Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Κονφούζιο με την αποστολή Τσίπρα στα Σκόπια

«Πόρτα» τρώει από προέδρους παραγωγικών φορέων της πόλης ο πρωθυπουργός που διοργανώνει επιχειρηματική αποστολή στη γείτονα

Κονφούζιο, αναστάτωση αλλά και εκνευρισμό φαίνεται να έχει προκαλέσει η επικείμενη επιχειρηματική αποστολή στα Σκόπια, στις 2 Απριλίου, στην οποία εκλήθησαν, αιφνιδιαστικά, παραγωγικοί φορείς της πόλης προκειμένου να συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι πρόεδροι των επιχειρηματικών φορέων της πόλης δεν προσκλήθηκαν στη σημερινή συνάντηση που θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός, στη 1.00, στο Μακεδονία Παλλάς, με επιχειρήσεις, αλλά, χθες, αίφνης έγιναν παραλήπτες πρόσκλησης από τον οργανισμό Enterprise Greece, προκειμένου να συμμετάσχουν στο ταξίδι της ερχόμενης Τρίτης. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Enterprise Greece, συντονίζει την επικείμενη επιχειρηματική αποστολή.

Στην πρόσκληση επισημαίνεται στους προέδρους των φορέων πως πρέπει να απαντήσουν το αργότερο μέχρι σήμερα αν θα συμμετέχουν ή όχι στην αποστολή. Το παράδοξο, δε, είναι πως αναφέρεται στην επιστολή πως «περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα θα σας αποσταλούν εντός των προσεχών ημερών», την ώρα που ο χρόνος είναι ούτως, ή άλλως πιεστικός και μεσολαβεί και Σαββατοκύριακο.

Στόχος όπως αναφέρεται στην πρόσκληση είναι η «περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας».

Μάλιστα, προκειμένου να καταγραφεί πως η κυβέρνηση δεν προβαίνει σε έξοδα, επισημαίνεται στους εν δυνάμει ενδιαφερόμενους πως «η μετακίνηση και διαμονή επιβαρύνουν αποκλειστικά τους  συμμετέχοντες».

Όπως όλα δείχνουν οι αρνητικές απαντήσεις των προέδρων παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης, πέφτουν, από χθες, βροχή. Κάποιοι, δε, εξ αυτών είναι ιδιαίτερα αιχμηροί.

«Εμείς κυκλοφορούμε στη Θεσσαλονίκη και έχουμε συγκεκριμένες θέσεις για ορισμένα θέματα όπως για παράδειγμα το Μακεδονικό» τονίζει μιλώντας στη Voria.gr, o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, επισημαίνοντας πως «φυσικά και δεν πρόκειται να συμμετέχει ο ΕΣΘ στην επιχειρηματική αποστολή».

Ερωτηθείς για τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με επιχειρηματίες αναφέρει καυστικά «δεν ξέρω ποιοι είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες της πόλης που εκλήθησαν στη συνάντηση, εμείς, πάντως, δεν προσκληθήκαμε».

Αρνητική ήταν η απάντηση και από τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Ζορπίδη, υπογραμμίζοντας ότι «το ΕΕΘ έχει αποφασίσει να μην συμμετέχει σε καμία δράση που θα σχετίζεται με τη γειτονική χώρα, όσο αυτή χρησιμοποιεί ένα όνομα το οποίο δεν της ανήκει».

«Το θέμα απασχόλησε την τελευταία συνεδρίαση της διοικητικής επιτροπής, τα μέλη της οποίας αποφάσισαν ομόφωνα ότι το ΕΕΘ προχωρά στην κίνηση αυτή ως ένδειξη διαμαρτυρίας και αντίδρασης απέναντι σε μία πολιτική, που δεν εκφράζει τον ελληνικό λαό. Καμία από τις δράσεις αυτές δε μας αφορά. Για μας το όνομα της Μακεδονίας, που είναι μόνο ελληνικό, είναι ιερό και θα το υπερασπιστούμε με όποιον τρόπο μπορούμε» καταλήγει ο κ. Ζορπίδης.

«Αυτό που έχει ανάγκη η επιχειρηματική κοινότητα της Θεσσαλονίκης και δη της Βόρειας Ελλάδας, δεν είναι ένα ταξίδι στα Σκόπια, αλλά να λυθούν τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από τη Συμφωνία των Πρεσπών και δη για τα μακεδονικά προϊόντα. Απαντούμε λοιπόν αρνητικά σε μια πρόσκληση που δεν εξυπηρετεί προς αυτή την κατεύθυνση» αναφέρει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης συμπληρώνοντας πως «το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί με την επιπόλαια συμφωνία δεν διορθώνεται με επισκέψεις στη γειτονική χώρα, στην οποία ούτως, η άλλως το ελληνικό επιχειρηματικό στοιχείο είναι έντονο».

Διαφορετική ήταν η αντιμετώπιση του θέματος από τον πρόεδρο της ΔΕΘ – Ηelexpo, Τάσου Τζήκα, ο οποίος μιλώντας στη Voria. gr σημειώνει πως έλαβε πρόσκληση για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, στην οποία και θα παραστεί. Ωστόσο για το αν θα συμμετέχει η Έκθεση θα αποφασισθεί μετά τη συνάντηση κατά την οποία αναμένεται να υπάρξει ενημέρωση για το πρόγραμμα του ταξιδιού και τις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν.