Skip to main content

Κόλαση επεισοδίων στις ΗΠΑ-Τρεις νεκροί εν μέσω συγκρούσεων (vid)

Περισσότεροι από 1.300 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί σε 16 πόλεις της χώρας μετά το ξέσπασμα των επεισοδίων την περασμένη Πέμπτη.

Μια ακόμα δύσκολη νύχτα αναμένουν οι αρχές στις ΗΠΑ, με τα επεισόδια ως επακόλουθο της δολοφονίας Φλόιντ να συνεχίζονται σε πόλεις και πολιτείες της χώρας.

Οι αντιδράσεις διαδηλωτών για τον θάνατο του αφροαμερικανού Τζορτ Φλόιντ από αστυνομική βία, έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και σε συνδυασμό με τις προσπάθειες των δυνάμεων ασφαλείας να τους αναχαιτίσουν, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.

Το χειρότερο όλων, είναι πως 3 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τις ζωές τους στη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων, με τον τελευταίο εξ αυτών να πέφτει νεκρός στην Ινδιανάπολη από πυροβολισμούς.

Οι αστυνομικές αρχές επιβεβαίωσαν το τραγικό συμβάν στο κέντρο της πόλης, τονίζοντας πως ερευνούν «περιστατικό μαζικών πυροβολισμών», οι οποίοι τραυμάτισαν 3 άτομα, με το ένα εξ αυτών να καταλήγει λίγη ώρα αργότερα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μητροπολιτικής αστυνομιάς της Ινδιανάπολης ανέφερε πως... «η πόλη μας είναι πολύ καλύτερη από αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Το κέντρο δεν είναι ασφαλές αυτές τις ώρες, ζητούμε από τους πολίτες που δεν ζουν σε αυτό, να απομακρυνθούν. Αρκετά!».

Την Παρασκευή, έχασαν τις ζωές τους άλλοι δυο άνθρωποι, ένας 19χρονος στο Ντιτρόιτ κι ένας ομοσπονδιακός πράκτορας στο Όκλαντ. Ο ομοσπονδιακός πράκτορας δέχτηκε πυρά το βράδυ στη διάρκεια διαδηλώσεων στο Όκλαντ, τραυματίστηκε βαριά και κατέληξε λίγα λεπτά μετά. Στο ίδιο περιστατικό, τραυματίστηκε κι ένας συνάδελφός του. Στο Ντιτρόιτ, έπεσε νεκρός κι ένας 19χρονος από πυροβολισμούς μέσα στο πλήθος, με τις αστυνομικές αρχές να «φωτογραφίζουν» σαν δράστη κάποιον άγνωστο που άνοιξε πυρ μέσα από αυτοκίνητο.

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε 25 πόλεις

Στο μεταξύ, στην επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας έχουν προχωρήσει από το Σάββατο τουλάχιστον 25 πόλεις από 16 πολιτείες.

Το μέτρο έχει τεθεί σε ισχύ μέχρι και το πρωί της Κυριακής και αφορά στις πόλεις Μπέβερλι Χιλς και Λος Άντζελες της πολιτείας Καλιφόρνια, στο Ντένβερ του Κολοράντο, στο Μαϊάμι της Φλόριντα, στην Ατλάντα της Τζόρτζια, στο Σικάγο του Ιλινόις, στο Λούιβιλ του Κεντάκι, στη Μινεάπολη και το Σεν Πολ της Μινεσότα, στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, στα Τολέντο, Ντέιτον, Κολούμπους, Κλίβελαντ και Σινσινάντι του Οχάιο, στα Πόρτλαντ, Γιουτζίν του Όρεγκον, σε Πίτσμπουργκ, Φιλαδέλφια της Πενσυλβάνια, στις Κολούμπια, Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας, στο Νάσβιλ του Τενεσί, στο Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα, στο Σιάτλ της Ουάσινγκτον και στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν.

Στο «μάτι του κυκλώνα» και οι δημοσιογράφοι

Πέρα από τους αστυνομικούς που έχουν τραυματιστεί κατά τις συγκρούσεις με τους διαδηλωτές, αρκετοί είναι και οι δημοσιογράφοι και τεχνικοί μέσων ενημέρωσης που έχουν βρεθεί «στο μάτι του κυκλώνα».

Η υπηρεσία δημόσιας ασφάλειας του Πίτσμπουργκ έκανε λόγο για «τραυματισμό τριών τοπικών δημοσιογράφων από επιθέσεις διαδηλωτών», ενώ δύο μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου του Reuters τραυματίστηκαν από σφαίρες καλυμμένες από καουτσούκ στη Μινεάπολις το βράδυ του Σαββάτου, την ώρα που κάλυπταν τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει στην αμερικανική πόλη.

Σύμφωνα με το βίντεο που τράβηξε ο εικονολήπτης Χούλιο - Σέζαρ Τσάβες, ένας αστυνομικός σημαδεύει απευθείας εναντίον του, την ώρα που η αστυνομία κάνει εκτεταμένη χρήση πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές. Λίγα λεπτά αργότερα τόσο ο Τσάβες όσο και ο Ρόντνεϊ Σιούαρντ, σύμβουλος ασφαλείας του Reuters, τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες όταν βρίσκονταν σε ένα κοντινό βενζινάδικο όπου αναζήτησαν καταφύγιο.

Το βράδυ της Παρασκευής, στόχος αστυνομικών έγινε μια ρεπόρτερ, τη διάρκεια που κάλυπτε live τα επεισόδια στο Λούισβιλ του Κεντάκι. Συγκεκριμένα, η Κέιτλιν Ραστ του καναλιού WAVE βρισκόταν σε κεντρικό δρόμο της πόλης, όπου είχαν ξεσπάσει οι ταραχές, όταν ένας αστυνομικός φάνηκε να στοχεύει προς το μέρος εκείνης και του καμεραμάν, ρίχνοντάς τους σφαίρες πιπεριού.

«Οι διαδηλώσεις κατά μιας τέτοιας βαρβαρότητας είναι δικαίωμα και ανάγκη. Είναι μια καθαρά αμερικανική αντίδραση», τόνισε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του. «Όμως το να πυρπολούνται πόλεις και να καταστρέφονται δεν είναι. Η βία που θέτει σε κίνδυνο ζωές δεν είναι». πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως περισσότεροι από 1.300 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί σε 16 πόλεις μετά το ξέσπασμα των επεισοδίων την Πέμπτη, με τους 500 εξ αυτών να προέρχονται από το Λος Άντζελες.