Skip to main content

Κόκκινο το Σίδνεϊ από την αφρικανική σκόνη

Η Αφρικανική σκόνη κάλυψε το Σίδνεϊ προκαλώντας προβλήματα τόσο στους κατοίκους όσο και στο οικοσύστημα της πόλης.
Ένα ακραίο φαινόμενο αντίκρισαν οι κάτοικοι του Σίδνεϊ σήμερα το πρωί καθώς η πόλη τους βάφτηκε στα κόκκινα λόγο της αφρικανικής σκόνης. Το ακραίο καιρικό φαινόμενο, που επικρατεί στο σύνολο σχεδόν της Νέας Νότιας Ουαλίας, αναμένεται να κρατήσει έως τις απογευματινές ώρες σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η θύελλα σκόνης σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους 100 χιλιομέτρων την ώρα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Η Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών έχει δεχθεί πολλές κλήσεις για βοήθεια καθώς πολύ κάτοικοι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα και οι αρχές προειδοποιούν τα άτομα με προβλήματα υγείας ειδικά όσους υποφέρουν από άσθμα και καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις, να παραμένουν σε κλειστούς χώρους.

Την ίδια στιγμή, λόγω της πολύ περιορισμένης ορατότητας (στα 10 μέτρα), προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα και στην κίνηση των δρόμων, ειδικότερα στις λεωφόρους ταχείας κυκλοφορίας. Επίσης ακυρώθηκαν σχεδόν όλες οι πρωινές πτήσεις.

Προβλήματα ωστόσο δημιουργήθηκαν και στο οικοσύστημα της πόλης καθώς υπάρχουν μαρτυρίες για δέντρα που έπεσαν ή ξεριζώθηκαν ενώ οι κάτοικοι ανέφεραν, σε  πρωινές ραδιοφωνικές εκπομπές, πως είδαν πεθαμένα πουλιά στις αυλές τους και τα κατοικίδια ζώα τους να έχουν εξαφανιστεί.

Στα σχολεία, η πρωινή συγκέντρωση των μαθητών έγινε σε εσωτερικούς χώρους, αφού η ατμόσφαιρα έξω είναι αποπνικτική. Οι περισσότεροι πολίτες που τολμούν να περπατήσουν, φορούν μάσκες.

Χριστίνα Καραμανίδου