Skip to main content

Kolektiva Lab: Το... πειραματικό σχολείο του καφέ στη Θεσσαλονίκη

Δύο διαφορετικά καταστήματα που ξεπέρασαν τα συμβατικά καφέ, προσθέτοντας τη γευσιγνωσία και την εισαγωγή ποικιλιών από μικρές φάρμες.

Μοναδικές ποικιλίες καφέ από μικρές φάρμες της Νότιας Αμερικής και της Αφρικής, αλλά και μαθήματα γευσιγνωσίας καφέ, έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν εδώ και λίγους μήνες οι Θεσσαλονικείς σε δύο διαφορετικά καφέ που λειτουργούν σε Συκιές και Καλαμαριά.

Η Kolektiva, εταιρεία που έχει τις ρίζες της στις Σέρρες και δραστηριοποιούνταν μέχρι πρόσφατα αποκλειστικά στην εισαγωγή και προμήθεια επιχειρήσεων εστίασης και εμπορίας καφέ, προχώρησε σε ένα «πείραμα» στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Αν και η αγορά του καφέ της πόλης για πολλούς θεωρείται κορεσμένη, καθώς μετά τη Λάρισα είναι η πόλη με τα περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης καφέ ανά κάτοικο, το φιλόδοξο εγχείρημα υπόσχεται κάτι το διαφορετικό.

Οι δημιουργοί του Roasters Kolektiva Lab και του Kolektiva Coffee Project εισάγουν ξεχωριστές ποικιλίες καφέ όσον αφορά τα αρώματα και τις γεύσεις τους ερχόμενοι απευθείας σε διαπραγμάτευση με τους παραγωγούς σε χώρες της Κεντρικής/Νότιας Αμερικής αλλά και της Αφρικής, ώστε να εξασφαλίσουν μοναδικά χαρμάνια που δεν συνηθίζουν να κάνουν οι εταιρείες κολοσσοί του καφέ για να κρατούν χαμηλό το κόστος τους.

Σκοπός των δημιουργών της Kolektiva είναι να συνεισφέρουν κατά κάποιο τρόπο στο «δίκαιο εμπόριο» του καφέ, γνωστό και ως fair trade, προκειμένου οι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται σε φτωχές κατά κύριο λόγο χώρες να πωλούν σε καλύτερες τιμές την πρώτη ύλη τους χωρίς μεσάζοντες στους οποίους αναγκάζονται να πωλούν φθηνά.  

Εκτός από τα μοναδικά χαρμάνια, η Kolektiva δίνει την ευκαιρία στους Θεσσαλονικείς να μάθουν και πώς να πίνουν τον καφέ τους, διοργανώνοντας μέσα στα καταστήματά σεμινάρια γευσιγνωσίας καφέ. Επαγγελματίες της εστίασης του καφέ, barista και απλοί λάτρεις ενός εκ των δημοφιλέστερων ροφημάτων του πλανήτη μπορούν για πρώτη φορά στην πόλη και τη Βόρεια Ελλάδα να μυηθούν στα μυστικά του καβουρδίσματος, των τεχνικών παραγωγής και των διαφορετικών γεύσεων.

Μια γνωριμία και μια καινοτομία

Η ιστορία του Roasters Kolektiva LAB και του Coffee Project ξεκινά το 2017 όταν ο Παναγιώτης Ματζιούνης, τρίτης γενιάς καφεκόπτης από τις Σέρρες, γνωρίζει τον Τάσο Κοδέλλα σε ένα από τα Coffee Skills Program που διοργανώνονται από τη Speciality Coffee Association.

Το γεγονός ότι ο νεαρός Σερραίος είχε κάνει τη στροφή στην αναζήτηση πιο gourmet γεύσεων στον καφέ με τον οποίο προμήθευε καταστήματα και αλυσίδες, ήταν αυτό που οδήγησε στη γέννηση της επιχειρηματικής ιδέας με τον Τάσο Κοδέλλα.

Αφού προηγήθηκε η συμμετοχή του Παναγιώτη Μαντζιούνη σε δύο πανελλήνιους διαγωνισμούς καβουρδίσματος το 2017 και το 2018 και έναν παγκόσμιο το 2017 στην Κίνα, με την υποστήριξη του Τάσου Κοδέλλα, ωρίμασε η ιδέα για μια διαφορετική επιχειρηματική προσέγγιση στον χώρο του καφέ.

Έτσι, τον περασμένο Ιούνιο, λίγο πριν την έξοδο Επταπυργίου για την περιφερειακή οδό ανοίγει το Roasters Kolektiva Lab στις Συκιές και στη συνέχεια τον Δεκέμβριο το Coffee Project στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς, σε συνεργασία με έναν τρίτο επενδυτή, τον Βαγγέλη Πιπιλιό.

«Θέλαμε με αυτόν τον τρόπο να κάνουμε γνωστή τη δουλειά μας στον κόσμο. Εμείς δεν είχαμε σκοπό να δημιουργήσουμε μύθους περί μυστικών συνταγών για τον καλό καφέ. Τα μυστικά μας εμείς θέλουμε να τα μάθει όλος ο κόσμος», εξηγεί ο Τάσος Κοδέλλας στη Voria.

Στο χώρο του Roasters Kolektiva οι πελάτες μπορούν να απολαύσουν τον καφέ τους, ενώ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να παρακολουθούν από τον Τάσο Κοδέλλα σεμινάρια γευσιγνωσίας και τεχνογνωσίας καφέ.

Από τις φάρμες στο φλιτζάνι

Γουατεμάλα, Κόστα Ρίκα, Αιθιοπία, Κένυα, αλλά και οι πιο γνώριμες Κολομβία και Βραζιλία, έχουν να προσφέρουν γεύσεις και αρώματα. Ο Παναγιώτης και ο Τάσος προσπαθούν να ανακαλύψουν με κάθε τρόπο μικρές φάρμες καφέ σε όλο τον κόσμο για να φτάσουν στο φλιτζάνι ή στο χάρτινο κυπελλάκι των καταναλωτών.

Χαρακτηριστική είναι η εμπειρία του Τάσου από την Κόστα Ρίκα και τη μικρή φάρμα καφέ του Αντόνιο Μπαράντες. Εκεί μπόρεσε να δει πώς παράγονται, συλλέγονται και ετοιμάζονται για εξαγωγή οι κόκκοι του καφέ, μέσω μιας επίπονης διαδικασίας διαλογής.

Στη συνέχεια, μερικοί κόκκοι καφέ από τη φάρμα του Αντόνιο ταξίδεψαν στην Ελλάδα και καβουρδίστηκαν. Και από τη χώρα μας ο αλεσμένος καφές πήγε στο Άμστερνταμ, στην έκθεση γευσιγνωσίας καφέ Cup of Excellence, εντυπωσιάζοντας όσους τον δοκίμασαν.

«Είναι πολλοί οι αγρότες ανά τον κόσμο που παράγουν τον δικό τους καφέ αλλά στη συνέχεια καλούνται να πουλήσουν την παραγωγή τους φθηνά στις εταιρείες κολοσσούς. Εμείς επιζητούμε να έχουμε άμεση επαφή με τον παραγωγό, για ένα δικαιότερο εμπόριο καφέ, αλλά και την εξασφάλιση ποιοτικότερου προϊόντος που φτάνει στον καταναλωτή», αναφέρει ο κ. Κοδέλλας.