Skip to main content

Ενεργειακό: Σε τέσσερις άξονες το σχέδιο Κομισιόν - Πλαφόν υπό συνθήκες, με χρονικό όριο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει τη διαπραγματευτική της ισχύ ώστε να προμηθευτεί φυσικό αέριο σε πολύ πιο ανταγωνιστικές τιμές.

Σε τέσσερις άξονες βασίζεται το σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Στις Βρυξέλλες οι διεργασίες είναι πυρετώδεις και το παρασκήνιο οργιάζει ειδικά στην Κομισιόν, που καλείται να... τετραγωνίσει τον κύκλο και να συνθέσει τις αντικρουόμενες απόψεις για το πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Ο χρόνος πιέζει κι αυτό γιατί την Πέμπτη συνεδριάζουν οι 27 ηγέτες προκειμένου να καταλήξουν σε απόφαση.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο πρώτος αφορά την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου μια πλατφόρμα δηλαδή που θα επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να προμηθεύεται σε ευρωπαϊκή βάση φυσικό αέριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει τη διαπραγματευτική της ισχύ ώστε να προμηθευτεί φυσικό αέριο σε πολύ πιο ανταγωνιστικές τιμές και αυτή η πλατφόρμα θα λειτουργήσει και ως προστατευτικό δίχτυ για τα πιο μικρά κράτη-μέλη που είναι πιο αδύναμα ως αγοραστές.

Ο δεύτερος άξονας αφορά έναν μηχανισμό αλληλεγγύης.

Αν υπάρξει ένα κράτος μέλος που θα βρεθεί σε κατάσταση έκρακτης ανάγκης, ξεμείνει δηλαδή από φυσικό αέριο τον χειμώνα, θα προμηθευτεί από κάποιο άλλο με ένα δίκαιο αντίτιμο.

Ο τρίτος άξονας αφορά τη μείωση της ζήτησης του φυσικού αερίου. Υπαρχει μια πρώτη απόφαση για μείωση της κατανάλωσης 15% φέτος τον χειμώνα.

Η Κομισιόν συζητά ότι θα μπορούσε να ζητήσει την ενεργοποίηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που θα καθιστούσε υποχρεωτικό το πλαφόν.

Ως ύστατο μέτρο η Κομισιόν προτείνει ένα δυναμικό πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, μέτρο το οποίο ζητά η Ελλάδα μαζί με άλλες 14 τουλαχιστον χώρες που θα έχει χρονικό ορίζοντα της τάξης των τριών μηνών.

Πηγή: ΣΚΑΪ