Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020
x

ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΟΙ: ΕΧΑΣΕ ΕΔΑΦΟΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΑ - ΠΙΕΖΕΙ Η ΚΙΝΑ

Τα συμπεράσματα Παγκόσμιου Συνεδρίου - Σύσταση ΕΚΕ στους παραγωγούς για αυτοσυγκράτηση στη φύτευση νέων οπωρώνων συμπύρηνου ροδακίνου

Στην κοινή διαπίστωση ότι η παραγωγή της κομπόστας την περασμένη σεζόν ήταν σε παγκόσμιο επίπεδο υψηλή, παρά την ουσιαστική μείωσή της στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και τον περιορισμό της στην Ελλάδα, έφτασαν οι εκπρόσωποι οργανώσεων βιομηχανιών μεταποίησης φρούτων αλλά και παραγωγοί α’ ύλης από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Χιλή, η Κίνα, η Ισπανία, η Ν. Αφρική, η Βραζιλία και φυσικά η Ελλάδα, που μετείχαν στο 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μεταποιημένων Φρούτων (CANCON14), που έγινε στη Μούρθια από τις 16 έως τις 19 Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), το παραπάνω γεγονός φείλεται κυρίως στην θεαματικών μεγεθών παραγωγή της Κίνας. Την ίδια περίοδο η κατανάλωση, ιδίως στις μικρές συσκευασίες, βαίνει μειούμενη στις σημαντικές αγορές της Ε.Ε. και των ΗΠΑ. «Η πίεση συνεπώς στις αγορές ήταν έντονη ιδίως από πλευράς των Κινέζων για την κομπόστα και των Χιλιάνων για τον χυμό», σημειώνει η ΕΚΕ.

Στο συνέδριο κατατέθηκαν οι εκθέσεις 8 χωρών που αναφέρονται στην εξέλιξη της παραγωγής τους τα τελευταία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, έγινε αναφορά στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, τις ποικιλίες, την παραγωγή συμπύρηνου ροδακίνου, βερυκόκου και αχλαδιού, τις ποσότητες που παρήχθησαν από τα παραπάνω προϊόντα, τόσο σε μορφή κομπόστας, όσο και χυμού ή κατεψυγμένων προϊόντων. Ακόμη έγινε αναφορά στο κόστος της α’ ύλης, του κουτιού, της ζάχαρης, της εργασίας κ.τ.λ.

Ειδικό ενδιαφέρον, σύμφωνα με την Ένωση, έχουν τα ακόλουθα:

 1.    Η αναφορά στις πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τόσο στον όγκο όσο και στην ποιότητα της παραγωγής.
 2.    Η παύση λειτουργίας των εργοστασίων κομπόστας της μιας από τις τρεις (3) μεταποιητικές εταιρίες των ΗΠΑ.
 3.    Το σημαντικά ανερχόμενο ενδιαφέρον της Βραζιλίας που μάλιστα θα οργανώσει το επόμενο Συνέδριο.
 4.    Οι συνέπειες του BREXIT που ανατρέπουν συγκεκριμένες χρόνιες ισορροπίες στον κλάδο.
 5.    Η ανάπτυξη συμπύρηνων φυτειών από τους ίδιους τους μεταποιητές ιδίως στην Λατινική Αμερική.
 6.    Οι συνέπειες στην εμπορία της κομπόστας, τόσο από επιτυχείς διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με πολλές περιοχές του κόσμου, όσο και αντίστροφα από τον «εμπορικό πόλεμο» που κυρίως οι ΗΠΑ προωθούν.

«Προκύπτει από τα παραπάνω ότι είναι σε εξέλιξη σοβαρή διαταραχή της ισορροπίας προσφοράς και ζήτησης μεταποιημένων προϊόντων ροδακίνου», συνεχίζει η ΕΚΕ και σημειώνει πως οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν φυτείες συμπυρήνων ροδακίνων αλλά και βιομηχανικές εγκαταστάσεις μεταποίησης φρούτων.

Συμπερασματικά, καταλήγει η Ένωση, «για άλλη μια φορά συστήνουμε στους παραγωγούς μας αυτοσυγκράτηση στην φύτευση νέων οπωρώνων συμπύρηνου ροδακίνου. Η φύτευση νέων δένδρων θα πρέπει να γίνεται σε συνεργασία με την βιομηχανία ώστε να είναι διασφαλισμένη η απορρόφησή τους. Θα πρέπει τέλος να επιλέγονται ποικιλίες υψηλής παραγωγικότητας».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