Skip to main content

Κομισιόν: Νέος παγκόσμιος συνασπισμός για τη βιοποικιλότητα

Κάλεσμα σε εθνικά πάρκα, ενυδρεία, βοτανικούς και ζωολογικούς κήπους, μουσεία επιστήμης και φυσικής ιστορίας να ενώσουν τις δυνάμεις τους

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας για την άγρια ζωή χθες Τρίτη 3 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στο Μονακό έναν νέο παγκόσμιο συνασπισμό για τη βιολογική ποικιλότητα. Με την παρούσα εκστρατεία επικοινωνίας, η Επιτροπή απευθύνει έκκληση για ενίσχυση της κινητοποίησης όσον αφορά την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάγκη προστασίας της βιολογικής ποικιλότητας.

Ενόψει της κρίσιμης συνόδου της 15ης Διάσκεψης των συμβαλλομένων μερών της Σύμβασης για τη βιολογική ποικιλότητα (CoP15) τον Οκτώβριο του 2020 η Επιτροπή καλεί όλα τα εθνικά πάρκα, τα ενυδρεία, τους βοτανικούς και τους ζωολογικούς κήπους, τα μουσεία επιστήμης και φυσικής ιστορίας να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την οικολογική κρίση.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας της ΕΕ, κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσους, έκανε τις εξής δηλώσεις: «Η κρίση που πλήττει τη βιολογική ποικιλότητα αποτελεί σημαντικό μέρος της κλιματικής αλλαγής. Η προστασία και η αποκατάσταση της βιολογικής ποικιλότητας όχι μόνο θα διαφυλάξει τη φύση για τις μελλοντικές γενεές, αλλά θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην αποφυγή αρνητικών συνεπειών για τα τρόφιμα, την υγεία και την οικονομία μας. Πρέπει να αναλάβουμε επειγόντως δράση σε παγκόσμια κλίμακα. Διαφορετικά, το μόνο μέσο που θα διαθέτουμε για να γνωρίσουμε τη φύση θα είναι οι ζωολογικοί και οι βοτανικοί κήποι. Αυτό θα ήταν αποτυχία της ανθρωπότητας.»

Χάρη στις συλλογές τους και τα προγράμματα εκπαίδευσης και αποκατάστασης που προσφέρουν, τα εθνικά πάρκα, τα ενυδρεία, οι βοτανικοί και οι ζωολογικοί κήποι, τα επιστημονικά μουσεία και τα μουσεία φυσικής ιστορίας αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις τεράστιες επιπτώσεις της κρίσης της βιολογικής ποικιλότητας. Η Επιτροπή παροτρύνει επίσης τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τις επιχειρήσεις, τους επιστήμονες και τους μεμονωμένους πολίτες να διαδραματίσουν τον ρόλο που τους αναλογεί για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης ενόψει της συνόδου κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τη βιολογική ποικιλότητα (CoP15).

Κατά την εν λόγω σύνοδο, τα 196 συμβαλλόμενα μέρη της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τη βιολογική ποικιλότητα αναμένεται να εγκρίνουν ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο για την προστασία και την αποκατάσταση της φύσης, το οποίο είναι τόσο απαραίτητο όσο και η συμφωνία του Παρισιού για την επείγουσα κλιματική πρόκληση. Σε συνέχεια της συνόδου, ο συνασπισμός για τη βιολογική ποικιλότητα θα εστιάσει την προσοχή του στην ανάληψη συντονισμένων δράσεων με απτό αντίκτυπο, με σκοπό την κάμψη της καμπύλης όσον αφορά την απώλεια της βιολογικής ποικιλότητας. Η πρωτοβουλία διέπεται από το ίδιο πνεύμα και συνάδει πλήρως με άλλες πρωτοβουλίες και συνασπισμούς, όπως ο «Συνασπισμός υψηλών φιλοδοξιών» με επικεφαλής την Κόστα Ρίκα.

Ιστορικό

Ο παγκόσμιος συνασπισμός για τη βιολογική ποικιλότητα θα συμπληρώσει τον εξαιρετικά επιτυχημένο συνασπισμό «World aquariums #ReadyToChange to #BeatPlasticPollution», ο οποίος συγκροτήθηκε το 2017 με τη συμμετοχή άνω των 200 ενυδρείων σε 41 χώρες για την αύξηση της ευαισθητοποίησης όσον αφορά τα θαλάσσια απορρίμματα.

Στο Ωκεανογραφικό Μουσείο του Μονακό έλαβε χώρα μια τελετή αφιερωμένη στη σύσταση του εν λόγω συνασπισμού αλλά και στην παράδοση των ηνίων του συνασπισμού ενυδρείων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) στο πλαίσιο της εκστρατείας για καθαρές θάλασσες.

Εντός του μήνα που διανύουμε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει τη νέα στρατηγική της ΕΕ για τη βιολογική ποικιλότητα με σκοπό την προστασία και την αποκατάσταση της φύσης στην Ευρώπη, στην οποία θα προσδιορίζονται λεπτομερώς οι φιλοδοξίες της ΕΕ όσον αφορά την CoP15. Μια μείζων εκδήλωση για την ευαισθητοποίηση του κοινού, η Πράσινη Εβδομάδα της ΕΕ, θα έχει επίσης ως στόχο να κινητοποιήσει την κοινωνία υπέρ της φύσης και της βιολογικής ποικιλότητας από την 1η έως τις 5 Ιουνίου 2020. Στο πλαίσιο αυτό θα διοργανωθούν δεκάδες επιμέρους εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη, καθώς και συνέδριο στη Λισαβόνα και στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με έκθεση που εξέδωσε το 2019 η «διακυβερνητική πλατφόρμα Επιστήμης-Πολιτικής για τη βιολογική ποικιλότητα και τις οικοσυστημικές υπηρεσίες» (IPBES), η φύση συρρικνώνεται παγκοσμίως με ρυθμούς πρωτοφανείς για την ανθρώπινη ιστορία. Ο ρυθμός της εξαφάνισης των ειδών επιταχύνεται, καθώς πάνω από ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση, γεγονός που είναι πιθανόν να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τον άνθρωπο σε όλο τον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι τα οικοσυστήματα δεν θα είναι πλέον σε θέση να εξυπηρετήσουν την ανθρωπότητα μέσω της παροχής νερού, τροφίμων, καθαρού αέρα και ξυλείας, ενώ θα επηρεαστούν σοβαρά οι υπηρεσίες που παρέχουν για την επικονίαση, τη ρύθμιση του κλίματος, τη διαμόρφωση του εδάφους και τη συγκράτηση των πλημμυρών.

Για περισσότερες πληροφορίες

Κείμενο της δέσμευσης: https://ec.europa.eu/environment/pdf/biodiversity_coalition_pledge.pdf

Συνασπισμός του 2018 «Τα ενυδρεία σε όλο τον κόσμο κατά των πλαστικών απορριμμάτων»

Για λεπτομερείς πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι φορείς μπορούν να επικοινωνήσουν στη διεύθυνση ec-biodiversity-coalition@ec.europa.eu