Skip to main content

Κοντά σε υψηλό 2 ετών ο πληθωρισμός στις χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ

O ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 1,4% έναντι 1,2% τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014.

Κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός στις 35 χώρες - μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), καταγράφοντας άνοδο για τρίτο διαδοχικό μήνα.

Συγκεκριμένα, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 1,4% έναντι 1,2% τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού, η βελτίωση των πληθωριστικών τάσεων αποδίδεται στη σταθεροποίηση των ενεργειακών τιμών, καθώς οι τιμές σε αγαθά και υπηρεσίες αυξήθηκαν με χαμηλότερο ρυθμό.

Ενδεικτικά, ο πληθωρισμός, εξαιρουμένων των κλάδων της ενέργειας και τροφίμων, επιβραδύνθηκε στο 1,7% έναντι 1,8% τον προηγούμενο μήνα.

Παρά τη βελτίωση βέβαια, ο ΟΟΣΑ διευκρινίζει ότι οι θετικές τάσεις δεν είναι καθολικές, καθώς οι τιμές συνέχισαν να υποχωρούν σε μία σειρά ευρωπαϊκών κρατών, όπως η Ελβετία, η Πολωνία και η Ιρλανδία.