Skip to main content

Κωνσταντινίδης: Για να υπάρξει ανάπτυξη θα πρέπει να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Συνέντευξη στη Voria.gr του Σταύρου Κωνσταντινίδη, υποψήφιου ευρωβουλευτή με το Κίνημα Αλλαγής. Το δίλημμα των ευρωεκλογών και η σημασία της κάλπης.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών πιθανόν να φέρει εγγύτερα και τις εθνικές κάλπες, εκτιμά ο Σταύρος Κωνσταντινίδης, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής. Επισημαίνει, δε, πως εκλογικός στόχος του κόμματος είναι το διψήφιο ποσοστό. «Αυτό καθιστά το ΚΙΝΑΛ σε ρυθμιστή της εσωτερικής πολιτικής, ενισχύει την σοσιαλδημοκρατική δυναμική στην Ευρώπη, και αναχαιτίζει την Χρυσή Αυγή από το κεντρικό κάδρο της πολιτικής σκηνής».

Ποιο είναι το δίλημμα αυτών των ευρωεκλογών;

Το μεγάλο δίλημμα είναι περισσότερη Ευρώπη ή ευρωσκεπτικισμός. Ή αλλιώς φθηνοί λαϊκισμοί και ακροδεξιές κραυγές ή πολιτική της λογικής που θα προωθηθεί το πολιτικό σχέδιο ενοποίησης; Και το ερώτημα προς τους ψηφοφόρους είναι στην πραγματικότητα: ποια Ευρώπη θέλω, και ποια θέλω να είναι θέση της χώρας μου μέσα σε αυτήν την Ευρώπη.

Εμείς ως ΚΙΝΑΛ και ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία ζητάμε την Ευρώπη της κοινωνικής αλληλεγγύης και της περιβαλλοντικής συνοχής. Επιδιώκουμε να επαναφέρουμε τις σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων ξανά. Η σοσιαλδημοκρατία είναι ο κινητήριος μοχλός της ευρωπαϊκής προόδου και ευημερίας στην μεταπολεμική περίοδο. Κοιτάμε τα πράγματα και με αυτοκριτική διάθεση. Η σοσιαλδημοκρατική οπτική πρέπει να επαναπροσδιορίσει και πιθανώς να διορθώσει σε μια τολμηρή και ρεαλιστική κατεύθυνση και χωρίς μισόλογα, την προσέγγισή της για μεγάλα θέματα όπως το μεταναστευτικό- προσφυγικό, την ασφάλεια και την κλιματική αλλαγή . Θέλουμε η χώρα να πορευτεί σε μια πολιτική βιώσιμης και πράσινης ανάπτυξης με φιλοεπενδυτική αντίληψη. Να ξεφύγουμε από τα λιμνάζοντα ύδατα της σημερινής ύφεσης και υπερφορολόγησης. Να μεταρρυθμίσουμε επιτέλους κρίσιμους τομείς της δημόσιας ζωής, και κυρίως την παιδεία χωρίς ταμπού και τη δημόσια υγεία για όλους. Να εγγυηθούμε την ανεξάρτητη δικαιοσύνη και μια ακομμάτιστη και εκσυγχρονισμένη δημόσια διοίκηση

Τι θα σημάνει για την Ελλάδα το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης;

Για την Ελλάδα είναι σημαντικό να επικρατήσουν οι δυνάμεις της προόδου και της λογικής στην Ευρώπη. Μια ισχυροποιημένη παρουσία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, θα ευνοήσει μια δυνατότητα στροφής της ελληνικής πολιτικής προς την πραγματική ανάπτυξη με φιλικό κλίμα για τις επενδύσεις , δίνοντας περιθώρια για την χαλάρωση των υπερπλεονασμάτων. Αυτό προϋποθέτει όμως την ήττα της σημερινής κυβέρνησης, και την αλλαγή. Προς αυτήν τη κατεύθυνση οπωσδήποτε θα επηρεάσει και το εθνικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Δεν μπορεί να αποκλειστεί μάλιστα και μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες

Ποια είναι η επιδίωξη και ο εκλογικός στόχος του Κινήματος Αλλαγής;

Ο αγώνας του ΚΙΝΑΛ είναι διμέτωπος απέναντι στην ακροδεξιά από τη μια, και τον φθηνό λαϊκισμό από την άλλη. Έναν λαϊκισμό που αλλάζει πολιτικές προβιές κατά περίπτωση. Οι πολίτες κατανοούν ότι ο διπολισμός μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν βοηθάει, στην ανάκτηση μίας ψύχραιμης ματιάς, για αυτές καθ’ εαυτές τις ευρωεκλογές και τα μεγάλα προτάγματα, που για πρώτη φορά συνδέονται τόσο άμεσα και με την εθνική μας προοπτική

