Skip to main content

Konos-Κτήμα Μιχελή: Τέσσερις γενιές ελαιολάδου από την Αλεξανδρούπολη

Με μεράκι και ιδιαίτερα ελαιόλαδα, όπως το Konos 1st Day Harvest και το Konos Full Moon Harvest, η τέταρτη γενιά της εταιρείας ανοίγει νέους ορίζοντες

Θέλουν τα προϊόντα τους να μην καλύπτουν απλώς ανάγκες, αλλά να δημιουργούν γαστρονομικές εμπειρίες και θύμησες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι έχουν βγάλει στην αγορά ελαιόλαδο νυχτερινής συγκομιδής με την πανσέληνο του Οκτωβρίου (full moon harvest), αλλά και ελαιόλαδο της πρώτης ημέρας συγκομιδής (1st day harvest), το πρώτο που έγινε, όπως λένε, στην Ελλάδα. Με την ελαιοκομική παράδοση των τριών προηγούμενων γενεών ως πυξίδα και ειδικά την πολύτιμη βοήθεια των γονιών τους, Βαγγέλη Αδαμίδη και Μαρίας Μιχελή, αλλά και με τη δική τους οραματική διάθεση, τα αδέρφια Δημήτρης και Βασίλης Αδαμίδης έχουν δώσει ένα νέο τόνο στην οικογενειακή επιχείρηση ελαιολάδου «Konos-Κτήμα Μιχελή», που βρίσκεται μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Μάκρης.

Επενδύοντας σε μια μοναδική διεθνώς ποικιλία ελιάς, αυτή της Μάκρης, και μέσω της δημιουργίας ενός σύγχρονου ελαιοτριβείου προ πενταετίας, που έδωσε τη δυνατότητα για νέα προϊόντα και νέες προοπτικές, η οικογένεια έχει μπει σε έναν ιδιαίτερα δημιουργικό δρόμο. «Είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε στα χέρια μας μια ποικιλία που δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, με ένα τρομερό οργανοληπτικό προφίλ» λέει στη Voria.gr ο 28χρονος Δημήτρης Αδαμίδης.

Σήμερα η «Konos-Κτήμα Μιχελή» διαθέτει τέσσερις κωδικούς εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου και 3 επιτραπέζιας ελιάς. Πραγματοποιεί μάλιστα και εξαγωγές σε Γερμανία και Αγγλία, ενώ στόχος είναι να ενισχύσει κι άλλο την εκτός συνόρων παρουσία της. Όσο για την Ελλάδα βρίσκεται από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη.

Από τον λόφο Κώνο στο σύγχρονο ελαιοτριβείο

Η ιστορία του Κτήματος Μιχελή ξεκίνησε στον λόφο Κώνο, όταν το 1935 ο προπάππους των δύο αδερφών, Ιωάννης Μιχελής, έφτασε στην Αλεξανδρούπολη από τη Λαμία και εγκαταστάθηκε εκεί με την οικογένειά του, δημιουργώντας έναν ελαιώνα 15 στρεμμάτων με άγρια στην πλειονότητά τους ελαιόδεντρα, τα οποία εμβολίασε με την τοπική ποικιλία Μάκρης. Τα χρόνια πέρασαν και ο παππούς των παιδιών, Δημήτρης Μιχελής, πήρε τη σκυτάλη και έβαλε στα 50 χρόνια ενασχόλησής του με το Κτήμα την οικογενειακή δραστηριότητα σε μια νέα περίοδο, υιοθετώντας πρωτοποριακές μεθόδους και πρακτικές για την εποχή. Είναι χαρακτηριστικό πως πριν από 30 χρόνια εφάρμοσε για πρώτη φορά στην Αλεξανδρούπολη σύστημα στάγδην άρδευσης, μπαίνοντας με τις νέες ιδέες του στη λογική της ολοκληρωμένης διαχείρισης του ελαιώνα.

