Skip to main content

Κωνσταντινίδης: Γιατί ο Βούγιας είναι ο ιδανικός διάδοχος του Μπουτάρη

Άρθρο του Σταύρου Κωνσταντινίδη για τις δημοτικές εκλογές στον δήμο Θεσσαλονίκης και την υποψηφιότητα του Σπύρου Βούγια.

*Του Σταύρου Κωνσταντινίδη

Η «Πρωτοβουλία» φαίνεται να κλείνει τον κύκλο της. Φίλοι και αντίπαλοι του Γιάννη Μπουτάρη ομνύουν στην παρακαταθήκη του. Από την Κατερίνα Νοτοπούλου μέχρι τον Νίκο Ταχιάο. Βέβαια σημασία δεν έχει η διάθεση να κερδηθεί κάτι από μία κληρονομιά επειδή απλώς το δηλώνεις, αλλά να κινείσαι διαχρονικά και ιστορικά στο ίδιο πλαίσιο αξιών και αντιλήψεων που κόμισε για παράδειγμα η «Πρωτοβουλία» στην πόλη, χωρίς να είναι αλάνθαστη. Η «Πρωτοβουλία» ήταν πρωτίστως ιδέες και νέο ύφος και λιγότερο συγκεκριμένα πρόσωπα.

Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα χάθηκε πολύτιμος χρόνος, με διαπαραταξιακές δήθεν πρωτοβουλίες, οι οποίες το μόνο που κατάφεραν ήταν να επιβεβαιώσουν τον μικρομεγαλισμό και υποκειμενισμό μεμονωμένων προσώπων. Αν απέτυχαν αυτές οι κινήσεις είναι γιατί δεν ήταν αληθινές. Δεν έχουν αντίκρισμα πραγματικότητας. Χρησιμοποιήθηκαν απλά προσχηματικά από άλλους για να εξιλεωθούν και για άλλους να κερδίσουν λίγα λεπτά ηλεκτρονικής δημοσιότητας, σε καφέδες των photos opportunities. Ακόμη και τις τελευταίες ημέρες μία κινητικότητα Πασοκογενών στελεχών της Πρωτοβουλίας, κινείται με εσωστρέφεια ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτό για το οποίο διακρίθηκε η παράταξη του Μπουτάρη, δηλαδή την υπερκομματικότητα και την ζώσα κοινωνική αναφορά.

Το να τεθείς επικεφαλής μιας δημοτικής παράταξης, και να διεκδικήσεις με αξιώσεις τη δημαρχία μίας πόλης όπως η Θεσσαλονίκη, δεν είναι παιχνίδι, ούτε άσκηση επί χάρτου. Δεν είναι αναλαμπές της στιγμής. Είναι επίπονο, δύσκολο και στριφνό στοίχημα. Χρειάζεται γερό στομάχι και την ψυχραιμία της εμπειρίας. Δεν περιλαμβάνει ιδανικότητες, ούτε κανονικές συνθήκες, παρά μόνο οριακότητες, αντιφάσεις, συγκρούσεις και διαψεύσεις. Δεν αντιγράφεται με manual, παρά μόνο εμπνέεται. Εξαργυρώνεται στη δημόσια σφαίρα, η κατάκτηση μίας προσωπικής διαδρομής . Δεν προσφέρεται η αποστολή αυτή, ούτε εξ αιτίας μίας ελάχιστης τριβής με την αυτοδιοίκηση, ούτε πετυχαίνει δια μέσω μεντόρων, ούτε κατά κομματική παραγγελία. Όταν γίνεται έτσι δεν συγκινεί, δεν κινητοποιεί, και εντέλει δεν πετυχαίνει.

Χρειάζεται μία βαθύτερη πίστη, μία προσωπική αλήθεια αυτεπίγνωσης. Προϋποθέτει κατ’ αρχήν σημαντική και μάλλον καταξιωμένη επαγγελματική διαδρομή, χρειάζεται κατασταλαγμένη πολιτική σκέψη, ευρύτερη προσωπική συγκρότηση, προσήνεια στο χαρακτήρα και ωριμότητα, γνώση της κοινωνικής διαστρωμάτωσης, κάποια τεχνοκρατική επαφή με τα ζητήματα της πόλης, καθώς και έναν προσωπικό κοσμοπολιτισμό μεστών εμπειριών και εκτός πόλης. Παρότι ο νέος εκλογικός νόμος και η φυσιολογική ματαιοδοξία της ζωής άνοιξε την όρεξη πολλών επίδοξων δημάρχων, αυτή είναι στην πραγματικότητα μία ψευδαίσθηση. Λίγοι στο τέλος θα καταλήξουν στην κάλπη.

Θεωρώντας κομβικής σημασίας την προσφορά της παράταξης της «Πρωτοβουλίας» και του Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη, πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει συνέχεια στο ύφος και στη κοσμοθεωρητική αυτή αντίληψη. Ταυτόχρονα όμως, είναι απαραίτητο να υπάρξει βελτίωση πολλών θεμάτων που αφορούν στην καθημερινότητα και στην ταχύτητα επίλυσης των προβλημάτων. Για αυτή τη σύνθετη παρέμβαση, που καθόλου αυτονόητη δεν είναι για την πόλη, μπορεί να εγγυηθεί η ανεξάρτητη δημοτική παράταξη της «ΠΟΛΗχρωμης Θεσσαλονίκης» και η μεγάλη εμπειρία και γνώση του υποψηφίου δημάρχου Σπύρου Βούγια.

Γιατί μπορεί ο Σπύρος Βούγιας;

Γιατί είναι σε θέση να συνεχίσει την πολιτική των ανοιχτών οριζόντων του Γιάννη Μπουτάρη, διαθέτοντας αποδεδειγμένα την εκλεκτική συγγένεια μαζί του. Έχει πολιτική εμπειρία και μεγάλη αυτοδιοικητική γνώση και θα καταφέρει να διαχειριστεί λόγω τεχνοκρατικής επάρκειας τα λεγόμενα θέματα της καθημερινότητας, το κυκλοφοριακό, την αναδιανομή του δημόσιου χώρου, το περιβάλλον και την καθαριότητα. Διαθέτει υψηλή δημόσια αναγνωρισιμότητα συνδεδεμένη ακριβώς με την αποστολή του δημάρχου στην πόλη, και πέραν της Θεσσαλονίκης, σε πανελλήνια κλίμακα και έτσι θα πετύχει να κινηθεί με άνεση για τις διεκδικήσεις απέναντι στην κεντρική διοίκηση και την εκάστοτε κυβέρνηση.

Η παράταξη της «ΠΟΛΗχρωμης Θεσσαλονίκης» μπορεί να διεισδύσει σε ευρύτερες δυνάμεις της κοινωνίας των πολιτών από τις παρυφές της κεντροδεξιάς, τον φιλελεύθερο χώρο, την ανανεωτική αριστερά και το χώρο της σύγχρονης οικολογίας. Τελευταίο και ίσως σημαντικότερο, ο Σπύρος Βούγιας κερδίζει την μέγιστη δυνατή συσπείρωση και επιλογή των πολιτών  στα μέχρι σήμερα δημοσκοπικά ευρήματα. Εμφανίζεται ο καταλληλότερος για μία σοβαρή προοπτική δεύτερου γύρου.

*Ο Σταύρος Κωνσταντινίδης είναι συγκοινωνιολόγος και πρώην σύμβουλος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη