Skip to main content

Κόλλιας: Οι οικονομικές εξελίξεις θέτουν νέους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου σε ομιλία του αναφέρθηκε στη σημασία του εσωτερικού ελέγχου σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Για την καρποφόρα συνύπαρξη του Οικονομικού Επιμελητηρίου με το Ινστιτούτο εσωτερικών ελεγκτών Ελλάδος, με φόντο τα νέα δεδομένα του επαγγέλματος έκανε λόγο ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας στο 20ο ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας – IIA Greece, το οποίο πραγματοποιείται σήμερα 3 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής με κεντρικό θέμα «Feel the Rhythm».

O πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έγινε τα προηγούμενα χρόνια για να πειστούν τα στελέχη της πολιτείας για τη σημασία του εσωτερικού ελέγχου σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και για την ανάγκη ύπαρξης νομοθεσίας, μια προσπάθεια, η οποία ευοδώθηκε με τον νόμο του 2021, με την ψήφιση του νόμου για τον εσωτερικό έλεγχο στον δημόσιο τομέα και στη συνέχεια με νόμο τον 2022, με τη συμμετοχή του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Ο ίδιος μίλησε για την βαρύτητα του επαγγέλματος, ειδικά στη σημερινή εποχή, τονίζοντας ότι «στο Οικονομικό Επιμελητήριο θέλουμε να αναβαθμίσουμε το επάγγελμα, να κάνουμε υποχρεωτικό τον ρόλο του εσωτερικού ελεγκτή».

Όπως και ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, επανέλαβε και εκείνος τη βούληση του Οικονομικού Επιμελητηρίου να μην μείνει κανένας, μέχρι να ψηφιστεί ο σχετικός νόμος, εκτός επαγγέλματος, κάτι στο οποίο, όπως υποστήριξε, συμφωνεί και ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης.

Έδωσε, δε, δέσμευση από το βήμα του συνεδρίου ότι με νέα τροπολογία που θα έρθει, θα καλύπτονται όλοι όσοι ασκούν το επάγγελμα μέχρι την ψήφιση του σχετικού νόμου.

Κατά τον κ. Κόλλια, «το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη μεταρρύθμιση του δημοσίου είναι σημαντικό για την αλλαγή κουλτούρας του εσωτερικού ελεγκτή. Ο ρόλος του εσωτερικού ελεγκτή πρέπει να αναβαθμιστεί και αυτό έχει αρχίσει να γίνεται με τις έγκαιρες παρεμβασεις της πολιτείας. Οι οικονομικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο θέτουν νέους κανονισμούς εταιρικής διακυβέρνησης και απαιτούν ακριβή εσωτερικό έλεγχο».

Όπως, εξάλλου, ανέφερε ο κ. Κόλλιας, σημαντικό ρόλο έχει η δημιουργία μιας κουλτούρας, όπου ο ελεγκτής θα πρέπει να αμφισβητεί τα δεδομένα, να κατανοεί τους κινδύνους για μια εταιρεία και να τους αναγνωρίζει.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η τεχνολογία παίζει το ρόλο της και λειτουργεί ενισχυτικά στο επάγγελμα του εσωτερικού ελεγκτή.

«Το επόμενο διάστημα οι εσωτερικοί ελεγκτές καλούνται να αναλάβουν νέους ρόλους. Οι νέες μορφές κινδύνων που απειλούν τις εταιρείες φέρνουν στο φως την ανάγκη για στελέχη πλήρως εκπαιδευμένα στα καινούργια δεδομένα» δήλωσε χαρακτηριστικά.