Skip to main content

Κόλπος του Ομάν: Βυθίστηκε το ένα τάνκερ, υποστηρίζει το Ιράν

Το δεξαμενόπλοιο φέρεται να δέχθηκε επίθεση σήμερα το πρωί, καθώς έπλεε ανάμεσα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράν.

Την είδηση ότι βυθίστηκε το ένα από τα τάνκερ που σημειώθηκε έκρηξη στον Κόλπο του Ομάν (δείτε εδώ) μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ΙRNA, πληροφορία, ωστόσο, την οποία διαψεύδει ο νορβηγικός όμιλος Frontline.

Στη Μέση Ανατολή έχει σημάνει συναγερμός μετά τις ισχυρές εκρήξεις στα δύο πετρελαιοφόρα, τα οποία φέρεται να χτυπήθηκαν από τορπίλες και μαγνητικές νάρκες, όπως αναφέρουν πηγές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα «Daily Μail».

Νωρίτερα, διεθνή μέσα γνωστοποίησαν «σοβαρό συμβάν» στον Κόλπο του Ομάν, κάνοντας λόγο για εκρήξεις και φωτιές σε δύο τάνκερ, εν μέσω γενικευμένης έντασης μεταξύ ΗΠΑ – Ιράν αλλά και στο περιθώριο της επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Σίνζο Άμπε στο Ιράν.

Η UK Maritime Trade Operations που λειτουργεί υπό την ομπρέλα του βρετανικού ναυτικού εξέδωσε ανακοίνωση για το συγκεκριμένο συμβάν, που σημειώθηκε κοντά στις ακτές του Ιράν (κατά πληροφορίες, μόλις 45 χιλιόμετρα από τις ιρανικές ακτές), σημειώνοντας πως «η Βρετανία και οι σύμμαχοί της έχουν γνώση του περιστατικού το οποίο διερευνάται».

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν, ωστόσο, επικαλούμενη το δορυφορικό δίκτυο Al-Mayadeen, ανέφερε πως τα δύο δεξαμενόπλοια δέχτηκαν επίθεση – χωρίς, ωστόσο, να δίνει περαιτέρω πληροφορίες για τους υπαίτιους και τα κίνητρα του πλήγματος.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται τέσσερις πηγές από το χώρο της ναυτιλίας και του εμπορίου, τα δύο δεξαμενόπλοια έχουν εκκενωθεί, με τα πληρώματα αμφότερων να είναι ασφαλή. Οι ίδιες πηγές αναγνώρισαν τα δύο τάνκερ ως το Front Altair υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ και το Kokuka Courageous υπό σημαία Παναμά.

Όπως τόνισε ο Josh Frey του 5ου στόλου σε ανακοίνωσή του: «Οι αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή έλαβαν δύο ξεχωριστά σήματα κινδύνου, το ένα στις 06:12 τοπική ώρα και το δεύτερο στις 07:00. Τα σκάφη του αμερικανικού Ναυτικού βρίσκονται στην περιοχή, παράσχοντας βοήθεια».