Skip to main content

Κόκκινη κάρτα από το κουαρτέτο για το Αναπτυξιακό Ταμείο

«Όχι» από τους εκπροσώπους των θεσμών στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη μετατροπή του ΕΤΕΑΝ - Παρατηρήσεις για το αναπτυξιακό σχέδιο

Την έντονη διαφωνία τους στο κυβερνητικό σχέδιο για μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης) σε Αναπτυξιακό Ταμείο, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των θεσμών στον υπουργό Οικονομίας, Γ. Σταθάκη.

Όπως τόνισε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου, το κουαρτέτο αντιδρά στην αναβάθμιση του ΕΤΕΑΝ με τον τρόπο που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση, καθώς κρίνουν ότι η λειτουργία του θα είναι ασύμβατη και ευθέως ανταγωνιστική με το υφιστάμενο τραπεζικό σύστημα.

Μάλιστα, για να υπάρξει η μετατροπή του ΕΤΕΑΝ σε Αναπτυξιακό Ταμείο με τη μορφή που επιθυμεί η κυβέρνηση, θα χρειαστεί και η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η βάση του κυβερνητικού σχεδίου, όπως αναφέρθηκε, προβλέπει τη σταδιακή μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε τύποις αναπτυξιακή τράπεζα, κάτι που είχε απορριφθεί εξ αρχής από τους θεσμούς.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, το υπό σχεδιασμό Αναπτυξιακό Ταμείο θα μπορεί να χορηγεί πιστώσεις, εγγυήσεις, αλλά και να διαχειρίζεται σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Από το υπουργείο διαρρέεται ότι «κάθε άλλο παρά λογική πρέπει να κρίνεται η αντίθεση των θεσμών, κι αυτό διότι ανάλογη λειτουργία έχει και σήμερα το ΕΤΕΑΝ».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ένσταση των δανειστών έγκειται στην αδυναμία εξασφάλισης μεγάλων κονδυλίων, τα οποία απαιτεί η λειτουργία του Αναπτυξιακού Ταμείου, στην έλλειψη τεχνικής υποδομής αλλά και στο έλλειμμα συνλειτουργίας με ανάλογα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το IfG.

Κίτρινη κάρτα στο αναπτυξιακό

Την ίδια στιγμή, παρατηρήσεις δέχθηκε και το αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο θα πρέπει να παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, καταγράφηκαν ορισμένες διαφωνίες ως προς το πλάνο υλοποίησής του.

Αντιθέτως, οι θεσμοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία του ΕΣΠΑ και τον σχεδιασμό του αναπτυξιακού νόμου.

Υπουργείο Οικονομίας: Αυτά προβλέπει η μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ

Σε ανακοίνωσή του, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης με το κουαρτέτο, το υπουργείο Οικονομίας απαριθμεί τα πέντε σκέλη που περιλαμβάνει η «ριζική αναβάθμιση», όπως τη χαρακτηρίζει, του ΕΤΕΑΝ, προκειμένου να αποτελέσει «ισχυρό αναπτυξιακό θεσμό».

Συγκεκριμένα, «με τη μελέτη που έχει εκπονηθεί», προβλέπονται τα ακόλουθα:

- Ο σχεδιασμός εξειδικευμένων προγραμμάτων χρηματοδότησης
- Ο πολλαπλασιασμός των πόρων που διαχειρίζεται
- Η στοχευμένη παρέμβαση στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων και των νεοφυών επιχειρήσεων
- Η ενσωμάτωση του ΤΑΝΕΟ, το οποίο αποτελεί Ταμείο Συμμετοχών
- Η διαμόρφωση μηχανισμού αξιολόγησης επενδύσεων που συγχρηματοδοτούνται με τις Τράπεζες.

«Τα παραπάνω αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και το νομοθετικό πλαίσιο θα κατατεθεί προς ψήφιση μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», καταλήγει το υπουργείο.