Ο εκλογικός στόχος είναι το διψήφιο ποσοστό. Αυτό καθιστά το ΚΙΝΑΛ σε ρυθμιστή της εσωτερικής πολιτικής, ενισχύει την σοσιαλδημοκρατική δυναμική στην Ευρώπη, και αναχαιτίζει την Χρυσή Αυγή από το κεντρικό κάδρο της πολιτικής σκηνής. Το ΚΙΝΑΛ είναι το πραγματικό επίκεντρο της σοσιαλδημοκρατικής αντίληψης στην Ελλάδα, και μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο βασικός πόλος συσπείρωσης των προοδευτικών και φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, από το μεταρρυθμιστικό κέντρο, και τους φιλελεύθερους έως την ανανεωτική αριστερά και τα σύγχρονα πράσινα κόμματα της οικολογίας.

Γιατί να επιλέξουν εσάς οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ;

Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Μπαίνω στην πολιτική όταν αισθάνομαι ότι πρέπει. Βιώνω τη ζωή όμως στην μαχόμενη αγορά ως Πολιτικός Μηχανικός - Συγκοινωνιολόγος και βέβαια ως βαθιά πολιτικό όν από μικρό παιδί. Ήθελα να γυρίσω την Ελλάδα, πόλη- πόλη αλλά ήταν πρακτικά αδύνατον. Δεν προλάβαινα. Δεν ζητάω όμως προσωπική ψήφο υποχρεωτικά, ζητάω μόνο μήνυμα αλλαγής εδώ και στην Ευρώπη. Για αυτό συμμετέχω ως υποψήφιος ευρωβουλευτής στο ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ. Απορρίπτω τους φθηνούς λαϊκισμούς της σημερινής κυβέρνησης του Τσίπρα, την λαϊκιστική γελοιότητα του Τραμπ, και την ελαφρότητα των υπευθύνων του Brexit. Είμαι απέναντι σε κάθε ακροδεξιά κραυγή, που εναντιώνεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και την πολύτιμη μεταπολεμική ειρήνη και δημοκρατία.

Προβληματίζομαι βαθιά με την πολιτική κατάντια της Ιταλίας και της Ουγγαρίας. Θεωρώ την εκλογική εξέλιξη της Ισπανίας ορόσημο για τον εξορθολογισμό της σοσιαλδημοκρατικής επανόδου. Πιστεύω ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ούτε φρούριο ούτε ξέφραγο αμπέλι. Οφείλουμε ψύχραιμα να ξαναδούμε το προσφυγικό- μεταναστευτικό. Χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα για την ασφάλεια και το περιβάλλον.

Ξέρω ότι οι ευρωεκλογές αυτές είναι κρίσιμες, γιατί επιδιώκουμε να αναβαθμίσουμε τις φωνές που θέλουν περισσότερη Ευρώπη, στην κατεύθυνση της κοινωνικής αλληλεγγύης, της οικονομικής και ψηφιακής σύγκλισης, των ατομικών δικαιωμάτων, της προώθησης του πολιτικού σχεδίου με οικονομική ενοποίηση και σοβαρή ενιαία εξωτερική πολιτική. Ζητάω η Ελλάδα μας να γίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, με αξιοκρατία, ίσες ευκαιρίες, παιδεία, δικαιοσύνη, χωρίς να εξάγει τους νέους της στα πέρατα του κόσμου.

Αγωνίζομαι για να φέρουμε στην πρώτη γραμμή, το δημογραφικό πρόβλημα και την κλιματική αλλαγή. Να πρωταγωνιστήσουμε σαν Ευρώπη για τον πολιτικό φιλελευθερισμό, την ελευθερία της ατομικότητας για κάθε προσωπική επιλογή του ανθρώπου, αλλά με το μυαλό συνεχώς στην κοινωνική ευθύνη για την εργασία όλων, την αξιοπρέπεια στην υγεία, την δημόσια και ιδιωτική παιδεία, την δια βίου μάθηση, εντέλει την πρόοδο και την ευημερία.

Είναι οι εκλογές της ουσίας και όχι εσωτερικό δημοψήφισμα. Η Ευρώπη δεν είναι άσπρο - μαύρο, ούτε απλή άσκηση. Χρειάζεται αίσθηση συμμετοχής, του καθενός ξεχωριστά, όσο και αν αυτό φαίνεται ματαιοπονία. Είναι το μόνο που έμαθα ζώντας 50 χρόνια, από μικρό παιδί στο καμίνι της μαχόμενης ζωής