Παρασκευή 10 Απριλίου 2020
x

ΚΟΛΛΙΑΣ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΕΠΑΝΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Μόνο έτσι θα επιτευχθεί η μείωση των επιτοκίων, αλλά και η τόνωση της οικονομίας, εξηγεί ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου

Εθνικός στόχος, πλέον, πρέπει να είναι η συμμετοχή στις μηνιαίες επανεπενδύσεις, που θα κυμανθούν περίπου στα 15 δισ. ευρώ, επισημαίνει ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, τονίζοντας ότι «μόνο έτσι θα επιτευχθεί η μείωση των επιτοκίων, αλλά και η τόνωση της οικονομίας».

«Τον Μάρτιο του 2015, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θέλοντας να τονώσει την ανάπτυξη στην οικονομία της Ευρωζώνης, έθεσε σε ισχύ το πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης. Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τις αρνητικές συνέπειες του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ξόδεψε 2,6 τρισ. ευρώ, αγοράζοντας κρατικά κυρίως ομόλογα», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Κόλλιας και προσθέτει:

«Η ένεση ρευστότητας από την ΕΚΤ δεν είχε τα ίδια αποτελέσματα για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Χώρες, που εφάρμοζαν προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, καθυστέρησαν ή δεν εντάχθηκαν καθόλου στην ποσοτική χαλάρωση, όπως η Ελλάδα.

» Οι ομολογιακές αποδόσεις σε χώρες του Νότου, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, άγγιξαν ιστορικά χαμηλά μετά την έναρξη του προγράμματος, ενώ σε χώρες του πυρήνα, οι αποδόσεις κάποιων ομολόγων υποχώρησαν κάτω από το μηδέν.

» Η Ελλάδα δεν κατάφερε να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η διαδικασία της επανεπένδυσης των εσόδων της ΕΚΤ από τα ομόλογα, που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, και θα διαρκέσει για μία παρατεταμένη περίοδο, τουλάχιστον ενός έτους, δεν θα πρέπει να αφήνει αδιάφορη τη χώρα μας.

» Εθνικός στόχος, πλέον, πρέπει να είναι η συμμετοχή στις μηνιαίες επανεπενδύσεις, που θα κυμανθούν περίπου στα 15 δισ. ευρώ. Μόνο έτσι θα επιτευχθεί η μείωση των επιτοκίων, αλλά και η τόνωση της οικονομίας».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