Το επόμενο σημαντικό βήμα έγινε από τους γονείς των δύο αδερφών, τη Μαρία Μιχελή –κόρη του Δημήτρη- και του συζύγου της Βαγγέλη Αδαμίδη, αφού αυτοί διαμόρφωσαν και τη σύγχρονη εικόνα της επιχείρησης. Με την επένδυση πριν από μια πενταετία σε ένα σύγχρονο, διφασικό ελαιοτριβείο, όπου η εξαγωγή ελαιολάδου γίνεται εν ψυχρώ, όλα άλλαξαν, αφού η προϋπάρχουσα καλή ποιότητα και η εμπειρία ήρθαν να απογειωθούν από τη νέα ελαιοποίηση, που βοήθησε την οικογενειακή επιχείρηση να διαφοροποιηθεί, να παράξει κάτι εντελώς ξεχωριστό και να αξιοποιήσει με τον βέλτιστο τρόπο, όπως λέει ο Δημήτρης Αδαμίδης, τους καρπούς που συγκομίζονται.

Δεν είναι τυχαίο ότι την πρώτη κιόλας χρονιά λειτουργίας του ελαιοτριβείου η επιχείρηση απέσπασε με το ελαιόλαδό της το Χρυσό Βραβείο στον διαγωνισμό Athena International Olive Oil Competition, το οποίο ακολουθήθηκε από πολλές ακόμα διακρίσεις εντός και εκτός συνόρων.

Επιστήμη και μεράκι από την τέταρτη γενιά

Η τέταρτη γενιά, που μεγάλωσε μέσα στον ελαιώνα, έφερε στην οικογενειακή επιχείρηση την επιστημονική της γνώση, αλλά και το νεανικό της μεράκι. Ο Δημήτρης Αδαμίδης σπούδασε γεωπόνος με ειδίκευση στην τεχνολογία τροφίμων, με την πτυχιακή του μάλιστα να αφορά στην φυσική ζύμωση των επιτραπέζιων ελιών και το μεταπτυχιακό του να έχει ως αντικείμενο την βιοτεχνολογία και την υγιεινή τροφίμων. Ο δε 25χρονος Βασίλης Αδαμίδης σπούδασε οικονομολόγος. Και οι δύο δηλώνουν παθιασμένοι με τον ελαιώνα, που ήταν η… παιδική τους χαρά όταν ήταν μικροί. «Πηγαίναμε με τον παππού μου και βοηθούσαμε στο σκάψιμο, στο πότισμα. Η συγκομιδή των ελιών ήταν μια ιδιαίτερη περίοδος για μας. Εκείνο όμως που θυμάμαι ως μοναδική εμπειρία είναι όταν βγάζαμε το πρωτόλαδο και το τρώγαμε πάνω σε μια φέτα ψωμί με λίγο τυρί» λέει ο Δημήτρης Αδαμίδης.

Ιδιαίτερα υπερήφανα είναι τα δύο αδέρφια και για δύο από τα νέα προϊόντα της επιχείρησης: το Konos 1st Day Harvest, που βγαίνει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών (limited edition) και «εγκλωβίζει» σε ένα μπουκάλι όλα τα φρέσκα αρώματα  και τα άγουρα χαρακτηριστικά της ποικιλίας Μάκρης, αλλά και το Konos Full Moon Harvest, που χάρη στις χαμηλές θερμοκρασίες της νύχτας και την άμεση ελαιοποίηση, αξιοποιεί τα καλύτερα στοιχεία του καρπού. «Με δεδομένο ότι η ελιά από τη στιγμή που συγκομίζεται αρχίζει να αλλοιώνεται, η άμεση ελαιοποίηση, την οποία μας επιτρέπει το ελαιοτριβείο μας που βρίσκεται μέσα στον ελαιώνα, είναι καταλυτική για τον χαρακτήρα και την ποιότητα του τελικού προϊόντος» λέει ο Δημήτρης Αδαμίδης.