Skip to main content

Κορωνοϊός: Προς διεύρυνση το μέτρο της έκπτωσης 40% στα ενοίκια

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ρύθμιση οφειλών μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης για τους μήνες που διήρκεσε η αναστολή.

Διεύρυνση του μέτρου στήριξης μείωσης κατά 40% των ενοικίων και στις επιχειρήσεις που έχουν δεχθεί πλήγμα αλλά και στους εργαζομένους σε αυτές προανήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Το μέτρο προς το παρόν ισχύει μόνο για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει υποχρεωτικά, με κρατική εντολή.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ανέφερε πως "χωρίς να θεωρήσετε κάτι δεδομένο, κατά πάσα πιθανότητα τις επόμενες ώρες και ημέρες θα νομοθετήσουμε και για όλες τις άλλες επιχειρήσεις που πλήττονται και δεν έκλεισαν με κυβερνητική εντολή τη μείωση του ενοικίου κατά 40%".

Επίσης, προανήγγειλε ρύθμιση οφειλών μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης για τους μήνες που διήρκεσε η αναστολή αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αναστολής αν απαιτηθεί για υγειονομικούς λόγους. Για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε πιο πολλές δόσεις είπε επίσης πως "τελεί υπό αξιολόγηση".

Έκανε σαφές πως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συμβιβασμός σε επίπεδο Eurogroup και ευχήθηκε αυτό να συμβεί αύριο. Επίσης, άφησε να εννοηθεί πως θα υπάρξει παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, ακόμη και χωρίς τη συμφωνία με τους θεσμούς.

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως δεν έχει κοστολογήσει επαρκώς τα μέτρα που εξήγγειλε και πως ξεπερνούν μαζί με την αναβολή φόρων τα διαθέσιμα των κρατικών ταμείων.

Η διαπραγμάτευση στην ΕΕ

Για την αυριανή διαπραγμάτευση σε επίπεδο Eurogroup ανέφερε πως το πρόβλημα παραμένει. "Δεν είναι νεκρή η ιδέα του ευρωομολόγου υπάρχει μία συζήτηση για αμοιβαιοποίηση του χρέους" μέσα από "ένα ταμείο αλληλεγγύης", παράλληλα με την πολύ μεγαλύτερη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απασχόληση στην Ευρώπη και άλλες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται, είπε. Αναφέρθηκε και στις  προληπτικές πιστοληπτικές γραμμές του ESM λέγοντας πως "εμείς ζητάμε να μην έχει τις προϋποθέσεις του παρελθόντος".

"Ευελπιστώ ότι αύριο θα δούμε μία απόφαση γιατί ο εχθρός είναι κοινός" ανέφερε.  "Αυτή την περίοδο απολύτως ασφαλή και μόνιμα καταφύγια δεν υπάρχουν ούτε για τα βουβάλια ούτε όμως για τους βατράχους" πρόσθεσε.

Πλειστηριασμοί – ρύθμιση οφειλών

Για το περιθώριο παράτασης της προστασίας πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως "από τον Ιούλιο του 2019 στις βασικές προτεραιότητες που έχει θέσει η κυβέρνηση έχει πετύχει τους στόχους της. Ακόμα και αν ορισμένες φορές οι θεσμοί δεν ήταν σύμφωνοι μαζί μας. Σας θυμίζω ότι πέτυχε και την παράταση της πρώτης κατοικίας για τέσσερις μήνες μέχρι το τέλος Απριλίου όταν η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευτεί η εν λόγω παράταση να λήξει τον Δεκέμβριο. Άρα την κατάλληλη στιγμή, με υπευθυνότητα και κοινωνική ευαισθησία θα αναλάβουμε την κατάλληλη πρωτοβουλία".

Για το θέμα των οφειλών και της νέας ρύθμισης έκανε σαφές "να ευχηθούμε καταρχάς οι αναστολές που έχουμε δώσει για τρεις και τέσσερις μήνες να είναι επαρκείς και να μη χρειαστεί να επαναλάβουμε αυτή την παράταση". "Προφανώς στη συνέχεια δεν θα έχουμε καμία απαίτηση από τον πολίτη να πληρώσει όλες αυτές τις οφειλές που έχουν συσσωρευτεί".

Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως είναι αναληθής η θέση του πως δεν είναι αρκετά τα μέτρα. "Ο πίνακας του ΣΥΡΙΖΑ όμως αποδεικνύει - και δεν είναι πλήρης ο πίνακας - πως τα δημοσιονομικά μέτρα είναι περισσότερα από αυτά που έχει πάρει η Ισπανία, η Ιταλία, το Βέλγιο και είναι όσα έχει πάρει η Γαλλία. Πως λοιπόν καθυστερήσαμε και δεν έχουμε πάρει εμπροσθοβαρώς μέτρα αφού τα στοιχεία δείχνουν πως έχουμε πάρει περισσότερα από πολύ μεγάλες χώρες που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση" ανέφερε.

Επιπλέον, για τις εξαγγελίες ΣΥΡΙΖΑ  είπε πως "κρατάμε καύσιμα και για την επόμενη μέρα" και εξήγησε πως το "σφάλμα που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πως υπολογίζει την αξία των μέτρων στα 14 δισεκατομμύρια ευρώ και ταυτόχρονα λέει ότι οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που είναι 10 με 12 δισ. δεν προσμετρούνται". Ωστόσο, εξήγησε ο ΥΠΟΙΚ, οι αναστολές ταμειακά προκαλούν επιβάρυνση. Άρα, εξήγησε πως "αυτά τα 10-12 δισ. λείπουν από την ελληνική οικονομία. Συνεπώς σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ "έχουμε 14 συν 12 ίσον  26 δισ. ευρώ" κόστος με βάση τα μέτρα ΣΥΡΙΖΑ και ρώτησε πως θα βρεθεί το ποσό αφού τα ταμειακά διαθέσιμα είναι 20 δισ. ευρώ.  "Αντιλαμβάνεστε συνεπώς ότι εδώ είναι ο κίνδυνος να γυρίσουμε σε εθνικές περιπέτειες. Θα μας επιτρέψετε συνεπώς εμείς θα συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε με ψυχραιμία και να βγάλουμε αυτή τη χώρα αυτή από τη κρίση".

Για την πλατφόρμα της ΕΡΓΑΝΗ είπε πως έχουν ήδη μπει περίπου 500.000 επιχειρήσεις με περίπου 800.000 εργαζόμενους. Επίσης στην πλατφόρμα της επιτρεπτέας προκαταβολής  σε δύο 24ωρα έχουν ενταχθεί 13.150 επιχειρήσεις.

Για τους μακροχρόνια ανέργους είπε πως "με επισπεύδοντα το Υπουργείο Εργασίας επεξεργαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε το πολύ μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που υπάρχει".

Για τη κρίση υγείας και τα μέτρα που λαμβάνονται είπε πως "είναι μία πρωτόγνωρη άσκηση αυτή που γίνεται όχι μόνο στη χώρα, αλλά και ανά τον κόσμο. Πάμε να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα 2 εκατομμύρια μισθωτούς, 800.000 επιχειρήσεις, 750.000 ελεύθερους επαγγελματίες με διαφορετικές βάσεις δεδομένων, σε διαφορετικά υπουργεία, το ταχύτερο δυνατό και με ανάγκη να γίνουν άμεσα εκταμιεύσεις πόρων. Αντιλαμβάνεστε το μέγεθος του προβλήματος. Γι αυτό και είμαστε εδώ, κάθε εβδομάδα αντιμετωπίζουμε θέματα. Θέματα που δεν έχουν αντιμετωπιστεί και στο εξωτερικό ακόμα, έτσι ώστε, όσο μπορούμε, να ελαφρύνουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Για αυτό και το κρίσιμο θέμα μας είναι πρώτα από όλα να φτιάξουμε αυτή την ομπρέλα προστασίας πάνω από εργαζόμενους και επιχειρήσεις, όσο το δυνατόν γίνεται με μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία".