Skip to main content

Κομισιόν: Η σταθερότητα στην Aνατολική Μεσόγειο συνδέεται με λύση στο Κυπριακό

«Η περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο συνδέεται στενά με μια λύση στο Κυπριακό», δήλωσε η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Ναμπίλα Μασραλί, κληθείσα να σχολιάσει την άρνηση της Τουρκίας, να αποδεχθεί συμμετοχή της ΕΕ στην πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό που θα γίνει στη Γενεύη στο τέλος του μηνός, είπε πως όσο πιο γρήγορα η ΕΕ συμμετέχει πλήρως στις συνομιλίες για το Κυπριακό τόσο το καλύτερο.

Η κ. Μασραλί σε δήλωση της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων είπε ότι η «ΕΕ είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια που τόσο οι ηγέτες όσο και τα Ηνωμένα Έθνη θα βρουν πιο χρήσιμη. Το κυπριακό πρόβλημα είναι σαφώς πρόβλημα της ΕΕ: Η Κύπρος είναι κράτος μέλος της Ένωσης, τώρα και μετά την επανένωση, η περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο συνδέεται στενά με μια λύση στο Κυπριακό».

«Μια μελλοντική διευθέτηση πρέπει ιδίως να συμμορφώνεται με το κεκτημένο και τις διασφαλίσεις της ΕΕ, την ακεραιότητα και τις ευθύνες και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων της ΕΕ», τόνισε.

«Η ΕΕ είναι παρατηρητής της επίσημης Διάσκεψης για την Κύπρο. Για τους προαναφερθέντες λόγους, όσο πιο γρήγορα η ΕΕ συμμετέχει πλήρως στις ανανεωμένες συνομιλίες για διευθέτηση, τόσο το καλύτερο», επεσήμανε.

Κληθείσα να σχολιάσει περαιτέρω μια πιθανή πρόσκληση από τα Ηνωμένα Έθνη για τη διάσκεψη, η Ναμπίλα Μασραλί σημείωσε ότι «οι προσκλήσεις στη συνάντηση της Γενεύης εκδίδονται από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Η ΕΕ είναι παρατηρητής στην επίσημη Διάσκεψη για την Κύπρο. Η ΕΕ έχει Αντιπροσωπεία στη Γενεύη, έτσι εκ των πραγμάτων είμαστε στη Γενεύη».