Skip to main content

Κομισιόν κατά της Ελλάδας για μη εποστροφή φόρων

Την προσφυγή στο Ευρωδικαστήριο κατά της Ελλάδας αποφάσισε η Κομισιόν, λόγω πλημμελούς εφαρμογής τριών αποφάσεων του Δικαστηρίου, οι οποίες καταδίκαζαν τη χώρα μας σχετικά με την επιστροφή αχρεωστήτως
Την προσφυγή στο Ευρωδικαστήριο κατά της Ελλάδας αποφάσισε η Κομισιόν, λόγω πλημμελούς εφαρμογής τριών αποφάσεων του Δικαστηρίου, οι οποίες καταδίκαζαν τη χώρα μας σχετικά με την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Στη σχετική ανακοίνωση η Επιτροπή τονίζει ότι στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι κράτος μέλος έχει επιβάλει φόρο κατά παράβαση του δικαίου της ΕΕ, τα φυσικά πρόσωπα έχουν το δικαίωμα να επιδιώξουν και να επιτύχουν την επιστροφή του αχρεωστήτως, σύμφωνα με την ενωσιακή νομοθεσία, καταβληθέντος φόρου. Τονίζει, ωστόσο, ότι η Ελλάδα δεν επιτρέπει αυτήν την επιστροφή φόρων.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Δικαστήριο της ΕΕ σε τρεις περιπτώσεις, λόγω κακής εφαρμογής της οδηγίας για τον ΦΠΑ. Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι απηύθυνε αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, αντίστοιχα, τον Φεβρουάριο του 2008 και τον Οκτώβριο του 2009, όμως οι ελληνικές αρχές δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα.

Όπως σημειώνει η Επιτροπή, σύμφωνα με τους ελληνικούς κανόνες,φοροαπαλλαγή επιτρέπεται μόνο στις περιπτώσεις που οι χορηγηθείσες απόαλλοδαπούς γιατρούς ή από αλλοδαπά νοσοκομεία αποδείξεις έχουνεπικυρωθεί ως προς τη γνησιότητά τους από ελληνικό προξενείο. Εάν δενυπάρχει ελληνικό προξενείο στο άλλο κράτος μέλος, η θεώρηση μπορεί ναγίνει από τη σχετική τοπική αρχή. Ωστόσο, δεν υφίσταται παρόμοιαδιάταξη για τις αποδείξεις που χορηγούνται από Έλληνες γιατρούς ήελληνικά νοσοκομεία.

Η Επιτροπή τονίζει ότι η διαφορετικήαντιμετώπιση των ιατρικών δαπανών που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα σεσχέση με αυτές που πραγματοποιούνται σε ένα άλλο κράτος μέλος καιειδικά ο διοικητικός φόρτος που προκαλείται από τη θεώρηση από ελληνικόπροξενείο, ενδέχεται να αποθαρρύνει τους κατοίκους της Ελλάδας από τονα ασκήσουν το δικαίωμά τους για παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε κάποιοάλλο κράτος μέλος, και για το λόγο αυτό αποτελεί εμπόδιο στην ελεύθερηπαροχή των υπηρεσιών.