Skip to main content

Κόμβος διαμετακόμισης προς τα Βαλκάνια η Ξάνθη

Σε πρότυπο διασυνοριακής εναλλακτικής ανάπτυξης και κόμβο διαμετακόμισης μπορεί να αναδειχθεί η Ξάνθη λόγω των γεωπολιτικών και οικονομικών εξελίξεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
 Σε πρότυπο διασυνοριακήςεναλλακτικής ανάπτυξης και κόμβο διαμετακόμισης προς τη βαλκανικήαγορά  και τη Δύση μπορεί να αναδειχθεί η Ξάνθη λόγω των γεωπολιτικών και οικονομικών εξελίξεων στηΝοτιοανατολική Ευρώπη. Απαραίτητη προϋπόθεση, ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ξάνθης, κ.Παναγιώτη Ανδρικόπουλο, αποτελεί η σωστή αξιοποίηση τωνδυνατοτήτων που παρέχουν η  γεωγραφική θέση και η ανθρωπογεωγραφία τηςπεριοχής.

Όπως τονίζει στη VORIA.GR  ο κ.Ανδρικόπουλος, για να καταστεί ουσιαστική και εντυπωσιακή η ανάπτυξη της Θράκης οφείλει να στηριχθεί σε ολόκληρο το δυναμικό της και στην πλήρη αξιοποίηση όλων των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων. Επιπλέον θα πρέπει να στηριχθεί πάνω απ’ όλα στους ανθρώπους της, ανεξάρτητα από θρησκεία, γλώσσα, καταγωγή και πολιτισμό. Όπως επίσης και στο φυσικό της πλούτο και σε όλα εκείνα τα μέτρα και τα μέσα που θα μεγιστοποιήσουν την ανάπτυξη σε όλους τους τομείς.


Ο νομός Ξάνθης

Ο κ.Ανδρικόπουλος υπογραμμίζει ότι ο νομός Ξάνθης αποτελεί σταυροδρόμι ανάπτυξης λόγω της γεωπολιτικής τουθέσης και των υποδομών που ευνοούν την επιχειρηματική δραστηριότητα. "Οιυποδομές που υπάρχουν εγγυώνται την απρόσκοπτη και αποδοτικότερηλειτουργία επιχειρηματικών μονάδων που θα επιχειρήσουν στην περιοχή. Ηγεωγραφική της θέση είναι κομβικής σημασία, αφού η πρόσβαση σε χώρεςτων Βαλκανίων και προς την  Τουρκία εγγυάται άνοιγμα σε χώρες με μεγάλοεξαγωγικό ενδιαφέρον", αναφέρει ο κ.Ανδρικόπουλος. Σημειώνει, δε, ότι η Ξάνθη ως έδρα της διευρυμένης νομαρχιακήςαυτοδιοίκησης Δράμας– Καβάλας – Ξάνθης και δίπλα στην έδρα τηςΠεριφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης συνιστά ένα διοικητικό κέντρο, όπουη αποκέντρωση υπηρεσιών λειτουργούν προσθετικά στις απαιτήσεις τηςεπιχειρηματικής δραστηριότητας.

Εξάλλου, όπως επισημαίνει ο κ.Ανδρικόπουλος, τα εθνικά και ευρωπαϊκά επενδυτικάπρογράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων και επιδότησης απασχόλησης στηνπεριοχή, αποτελούν ελκυστικά εργαλεία ανάπτυξης. "Η Πολυτεχνική Σχολήτου Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με έμφαση στην έρευνα και τηντεχνολογία, συμμετέχει ενεργά σε μια αμφίδρομη σχέση με την οικονομία,την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα της περιοχής προσδίδοντας κύροςκαι τεχνογνωσία. Το Επιμελητήριο Ξάνθης έχοντας διαβλέψει την μεγάληδυναμική της περιοχής έχει αναπτύξει δομές υποστήριξης σε όλους τουςτομείς με αποτέλεσμα την ταχύτερη και αποδοτικότερη ενίσχυση τωνεπιχειρήσεων", εξηγεί ο κ.Ανδρικόπουλος.


Το Επιμελητήριο στη σύγχρονη εποχή

Το Επιμελητήριο Ξάνθης σήμερα αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες της τοπικής οικονομίας. Με την εμπειρία και την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει τις τελευταίες δεκαετίες συνιστά απαραίτητο φορέα υποστήριξης των επιχειρήσεων αλλά επίσης και σημαντικό παράγοντα που κατευθύνει τις εξελίξεις στην οικονομία της περιοχής με βασικότερη πτυχή αυτή του επίσημου συμβούλου της Πολιτείας όσον αφορά την τοπική ανάπτυξη. Παρεμβαίνει με τοποθετήσεις στα σε θέματα αναπτυξιακής και οικονομικής πολιτικής  ως επίσημος σύμβουλος της ελληνικής πολιτείας. Μετέχει ως θεσμοθετημένο μέλος σε νομαρχιακές  και περιφερειακές επιτροπές που ασχολούνται με επιχειρηματικά και αναπτυξιακά θέματα. Υλοποιεί  πλήθος  προγραμμάτων που αφορούν την συνεχή εκπαίδευση και ενημέρωση επιχειρηματιών και εργαζομένων. Συμμετέχει σε Ευρωπαϊκά διαπεριφερειακά και διακρατικά προγράμματα με στόχο την μεταφορά τεχνογνωσίας και τη δημιουργία σωστών υποδομών ανάπτυξης και αειφορίας.

Ο κ. Ανδρικόπουλος επισημαίνει  ότι τα τελευταία χρόνια το Επιμελητήριο Ξάνθης έχει επιτύχει σημαντικά επιτεύγματα όπως σοβαρές και στοχευμένες παρεμβάσεις σε θέματα οικονομικής–αναπτυξιακής-επιχειρηματικής πολιτικής σε Ελλάδα και Εξωτερικό, εκπόνηση και υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων με σκοπό την αναβάθμιση του φορέα αλλά κυρίως των μελών του και άμεση και ταχύτερη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων-μελών σε θέματα ενημέρωσης υποστήριξης και διεκπεραίωσης ενεργειών.