Skip to main content

Ζέρβας: Απόρθητο σύμβολο η Αγιά Σοφιά, βέβηλη πράξη από Ερντογάν

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας κάλεσε την Ευρώπη και την παγκόσμια κοινότητα να αντιδράσει και να μη μείνει στις δηλώσεις.

Για βεβήλωση της Αγίας Σοφίας μετά την απόφαση της Τουρκίας να τη μετατρέψει σε τζαμί μίλησε εκ νέου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, καλώντας την Ευρώπη και την παγκόσμια κοινότητα να αντιδράσει.

Μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την έκδοση ψηφίσματος καταδίκης, ο κ. Ζέρβας έκανε λόγο για πρωτοφανή βέβηλη πράξη και κάλεσε όλους να σταθούμε αντάξιοι της ιστορίας και να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, υπέρ του διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου, μήνυμα σεβασμού της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς.

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να ενώσουμε τη φωνή μας με αυτή πολλών χιλιάδων άλλων πολιτών του κόσμου, ώστε αυτό το μοναδικής οικουμενικής αξίας μνημείο, αναπόσπαστο τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας να διατηρήσει τη μουσειακή του υπόσταση. Υπόσταση που επί δεκαετίας το καθιστά ανοιχτό και επισκέψιμο για πολίτες από κάθε γωνιά της Γης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζέρβας, χαρακτηρίζοντας την Αγία Σοφία μοναδικό μνημείο και οικουμενικό σύμβολο με τεράστια ιστορική και συναισθηματική αξία.

Ο δήμαρχος, ο οποίος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε και στην αρχιτεκτονική αξία της Αγίας Σοφίας, τόνισε ότι ως σύμβολο είναι απόρθητη, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί κανείς να την περιορίσει στα δικά του εθνικά ή θρησκευτικά όρια, πόσω δε μάλλον να την εργαλειοποιήσει για εσωτερικούς ή άλλους λόγους.

«Η δική μας πόλη, η Θεσσαλονίκη, έχει άρρηκτους δεσμούς με την Κωνσταντινούπολη. Αμφότερες οι πόλεις συνδέονται στη διαδρομή της ιστορίας, βασιλεύουσα και συμβασιλεύουσα του Βυζαντίου. Που παραμένουν ακόμα και σήμερα οι βασικοί κληρονόμοι του βυζαντινού πολιτισμικού και πνευματικού πλούτου. Γιατί διατηρώντας ακέραιοι την ιστορική μας μνήμη, η νεότερη ιστορία της Θεσσαλονίκης, της Προσφυγομάνας, συντίθεται από μια σειρά δραμάτων του ελληνισμού όπου αρνητικός πρωταγωνιστής είναι διαχρονικά η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας», τόνισε.

Ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε, να μιλήσουμε και να γνωστοποιήσουμε στην παγκόσμια κοινή γνώμη να αντιδράσει. Ξεκαθάρισε ότι δεν θεωρεί το λαό της Τουρκίας εχθρό, άλλωστε, όπως είπε, «με τους γείτονες Τούρκους είμαστε καταδικασμένοι να συνυπάρξουμε».

«Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι η απόφαση αυτή βρίσκει αντίθετο όλο τον πολιτισμένο κόσμο, εντός και εκτός της Τουρκίας», υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Όπως είπε, η Ευρώπη και η παγκόσμια κοινότητα οφείλουν να αντιδράσουν και να λάβουν μέτρα εδώ και τώρα. «Η βεβήλωση της Αγίας Σοφίας δεν είναι απλώς μια συμβολική ενέργεια αλλά είναι μια ευθεία επίθεση στον πολιτισμένο κόσμο, ο οποίος οφείλει να αντιδράσει και να μη μείνει στις δηλώσεις καθώς και να απομονώσει όσους καλλιεργούν το μίσος και τρέφονται από το φανατισμό και τις συγκρούσεις. Δεν εκκινούμαι από ισλαμοφοβία ούτε διαχωρίζουμε τους ανθρώπους στη βάση θρησκειών. Δεν εκκινούμαι από εθνικιστικά πάθη ούτε από αισθήματα εχθρότητας, αλλά είναι αποφάσεις που ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου, που καταδεικνύουν ποιος διακατέχεται από αισθήματα κατώτερα των περιστάσεων», σημείωσε.

Ο δήμαρχος γνωστοποίησε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η αποστολή επιστολών σε όλες τις αδερφοποιημένες με τη Θεσσαλονίκη πόλεις. Επιπλέον μέσω της ΚΕΔΕ θα αναληφθούν εκ νέου πρωτοβουλίες ώστε να ευαισθητοποιηθεί όλος ο κόσμος της αυτοδιοίκησης σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, πρόκειται να θέσει το ζήτημα και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών, δεδομένου ότι διατελεί επικεφαλής της αντιπροσωπείας, ζητώντας τη λήψη μέτρων στην κατεύθυνση ακύρωσης της απόφασης.

Ο κ. Ζέρβας με προσωπική επιστολή προς τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, τον καλεί να σταθεί στο ύψος της περίστασης και να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο να αντιταχθεί σε μια τέτοια εξέλιξη που βλάπτει την ίδια την πόλη του και τη χώρα του.

Οι τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης

Για εγρήγορση και κινητοποίηση όσο το δυνατό περισσοτέρων μίλησε από την πλευρά του ο Βασίλης Γάκης, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα». Όπως είπε, είναι πρόβλημα παγκόσμιο, διεθνές με πολιτιστικές και πολιτικές διαστάσεις. «Θα πρέπει το θέμα να το παγκοσμιοποιήσουμε περισσότερο», τόνισε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον» Γιώργος Ορφανός έκανε λόγο για επιθετικές κινήσεις από την πλευρά της Τουρκίας στις οποίες προστέθηκε και η απόφαση για την Αγία Σοφία. «Είναι φανερό ότι ο Ερντογάν απαιτεί περισσότερα από όσα του ανήκουν», σημείωσε.

Η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» Κατερίνα Νοτοπούλου έκανε λόγο για λυπηρό γεγονός, που πλήττει ολόκληρη την ανθρωπότητα. «Ο Ερντογάν επιχειρεί την επιστροφή της Τουρκίας σε ένα κακό παρελθόν», υπογράμμισε, κάνοντας λόγο πως η απόφαση αυτή είναι πρόκληση κατά της πατρίδας μας.

Για απαράδεκτη και προκλητική απόφαση απέναντι σε ένα μνημείο όχι μόνο του Χριστιανισμού αλλά σε ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς μίλησε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

Για καταδικαστέα απόφαση από όλους μίλησε ο Αντώνης Γαζάκης επικεφαλής της παράταξης «Η πόλη ανάποδα», σημειώνοντας ότι υπάρχουν αντιδράσεις από όλο τον κόσμο. Ο Γιώργος Ρακκάς από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη», τόνισε ότι θα πρέπει να είμαστε πιο σκληροί και κάλεσε τον λαό της πόλης να κάνει μποϊκοτάζ στα τουρκικά προϊόντα και στις επισκέψεις της γείτονος. «Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας θλίβει και πεισμώνει τους Έλληνες», σημείωσε ο Ιωάννης Νασιούλας «Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη»