Skip to main content

Κόκκινος συναγερμός για τα είδη της Ελλάδας

Σήμα κινδύνου για πολλά είδη δίνει το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας, το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον.
Η Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία και το WWF Ελλάς παρουσιάζουν την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου στις 12 μ.μ., στην αίθουσα επίσημων εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, το «Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας». 

Σε μια ενδελεχή καταγραφή, παρουσιάζεται ο κόκκινος κατάλογος των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση στην ελληνική επικράτεια: σπονδυλόζωα (ψάρια, αμφίβια, ερπετά, πουλιά και θηλαστικά) αλλά και για πρώτη φορά στη χώρα μας, ασπόνδυλα είδη (σαλιγκάρια, λεπιδόπτερα, ορθόπετρα, αράχνες, καρκινοειδή κ.ά).

Το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας δίνει ένα σήμα κινδύνου για πολλά είδη, ενώ παράλληλα αποτελεί και ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας στη χώρα μας.

Το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας υλοποιήθηκε υπό την επιστημονική επίβλεψη της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας και με τη συμμετοχή της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας, του Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας και  του WWF Ελλάς. Στην ομάδα εργασίας συμμετείχαν περισσότεροι από 100 ειδικοί επιστήμονες. Υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον» 2000-2006, μέτρο 5.2 «Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση», που χρηματοδοτήθηκε σε ποσοστό έως 80% το ανώτερο από το ΕΤΠΑ και το υπόλοιπο ποσοστό από Εθνικούς Πόρους.