Skip to main content

Κωνσταντοπούλου: Με email και χωρίς ένταλμα έπιασαν τον Mr Bitcoin στη Χαλκιδική

Χωρίς συνημμένο ένταλμα σύλληψης αλλά με ένα απλό email που στάλθηκε από τις Αμερικανικές Αρχές έγινε η σύλληψή του Αλεξάντερ Βίννικ.

Χωρίς συνημμένο ένταλμα σύλληψης αλλά με ένα απλό email που στάλθηκε από τις Αμερικανικές Αρχές έγινε η σύλληψή του Αλεξάντερ Βίννικ, που τα ΜΜΕ ονόμασαν “Mr.Bitcoin”,  πριν 4 χρόνια στη Χαλκιδική ενώ λίγες μέρες μετά από αυτήν η έκθεση πραγματογνωμοσύνης από την ΕΛΑΣ πιστοποιούσε ότι δεν βρέθηκε τίποτα αξιοποιήσιμο και επιλήψιμο από τα στοιχεία (προσωπικός υπολογιστής, κάμερα, τάμπλετ των παιδιών του) που κατασχέθηκαν κατά τη σύλληψή του.

Τα έγγραφα, σύμφωνα με το ethnos.gr, που αποδεικνύουν τα παραπάνω και ουσιαστικά στηρίχθηκε το Εφετείο των Παρισίων  για την αθώωσή του τον περασμένο Ιούνιο γνωστοποίησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή παρουσία και της μητέρας του.

Η τελευταία επέμενε για την αθωότητα του γιου της τονίζοντας ότι είναι ένας κανονικός άνθρωπος και όχι ένας βαρώνος κρυπτονομσμάτων όπως τον παρουσιάζουν και ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, καλώντας τις ελληνικές αρχές να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης ήταν αρμόδιο για να αποφανθεί με ποιά σειρά θα εκδιδόταν ο Αλ. Βίννικ στη Γαλλία, στις ΗΠΑ και στη Ρωσία, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου ότι θα πρέπει να εκδοθεί για να δικαστεί στα τρία κράτη.

Μάχη για να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ

Όπως εξήγησε η κ. Κωνσταντοπούλου, ο Αλεξάντερ δεν επιτρέπεται να εκδοθεί στις ΗΠΑ για μια σειρά από λόγους. Ο πρώτος και βασικότερος είναι γιατί δεν τον ζητούν για τη διάπραξη κάποιου αδικήματος. «Τον ζητούν για να τον χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινο πολεμοφόδιο κατά της Ρωσίας όπως έχει καταγγείλει και ο ίδιος. Τον ζητούν για να τον χρησιμοποιήσουν σε αυτόν τον πόλεμο πληροφοριών μεταξύ  ΗΠΑ και Ρωσίας χωρίς να έχει πάρει ο ίδιος ποτέ μέρος σε αυτόν τον πόλεμο των πληροφοριών και χωρίς εκείνος να έχει παραβιάσει οποιαδήποτε διάταξη νόμου. Αυτό μας το απέδειξε η απόφαση του δικαστηρίου της Γαλλίας αλλά αποδεικνύεται από μια σειρά εξελίξεων και εγγράφων» πρόσθεσε η συνήγορός του.

«Ελληνικές Αρχές σε ΗΠΑ: Στείλτε μας το ένταλμα σύλληψης για να αποφύγουμε διαμαρτυρία δικηγόρων του κατηγορούμενου»

Στο πλαίσιο αυτό η κ. Κωνσταντοπούλου παρουσίασε για πρώτη φορά μια σειρά από έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν τη μεθόδευση της όλης ιστορίας όπως λέει.

Το πρώτο έγγραφο αφορά την ανταλλαγή email στις 24 Ιουλίου 2017 μεταξύ των ελληνικών αρχών- του ελληνικού υπουργείου δικαιοσύνης και του αντίστοιχου αμερικανικού. Σε αυτό  οι ελληνικές αρχές αναφέρουν: «Μόλις πήραμε την αίτηση σας για την προσωρινή σύλληψη του Βίννικ και ήδη την έχουμε προωθήσει στο Γενικό Εισαγγελέα της Θεσσαλονίκης. Στην αίτηση σημειώνεται ότι το ένταλμα σύλληψης είναι συνημμένο αλλά δεν το έχουμε παραλάβει. Μολονότι δεν το χρειαζόμαστε- λένε οι ελληνικές αρχές- για να προχωρήσουμε τη σύλληψη θα ήταν καλύτερο να το έχουμε για να αποφύγουμε κάποια διαμαρτυρία των δικηγόρων του όταν συλληφθεί». Σχολιάζοντας το έγγραφο η Ζωή Κωνσταντόπουλου τόνισε ότι σύμφωνα με αυτό για να συλληφθεί ένας πολίτης σε ελληνικό έδαφος δεν χρειάζεται ένταλμα σύλληψης αλλά απλά ένα email.

Δεν του έδιναν πρόσβαση στο κατηγορητήριο

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που συνελήφθη ο  “Mr.Bitcoin”,  και μόλις απέκτησε νομική συνδρομή ζήτησε πρόσβαση στα στοιχεία εναντίον του. Ωστόσο, αυτά δεν του δόθηκαν ποτέ μέχρι που παραδόθηκε στη Γαλλία. Δέκα μήνες αφότου παραδόθηκε ο Αλεξάντερ στη Γαλλία ανακαλύψαμε γιατί δεν του δινόταν τίποτα και ανακαλύψαμε γιατί δεν του απαντούσε κανείς παρουσιάζοντας την ί΄δια στιγμή ένα δεύτερο έγγραφο η κ. Κωνσταντοπούλου.

