Skip to main content

Κομισιόν: «Ανοιχτή» σε διάλογο για τον... «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής»

Το ζήτημα αφορά τον έλληνα επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά τον οποίο η φον ντερ Λάιεν θέλει να κάνει αρμόδιο για τα θέματα μετανάστευσης.

Η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπεραμύνθηκε της απόφασής της να δώσει έναν αμφιλεγόμενο τίτλο στο χαρτοφυλάκιο του επιτρόπου που θα είναι αρμόδιος για τα ζητήματα της μετανάστευσης.

Σε άρθρο της που δημοσιεύεται σήμερα σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων η ιταλική εφημερίδα La Repubblica και η γερμανική Die Welt, η φον ντερ Λάιεν λέει πως είναι έτοιμη για έναν «ανοικτό» διάλογο για το θέμα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ζήτημα αφορά τον έλληνα επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά, πρώην επικεφαλής των εκπροσώπων της Επιτροπής, τον οποίο η φον ντερ Λάιεν θέλει να κάνει αρμόδιο για τα θέματα που δημιουργούνται από τη μετανάστευση και του οποίου ο επίσημος τίτλος πρόκειται να είναι «Αντιπρόεδρος αρμόδιος για την Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής».

Η επιλογή αυτού του τίτλου εκ μέρους της φον ντερ Λάιεν προκάλεσε ζωηρές επικρίσεις εκ μέρους τριών πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των φιλελεύθερων-κεντρώων της Renew Europe, που την κάλεσαν να δώσει εξηγήσεις στις 19 Σεπτεμβρίου.

«Αγαπητή Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (...), ας διαφυλάξουμε τις αξίες μας είτε αφαιρώντας τη μεταναστευτική πολιτική από το χαρτοφυλάκιο, ώστε να αποφύγουμε τις ατυχείς συνδέσεις, είτε προσαρμόζοντας τον τίτλο», της ζήτησε σήμερα ο αρχηγός της πολιτικής ομάδας Renew Europe, ο Ντάτσιαν Τσιόλος.

Στο άρθρο της η φον ντερ Λάιεν δεν απαντά σ' αυτά τα αιτήματα και δικαιολογεί την απόφασή της επικαλούμενη την ανάγκη υπεράσπισης των αξιών της ΕΕ που απειλούνται από τους αντιπάλους της Ευρώπης.

Υπενθυμίζει τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης: τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ισότητα, το κράτος δικαίου και τον σεβασμό των δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

«Οφείλουμε να είμαστε υπερήφανοι για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας και οφείλουμε να επιδιώκουμε διαρκώς να τον διαφυλάξουμε, να τον προστατεύσουμε και να τον βελτιώσουμε», γράφει.

«Καθημερινά αυτός ο τρόπος ζωής αμφισβητείται από τους αντιπάλους της Ευρώπης που προέρχονται τόσο από μέσα όσο και απ' έξω από τα σύνορά μας», υπογραμμίζει.

«Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτές τις δυνάμεις να υπεξαιρέσουν προς όφελός τους τον ορισμό του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Θέλουν να του δώσουν ένα νόημα αντίθετο από το αληθινό νόημά του, να υπονομεύσουν λίγο-λίγο τα θεμέλιά μας και να σπείρουν τη διχόνοια ανάμεσά μας», κατηγορεί.

«Είναι σαφές πως αυτή την εβδομάδα πυροδοτήθηκε μια συζήτηση για τα υπονοούμενα και για την έννοια του όρου. Αυτό είναι καλό. Και είναι μια συζήτηση την οποία θα πρέπει να κάνουμε ανοικτά», γράφει η φον ντερ Λάιεν.

«Φυσικά οι λέξεις έχουν σημασία. Το αναγνωρίζω. Για μερικούς, ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής είναι ένας πολιτικά φορτισμένος όρος. Όμως δεν μπορούμε και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μας στερήσουν τις εκφράσεις μας: είναι κι αυτές κομμάτι αυτού που είμαστε», προσθέτει.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επικαλείται το άρθρο 2 της Συνθήκης της ΕΕ, που αναφέρει ότι «Η Ένωση έχει θεμελιωθεί πάνω στις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων προσώπων που ανήκουν σε μειονότητες».

Το σαββατοκύριακο, ο Άντριου Στρελάιν της οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων έγραψε στο Twitter πως ο τίτλος του χαρτοφυλακίου «Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής» είναι «η τυπική δημαγωγία του εμείς εναντίον αυτών και της δαιμονοποίησης μειονοτικών ομάδων, την οποία βλέπουμε στη ρητορική όλων των ακροδεξιών οργανώσεων στην Ευρώπη».