Skip to main content

Κομβικές επαφές Κοντονή - UEFA για το ποδοσφαιρικό Grexit

Κρίσιμο τετ α τετ με τον γενικό γραμματέα της UEFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, θα έχει σήμερα ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής.

Κρίσιμο τετ α τετ με τον γενικό γραμματέα της UEFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, θα έχει σήμερα στην Αθήνα ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, προκειμένου να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση για την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο και να αποφευχθούν τυχόν κυρώσεις στην Ελλάδα. Το ραντεβού αυτό έρχεται μία ημέρα μετά την ψήφιση επί της αρχής του αθλητικού νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα από την επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής.

Η αλλαγή πλεύσης που χάραξε τις τελευταίες ημέρες ο κ. Κοντονής, κατόπιν εντολής του Μεγάρου Μαξίμου, έφεραν αλλαγές στο επίμαχο νομοσχέδιο, προμηνύοντας έτσι μία συζήτηση σε θετικό κλίμα και προς αναζήτηση της χρυσής τομής.

Παρότι το άρθρο 15 που προβλέπει την κατάργηση του αυτοδιοίκητου (της αυτονομίας όπως ισχυρίζεται) της ΕΠΟ δεν αποσύρθηκε μέχρις στιγμής, ο υφυπουργός Αθλητισμού φαίνεται διατεθειμένος να περάσει στην αιτιολογική έκθεση παράγραφο που θα αναφέρει ότι: «τα θέματα ποδοσφαίρου και της οργάνωσης-λειτουργίας της ΕΠΟ ρυθμίζονται από την ΕΠΟ στο πλαίσιο της αυτοδιοικητικής λειτουργίας της και σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανονισμούς της, τα οποία είναι εναρμονισμένα με το Σύνταγμα, την κείμενη νομοθεσία και τους κανονισμούς της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας».

Ωστόσο, στις δηλώσεις που έκανε το βράδυ της Τρίτης, ο κ. Κοντονής πέταξε το γάντι στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ομοσπονδία. «Είναι στο χέρι της UEFA, της FIFA και της ΕΠΟ να αποδεχτούν αυτήν τη δήλωση, διότι πλέον δεν υπάρχει κανένα κίνδυνος για το αυτοδιοίκητο, όπως δεν υπήρχε ποτέ άλλωστε, αλλά ορισμένοι δεν ήθελαν να το καταλάβουν. Επομένως στην αυριανή συζήτηση, εμείς περιμένουμε μία θετική τοποθέτηση επ' αυτών που δηλώσαμε σήμερα (σ.σ. χθες). Νομίζω αυτά όλα είναι αυτονόητα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία για το τι λέει και τι εννοεί η κυβέρνηση. Αυτά που λέει, τα εννοεί. Ως εκ τούτου, οι πρωτοβουλίες πλέον είναι στα χέρια άλλων, να αποδεχτούν αυτήν την απόλυτα δημοκρατική και συναινετική διαδικασία και να προχωρήσουμε χωρίς ρήξεις στο μέλλον».