Skip to main content

«Κομφούζιο» με το νέο σχέδιο νόμου για τις μικροζυθοποίες

Το ΥΠΟΙΚ λέει πως δεν έχει γνώση για αλλαγές στον νομοθετικό πλαίσιο, η Διεύθυνση Αλκοόλης, όμως, ζητά προτάσεις επί του νέου νομοσχεδίου.

Αιφνιδιασμένος δηλώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, Σοφοκλής Παναγιώτου από τη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία κάνει λόγο για «δήθεν παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομικών στην αγορά του ζύθου με τροποποιήσεις του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου» απαντώντας στις αντιδράσεις του κλάδου σε προωθούμενο σχέδιο με τίτλο «Όροι και Προϋποθέσεις για την παραγωγή ζύθου και προϊόντων ζύθου, τη λειτουργία των οικείων μονάδων παραγωγής, ως και τηρητέες διατυπώσεις και διαδικασίες για τον έλεγχο και την εποπτεία των οικείων μονάδων παραγωγής»

Το υπουργείο αναφέρει πως δεν έχει περιέλθει καμία πρόταση τροποποίησης σε γνώση του, παρόλο που η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών έλαβε επείγουσα επιστολή στις 10 Δεκεμβρίου από τη Διεύθυνση Αλκοόλης και Τροφίμων, στην οποία γίνεται λόγος για σχέδιο διατάξεων νόμου για την τροποποίηση του ν.δ. 29/12/1923 αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων  για τις παραβιάσεις των νόμων περί φορολογίας του ζύθου και σχέδιο με θέμα « Όροι και Προϋποθέσεις για την παραγωγή ζύθου και προϊόντων ζύθου, τη λειτουργία των οικείων μονάδων παραγωγής, ως και τηρητέες διατυπώσεις και διαδικασίες για τον έλεγχο και την εποπτεία των οικείων μονάδων παραγωγής».

Δείτε την επιστολή εδώ

Μάλιστα, στη συγκεκριμένη επιστολή δινόταν χρονικό περιθώριο μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου προκειμένου να κατατεθούν οι απόψεις της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών. Μετά από τις αντιδράσεις των ζυθοποιών δόθηκε με νέα επιστολή στις 12 Δεκεμβρίου, παράταση για την αποστολή των προτάσεων μέχρι τις 27 του μήνα, το αργότερο μέχρι τις 10.00 πμ(!).

Δείτε την επιστολή της 12ης Δεκεμβρίου εδώ

Στην επιστολή μάλιστα αναφέρεται πως «η αποστολή, σε αυτή τη φάση, των εν λόγω σχεδίων διατάξεων της νομοθεσίας περί ζύθου αποσκοπεί σε μία ανταλλαγή απόψεων της υπηρεσίας μας με τους οικείους κλαδικούς φορείς, ιδιαίτερα καθ' όσον, λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας της υπηρεσίας μας ιδίως κατά την τρέχουσα περίοδο, δεν κατέστη δυνατή η σύγκληση, όπως είναι η συνήθης διαδικασία και πρακτική, σχετικής σύσκεψης».

«Η χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με την οποία καμία σχετική πρόταση τροποποίησης δεν έχει γίνει αντικείμενο επεξεργασίας από το υπουργείο, μας αιφνιδίασε. Δεν είναι δυνατόν να αποστέλλεται ένα σχέδιο νόμου με τη μορφή μάλιστα επείγοντος από μία διεύθυνση και να μην είναι ενήμερος ο πολιτικός προϊστάμενος» σχολίασε μιλώντας στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, Σοφοκλής Παναγιώτου επισημαίνοντας πως η Ένωση θα συνεχίσει τον αγώνα της και θα ζητήσει, άμεσα, συνάντηση από την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις.   

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου, που εκτιμά πως στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική, το σχέδιο νόμου που απεστάλη από τη Διεύθυνση Αλκοόλης και Τροφίμων «βασίζεται σε λάθος φιλοσοφία. Αλλάζει τον τρόπο ελέγχου της παραγωγής εγχώριου ζύθου υποχρεώνοντας πολλές ελληνικές επιχειρήσεις με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που ορίζει, αφενός να χάσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα και αφετέρου να εφαρμόζουν απαρχαιωμένες τεχνικές ελέγχου που είτε θα  τις καταστήσουν παράνομες, είτε δε θα τους επιτρέψουν να επιβιώσουν καθώς η λειτουργία τους θα καταστεί ασύμφορη».