Skip to main content

Κομισιόν: Στήριξη 300 εκατ. ευρώ για την υπερταχεία ευρυζωνική υποδομή

Η πρόσβαση σε υψηλής απόδοσης συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο είναι ζωτικής σημασίας για τους Ευρωπαίους πολίτες, τόνισε η αρμόδια Επίτροπος.

Δημόσια στήριξη ύψους 300 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα υπερταχείας ευρυζωνικής υποδομής της Ελλάδας ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις. Το πρόγραμμα θα προσφέρει υπερταχείες ευρυζωνικές υπηρεσίες σε πελάτες, σε περιοχές με ανεπαρκή συνδεσιμότητα στην Ελλάδα.

«Η πρόσβαση σε υψηλής απόδοσης συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο είναι ζωτικής σημασίας για τους Ευρωπαίους πολίτες, για την κοινωνία και την οικονομία. Με την παρούσα απόφαση, η Επιτροπή εγκρίνει τη χρήση κονδυλίων της ΕΕ για την ανάπτυξη υπερταχειών συνδέσεων στο διαδίκτυο σε περιοχές της Ελλάδας όπου οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι ανεπαρκείς. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία στην Ελλάδα, καθώς και για την κοινωνική και εδαφική συνοχή, ώστε τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της Ελλάδας να μπορέσουν να επωφεληθούν πλήρως από την ψηφιακή ενιαία αγορά», δήλωσε η επίτροπος Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού.

Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του ελληνικού προγράμματος υπερταχείας ευρυζωνικότητας ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ιδιωτικών επενδύσεων.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ανάπτυξη ευρυζωνικής υποδομής ικανής να παρέχει ταχύτητες λήψης τουλάχιστον 100 Megabit ανά δευτερόλεπτο (Mbps), με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1 Gigabit ανά δευτερόλεπτο (Gbps), σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς.

Αφορά περιοχές όπου δεν υπάρχει σήμερα ταχεία ευρυζωνική υποδομή που να προσφέρει τουλάχιστον 30 Mbps και στις οποίες κανένας ιδιώτης επενδυτής δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσει εμπορικά στο εγγύς μέλλον.