Skip to main content

Κομπίνα με πλαστές επιταγές έστησαν Σερραίοι

Κομπίνα με πλαστές επιταγές έστησαν 12 άτομα από τις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη χρησιμοποιώντας ως «βιτρίνα» για την διακίνηση τους εταιρεία, συμφερόντων ενός εκ των δραστών.

Κομπίνα με πλαστές επιταγές έστησαν 12 άτομα από τις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη χρησιμοποιώντας ως «βιτρίνα» για την διακίνηση τους εταιρεία, συμφερόντων ενός εκ των δραστών.

Ειδικότερα, ύστερα από τη σύλληψη 31χρονου Σερραίου για προσκόμιση πλαστής επιταγής σε τράπεζα, από την προανάκριση προέκυψε ότι ο συλληφθείς μαζί με άλλους τρεις συγκρότησαν ομάδα για την κατάρτιση, διακίνηση και προσκόμιση για είσπραξη ή κυκλοφορία πλαστών επιταγών. Επίσης, προέκυψε ότι άλλοι πέντε εντάχθηκαν για περιορισμένο χρόνο στην ομάδα αυτή ως μέλη, όμως η συμμετοχή τους έληξε με την αποκάλυψη των στοιχείων τους σε διαπίστωση προσκόμισης πλαστής επιταγής.

Συγκεκριμένα, ένας 35χρονος από τη Θεσσαλονίκη κατάρτιζε ή προμηθεύονταν καταρτισμένες πλαστές επιταγές, που φέρονταν ότι εκδόθηκαν από υπαρκτά φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες ευρέως γνωστές και οικονομικά εύρωστες-φερέγγυες, τις οποίες παρέδιδε στους συνεργούς του, που αναλάμβαναν την διακίνηση τους δίνοντας τες σε εμπόρους για αγορά υλικών για την επαγγελματική τους δραστηριότητα είτε προσκομίζοντας τες σε τράπεζες για εξαργύρωσή τους, μέσω των ενταγμένων για περιορισμένο χρόνο μελών της ομάδας.

Σημαντικό ρόλο στη δράση της ομάδας, έπαιξε η ύπαρξη εταιρείας, συμφερόντων ενός εκ των δραστών, η οποία λειτούργησε ως «βιτρίνα» και έδινε δικαιολογητική βάση στις αγορές υλικών από ανυποψίαστους εμπόρους αλλά και γενικά στην κίνηση των επιταγών. Ακολούθως, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος τριών ατόμων που δεν συμμετείχαν στην εγκληματική οργάνωση αλλά εν γνώση τους διακινούσαν τις πλαστές επιταγές.

Η ομάδα δραστηριοποιήθηκε από τον Μάιο του 2010 έως και τον Μάρτιο του 2011, όπου κατάρτισε και διακίνησε συνολικά 32 πλαστές επιταγές συνολικού ποσού 323.801 ευρώ.

Επίσης, σε βάρος του 35χρονου σχηματίσθηκε δικογραφία για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, αφού προμηθεύτηκε βεβαιώσεις κερδών - καταβολής χρημάτων από δήθεν επιτυχίες του σε παιχνίδια του ΟΠΑΠ, ώστε να τις υποβάλει στην εφορία και να νομιμοποιηθούν τα έσοδα, συνολικού ύψους 52.245,87 ευρώ, που απέκτησε από την συμμετοχή και δράση του στην εγκληματική αυτή ομάδα.

Η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Σερρών, ενώ γίνεται έρευνα για την ταυτοποίηση διακίνησης και άλλων πλαστών επιταγών από την ίδια ομάδα.