Skip to main content

Κολομβία: 30χρονη γυναίκα έπεσε νεκρή από πυρά στρατιώτη

Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται νέο πλήγμα για την ήδη αμαυρωμένη εικόνα των δυνάμεων ασφαλείας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Στρατιώτης στην Κολομβία άνοιξε πυρ με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μια γυναίκα σε σημείο ελέγχου.

Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται νέο πλήγμα για την ήδη αμαυρωμένη εικόνα των δυνάμεων ασφαλείας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. «Μια γυναίκα σκοτώθηκε εξαιτίας πυρών από μέλος των ένοπλων δυνάμεων», δήλωσε ο στρατηγός Τζον Ρόχας σε κολομβιανά τηλεοπτικά δίκτυα.

Το γεγονός αμαυρώνει παραιτέρω τη φήμη του στρατού, δεκάδες στελέχη του οποίου αντιμετωπίζουν έρευνες για υποθέσεις σεξουαλικών κακοποιήσεων και κατηγορούνται για φόνους αμάχων. Το θύμα, η Χουλιάνα Χιράλδο, ήταν περίπου 30 ετών, σύμφωνα με κολομβιανά ΜΜΕ. Ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε δήλωσε ότι διέταξε το υπουργείο Άμυνας να διενεργήσει άμεσα έρευνα για τον θάνατό της. Το περιστατικό σημειώθηκε σε σημείο ελέγχου κοντά στη Μιράντα, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε η Χιράλδο προσπάθησε να αποφύγει να ελεγχθεί, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η χώρα βρίσκεται ήδη σε αναβρασμό, μετά τις πολυαίμακτες διαδηλώσεις εναντίον της αστυνομικής βαρβαρότητας εξαιτίας του θανάτου του φοιτητή νομικής Χαβιέρ Ορντόνιες, τον οποίο κατηγορούνται ότι σκότωσαν δύο αστυνομικοί την 9η Σεπτεμβρίου. Στις κινητοποιήσεις, που σημαδεύτηκαν από επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων και εκτεταμένα επεισόδια, σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι.

Ο υπουργός Αμυνας αρνείται να ζητήσει συγνώμη για τα θύματα στις διαδηλώσεις

Το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε την Τρίτη εντολή στην κυβέρνηση να εγγυηθεί στους πολίτες το δικαίωμα να διαδηλώνουν ειρηνικά και να ζητήσει συγγνώμη για τον «υπερβάλλοντα ζήλο» της αστυνομίας κατά τη διάρκεια προηγούμενου κύματος κινητοποιήσεων, τον περασμένο Νοέμβριο.

Το δικαστήριο έδωσε προθεσμία στον υπουργό Άμυνας Κάρλος Χολμς Τρουχίγιο ως χθες Πέμπτη για να ζητήσει συγγνώμη, αλλά αψήφησε την εντολή, παραπέμποντας απλώς στη δήλωσή του την 11η Σεπτεμβρίου, μετά τον θάνατο του Ορντόνιες.

Ταυτόχρονα, ο Τρουχίγιο κατηγόρησε την οργάνωση ανταρτών Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) ότι υποκίνησε τη βία στις πρόσφατες διαδηλώσεις. Αναφέρθηκε σε ηχογράφηση συνομιλίας που φέρεται να έκανε ηγετικό στέλεχος των ανταρτών, η οποία μεταδόθηκε χθες Πέμπτη και κατά τον υπουργό Άμυνας αποδεικνύει πως οι αντάρτες βρίσκονταν πίσω από τα επεισόδια.