Skip to main content

Κομισιόν: Kάθε υποδομή είναι καλύτερη από την ντροπή της Ειδομένης

Οι πρόσφυγες από την Ειδομένη μεταφέρθηκαν σε οργανωμένες εγκαταστάσεις υποδομής γύρω από τη Θεσσαλονίκη, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Οποιοδήποτε εγκατάσταση υποδοχής είναι καλύτερη από την ντροπή της Ειδομένης, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι πρόσφυγες της Ειδομένης έχουν μεταφερθεί σε καταυλισμούς με σημαντικές ελλείψεις.

Ο κ. Σχοινάς δήλωσε ότι η Επιτροπή δεν είναι ενήμερη για τα δημοσιεύματα και ανέφερε ότι οι πρόσφυγες από την Ειδομένη μεταφέρθηκαν σε οργανωμένες εγκαταστάσεις υποδομής γύρω από τη Θεσσαλονίκη. Σημείωσε, επίσης, ότι οι εγκαταστάσεις αυτές χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και ότι τόσο οι ελληνικές αρχές όσο και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις εργάζονται για να διευκολύνουν τη ζωή των προσφύγων.

Όσον αφορά τα πέντε τελευταία κριτήρια που πρέπει να ικανοποιήσει η Τουρκία προκειμένου να καταργηθεί η βίζα για τους τούρκους πολίτες, η εκπρόσωπος για θέματα Μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό ανέφερε ότι ο διάλογος με την Επιτροπή συνεχίζεται και ότι σημειώνεται πρόοδος.

Η κ. Μπερτό ανακοίνωσε ότι ο νέος τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ πρόκειται να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες εντός της εβδομάδας, προκειμένου να συζητήσει το ζήτημα με τον επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Η εκπρόσωπος ανέφερε ακόμα ότι ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον κ. Τσελίκ, προκειμένου να καταγράψουν την πρόοδο που έχει σημειώσει η Τουρκία σχετικά με τις πέντε τελευταίες προϋποθέσεις.

Η κ. Μπερτό υπενθύμισε ότι το ζήτημα της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας, που ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα, έχει πλέον κλείσει, καθώς υπεγράφη από τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ σχετικά με το ζήτημα της προστασίας δεδομένων ανέφερε ότι «σημειώνεται πρόοδος».