Skip to main content

Κοντά σε πτώχευση η Japan Airlines

Σε καθεστώς προστασίας από πτώχευση θα περάσει τελικά η Japan Airlines, η μεγαλύτερη αεροπορική της Ασίας, ώστε να αντιμετωπίσει τα υπέρογκα χρέη της, που αγγίζουν τα 16,5 δισ.δολ.
Σε καθεστώς προστασίας από πτώχευση θα περάσει τελικά η Japan Airlines, η μεγαλύτερη αεροπορική της Ασίας, με στόχο να της δοθεί χώρος και χρόνος για να προβεί σε αναδιάρθρωση για την αντιμετώπιση των υπέρογκων χρεών της, που αγγίζουν τα 16,5 δις δολάρια. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί επισήμως από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αργότερα σήμερα.

Η μετοχή της JAL άγγιξε χθες το χαμηλότερο επίπεδο της ιστορίας της, στα 5 γιεν ή 6 σεντς του δολαρίου, διαμορφώνοντας την αγοραία αξία της εταιρείας στα 150 εκατ. δολάρια, δηλαδή χαμηλότερα από την τιμή ενός νέου αεροσκάφους τύπου τζάμπο.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας δήλωσε ότι οι πτήσεις της JAL θα συνεχιστούν κανονικά καθ΄ όλη τη διάρκεια της αναδιάρθρωσης, η οποία θα υλοποιηθεί με την επίβλεψη του κρατικού φορέα εξυγίανσης επιχειρήσεων (ETIC).

Στην πορεία των αλλαγών που θα γίνουν, το ένα-τρίτο των υπαλλήλων της JAL, δηλαδή περισσότεροι από 15.000 εργαζόμενοι, θα χάσουν τη θέση τους. Παράλληλα, οι πιστώτριες τράπεζες θα προβούν σε παραγραφή χρεών και η εταιρεία θα λάβει τονωτική ένεση με κεφάλαια του δημοσίου.

Παρά τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας, οι επενδυτές είναι πιθανό να χάσουν μεγάλο μέρος της επένδυσής τους στη JAL.