Το δεύτερο έγγραφο αφορά μια επιστολή-email του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στις 24 Οκτωβρίου 2018  και απευθύνεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας. Σε αυτό οι Αμερικανικές Αρχές τονίζουν στις αντίστοιχες ελληνικές  ότι οι  Εισαγγελείς των ΗΠΑ διστάζουν να μοιραστούν με τον Βίννικ και τους συνηγόρους του τα αποδεικτικά στοιχεία που απέκτησαν για τη δραστηριότητά του όπως τα στοιχεία περιγράφονται στο αίτημα αμοιβαίας νομικής συνδρομής του 2017
Και αυτό γιατί «οι Εισαγγγελείς των ΗΠΑ ανησυχούν ότι ο  Αλεξάντερ και οι συνεργάτες του θα χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να αποκρύψουν περιουσιακά στοιχεία και να εμποδίσουν την ανάκτησή τους από το κράτος των ΗΠΑ.

Έβαλαν στο συρτάρι την πραγματογνωμοσύνη της ΕΛΑΣ που απάλλασσε τον Βίννικ

Η κ. Κωνσταντοπούλου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παρουσίασε και έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης  της Ελληνικής Αστυνομίας σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει κάτι αξιοποιήσιμο και τίποτα επιλήψιμο από τα στοιχεία που κατασχέθηκαν κατά τη σύλληψή του. «Αυτή η εργαστηριακή πραγματογνωμοσύνη που υπάρχει στα χεριά των συνηγόρων μετά από πολύ αγώνα πολλών μηνών, ήρθε ύστερα από την παράνομη παράδοση στη Γαλλία και ενώ δικαζόταν ενώπιον της γαλλικής δικαιοσύνης.

Η συνεισφορά των εγγράφων αυτών ήταν καταλυτική για την πανηγυρική αθώωση του Αλεξάντερ» είπε η κ. Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε: «Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει ένας άνθρωπος να υφίσταται αυτά τα μαρτύρια και να βρίσκεται κρατούμενος ενώ υπάρχει από την 7η-8η μέρα μετά τη σύλληψή του πραγματογνωμοσύνη που τον απαλλάσσει. Και για την πραγματογνωμοσύνη υπάρχει έγγραφο των ελληνικών αρχών που ζητούν την άδεια από τις αντίστοιχες  αμερικανικές για να την γνωστοποιήσουν στον ενδιαφερόμενο κατηγορούμενο κρατούμενο. Και η απάντηση των αμερικανικών αρχών ήταν αρνητική. Δυστυχώς οι ελληνικές Αρχές κράτησαν στο συρτάρι, έβγαλαν από τη δικογραφία αυτά τα συγκλονιστικά απαλλακτικά έγγραφα».  

«Δεν ξέρουμε τι επεξεργασίες έχουν υποστεί τα έγγραφα από τις ΗΠΑ»

Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντοπούλου η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα ζήτησε εγγράφως ένα σκληρό δίσκο που περιείχε  αποδεικτικά στοιχεία-ψηφιακά αντίγραφα που σχετίζονται με την υπόθεση τα οποία βρίσκονται στο γραφείο του Εισαγγελέα. «Και στις αρχές του Αυγούστου 2017 αντίγραφα παραδόθηκαν όχι σε δικαστική αρχή, όχι μέσω της δικαστικής συνδρομής αλλά στην αμερικανική πρεσβεία. Από κει και πέρα δεν ξέρουμε τι επεξεργασίες έχουν υποστεί. Τα πρωτότυπα πειστήρια δεν παραδόθηκαν ποτέ στις γαλλικές αρχές αλλά παραδόθηκαν στην αμερικανική πρεσβεία. Αυτά είναι πράγματα που συμβαίνουν μόνο στις κινηματογραφικές ταινίες».

«Μοιάζω για μητέρα δισεκατομμυριούχου; Ζητώ συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης»

Παίρνοντας το λόγο και η μητέρα του Βίννικ, Βέρα, απευθύνθηκε στις ελληνικές αρχές και ζήτησε από την ελληνική Πολιτεία να επιτρέψει την επιστροφή  του Αλεξάντερ στα παιδιά του, ενώ επανέλαβε το αίτημά της για συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης. Όπως δήλωσε η οικογένειά της είναι απλοί άνθρωποι όπως ο υπόλοιπος κόσμος.  «Δεν έχουμε βιομηχανίες, ούτε περιουσιακά στοιχεία. Το σπίτι μας απέχει 150 χιλιόμετρα μακριά από τη Μόσχα. Για δέκα χρόνια περιποιούμουν μια γυναίκα για να ζήσω Μοιάζω για μητέρα δισεκατομμυριούχου» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε ότι μια φορά στη ζωή της κατάφερε να πάει για διακοπές στη θάλασσα. «Τι κακό έκανε ο Αλεξάντερ στην Ελλάδα; Αγαπάμε την Ελλάδα, αγαπάμε τον ελληνικό λαό. Τι κακό έκανε ο Αλεξάντερ και τα εγγόνια μου; Γιατί διώκονται».

Πηγή: ethnos.gr