Skip to main content

Κολομβία: «Μπλόκο» σε ναρκωτικά αξίας 3,3 δισ. δολαρίων

Τις τελευταίες 105 ημέρες κατασχέθηκαν συνολικά 94,2 τόνοι κοκαΐνης, αξίας πώλησης στον δρόμο περίπου 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Τεράστιες ποσότητες κοκαΐνης κατασχέθηκαν, έπειτα από πολυεθνική επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν οι διωκτικές αρχές 18 κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης, καθώς και των ΗΠΑ και του Καναδά, με τον συντονισμό των αρχών της Κολομβίας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Ιβάν Ντούκε.

Συγκεκριμένα, τις τελευταίες 105 ημέρες κατασχέθηκαν συνολικά 94,2 τόνοι κοκαΐνης, αξίας πώλησης στον δρόμο περίπου 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ποσότητα μαριχουάνας με αξία πώλησης στον δρόμο που υπολογίζεται σε 133,7 εκατομμύρια δολάρια, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Κολομβιανού προέδρου.

«Η ολομέτωπη μάχη εναντίον της διακίνησης ναρκωτικών είναι πολυεθνική, συντονισμένη, κοινή ευθύνη όλων των χωρών», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Ντούκε. «Σήμερα, σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου καταναλώνουν και παράγουν ναρκωτικά με τον έναν τρόπο ή τον άλλο», πρόσθεσε.

Ο Ντούκε δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες για το πού ακριβώς κατασχέθηκαν οι ποσότητες των ναρκωτικών ουσιών στις οποίες αναφέρθηκε. Πάντως, πηγή προσκείμενη στο Πολεμικό Ναυτικό μιας από τις χώρες που ενεπλάκησαν στην επιχείρηση ανέφερε πως οι κατασχέσεις έγιναν σε διεθνή ύδατα στον Ειρηνικό Ωκεανό και στην Καραϊβική Θάλασσα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκφράζει έντονη ανησυχία για τη μεγάλη αύξηση της έκτασης των καλλιεργειών κόκας, του φυτού τα φύλλα του οποίου αποτελούν την πρώτη ύλη στην παρασκευή της κοκαΐνης, πάντως διαβεβαιώνει πως θα συνεργαστεί με τη χώρα των Άνδεων με σκοπό να μειωθεί η παραγωγή φύλλων κόκας στο μισό ως τα τέλη του 2023.

Η έκταση των καλλιεργειών κόκας αυξήθηκε κατά 17%, σε 1.710.000 στρέμματα το 2017, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η αύξηση αποδόθηκε στην αυξημένη παραγωγικότητα και αποδοτικότητα, καθώς και στην ελπίδα μερίδας των αγροτών ότι θα τους προσφερθούν κρατικές επιχορηγήσεις για να στραφούν σε νόμιμες καλλιέργειες.