρειάστηκαν 4,5 μήνες για να στείλει μισή σελίδα και αυτό αποτελεί ύβρι. Είναι μια στάση που προσβάλλει την Ελλάδα και εκθέτει τη Γερμανία», δήλωσε.  Στο ίδιο πνεύμα ο κ. Συγγελάκης πρότεινε την λήψη μέτρων όπως η απόσυρση από την ελληνογερμανική συνέλευση, το Ταμείο για το Μέλλον και το ελληνογερμανικό ίδρυμα νεολαίας καθώς και την ανέγερση ενός σεμνού μνημείου για τα ελληνικά ολοκαυτώματα μπροστά από τη γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα.