Skip to main content

Κωνσταντινούπολη: Επεισόδια σε πορεία κατά της βίας των γυναικών

Η τουρκική αστυνομία επεδίωξε να εμποδίσει την πραγματοποίηση πορείας. Έπειτα από πολλές προειδοποιήσεις προχώρησε σε χρήση δακρυγόνων.

Χρήση δακρυγόνων έκανε σήμερα η τουρκική αστυνομία για να εμποδίσει την πραγματοποίηση πορείας, που δεν είχε την άδεια των αρχών, στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας σε βάρος των γυναικών, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Έπειτα από πολλές προειδοποιήσεις, αστυνομικοί των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών απώθησαν με τη βοήθεια δακρυγόνων και των ασπιδών τους περίπου 1.000 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους γυναίκες, που είχαν συγκεντρωθεί για να διαδηλώσουν στη λεωφόρο Ιστικλάλ.

«Δεν θα σωπάσουμε, δεν φοβόμαστε, δεν θα υπακούσουμε» φώναζαν οι διαδηλωτές, που κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Εναντίον της βίας σε βάρος των γυναικών», «Υπερασπιζόμαστε τη ζωή» ή «Ενωμένες, οι γυναίκες είναι δυνατές».

Έπειτα από το τεταμένο τετ α τετ με την αστυνομία, το οποίο διήρκησε πάνω από μιάμιση ώρα, οι διαδηλωτές συνέχιζαν να φωνάζουν τα συνθήματά τους, καθώς αποχωρούσαν από την περιοχή, προτού τελικά διαλυθούν, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Η αστυνομία εμπόδισε επίσης μια άλλη διαδήλωση, που δεν είχαν επιτρέψει οι αρχές, στην Κωνσταντινούπολη, στην ασιατική πλευρά της.

«Το να είσαι γυναίκα στην Τουρκία ισοδυναμεί με το να αντιμετωπίζεις τη βία εκ μέρους των ανδρών σε όλους τους τομείς της ζωής, είτε στον εργασιακό χώρο είτε στο σπίτι» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Γιασμίν Εσμέρ, μεταξύ των διαδηλωτών.

«Βρισκόμαστε εδώ για να προκαλέσουμε μια αίσθηση εξέγερσης, εμείς λέμε ότι είμαστε δυνατές όσο είμαστε ενωμένες» ανέφερε μια φοιτήτρια, που εξήγησε ότι αποφάσισε να συμμετάσχει στην πορεία για να «υπερασπιστούμε τη ζωή μας και τον τρόπο ζωής μας».

Η βία κατά των γυναικών είναι ένα υποτροπιάζον φαινόμενο στην Τουρκία, όπου καταγράφονται ετησίως εκατοντάδες ανθρωποκτονίες γυναικών. Η πλατφόρμα Stop aux féminicides είχε καταγράψει το 2017 409 δολοφονίες γυναικών έναντι 328 τον προηγούμενο χρόνο.

Αν και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδικάζει συχνά τις βιαιοπραγίες σε βάρος των γυναικών, οργανώσεις κατηγορούν την κυβέρνησή του ότι δεν λαμβάνει επαρκή μέτρα, συμβάλλοντας σε ένα κλίμα ατιμωρησίας.

Η τουρκική προεδρία ξεκίνησε αυτήν την εβδομάδα μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης με βασικό σύνθημα: «Η ενδοοικογενειακή βία δεν έχει καμία δικαιολογία, ούτε συγγνώμη».

Πηγή φωτογραφίας: Twitter