Skip to main content

Κοντά στα υψηλά δύο μηνών οι ευρωπαϊκές μετοχές – Ανησυχία για Κίνα, πληθωρισμό, επιτόκια

Οι μετοχές υγείας ήταν μεταξύ αυτών που έδωσαν ώθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα - «Η αστάθεια στην Ευρώπη θα κυριαρχεί για όλο το 2022».

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κυμαίνονταν κοντά στα υψηλά δύο μηνών τη Δευτέρα, καθώς τα σημάδια επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας ώθησαν τους επενδυτές να στραφούν σε αμυντικούς τομείς, όπως η υγειονομική περίθαλψη και τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα, που συνήθως θεωρούνται απρόσβλητα στους επιχειρηματικούς κύκλους.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,3%. Ο δείκτης αναφοράς διαπραγματευόταν κοντά στα επίπεδα που απαιτούνται για να ανακτήσει όλες τις απώλειες του Ιουνίου, όταν οι φόβοι για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ και ύφεση κυριάρχησαν στο κλίμα.

Οι μετοχές υγείας ήταν μεταξύ αυτών που έδωσαν ώθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα. Η AstraZeneca σημείωσε άνοδο 2,3%, αφού η φαρμακοβιομηχανία είπε ότι το αντικαρκινικό φάρμακο της, Enhertu, που αναπτύχθηκε με την ιαπωνική Daiichi Sankyo καθυστέρησε την εξέλιξη μιας μορφής προχωρημένου καρκίνου του μαστού σε ασθενείς.

Τα τρόφιμα και τα ποτά αυξήθηκαν περίπου 1%, ενώ οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας πρόσθεσαν 0,8%.

Αυτά τα κέρδη βοήθησαν στην αντιμετώπιση των ζημιών στις εκτεθειμένες στην Κίνα αυτοκινητοβιομηχανίες, πετρέλαιο και ορυχεία, αφού η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε τα βασικά επιτόκια δανεισμού σε μια αιφνιδιαστική κίνηση για να αναζωογονήσει τη ζήτηση, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία επιβραδύνθηκε απροσδόκητα τον Ιούλιο.

«Η αστάθεια στην Ευρώπη θα κυριαρχεί για το υπόλοιπο του έτους, δεδομένου του πολέμου στην Ουκρανία, της πολιτικής της Κίνας για μηδενικό COVID-19, του πληθωρισμού και για το εάν οι αυξήσεις των κεντρικών τραπεζών καταφέρνουν να δαμάσουν τον πληθωρισμό σε σημείο που οι επενδυτές να αισθάνονται σίγουροι», δήλωσε ο Danni Hewson, οικονομικός. αναλυτής στην AJ Bell.

Οι επενδυτές αναμένουν ταχείς αριθμούς για το ΑΕΠ και τον ΕνΔΤΚ της ευρωζώνης αυτή την εβδομάδα, καθώς και τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις από τις ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη.

«Οι επενδυτές περιμένουν να μάθουν πώς επηρεάζει ο πληθωρισμός στο πορτοφόλι των καταναλωτών -είναι πιθανό να έχουμε πραγματική εικόνα αυτή την εβδομάδα για το πώς τα πάει ο καταναλωτής και σήμερα δόθηκε μια βαθιά ανάσα πριν από την καταιγίδα», πρόσθεσε ο Hewson.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές χονδρικής στη Γερμανία μειώθηκαν κατά 0,4% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον πρ

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανέβηκαν από τα χαμηλά τους του Ιουνίου, απηχώντας το αισιόδοξο κλίμα στη Wall Street, καθώς οι ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ μπορεί να έχει κορυφωθεί ενθάρρυνε τους επενδυτές να περιορίσουν τα στοιχήματα για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve.

Ο STOXX έχει σκαρφαλώσει πάνω από 10% από τότε που έφτασε σε χαμηλό έτους τον Ιούνιο, αλλά παραμένει κάτω 9,3% για το έτος.

Μεταξύ άλλων μετοχών, η HelloFresh σημείωσε άλμα 2,7%, αφού η γερμανική εταιρεία κατασκευής κιτ γευμάοηγούμενο μήνα, σηματοδοτώντας την πρώτη πτώση από τον Οκτώβριο του 2020, ανέφερε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης υποχώρησαν λόγω ανησυχιών για πιθανή ύφεση.

Η Henkel πρόσθεσε 0,5% καθώς ο όμιλος καταναλωτικών αγαθών αύξησε τις προοπτικές της για αύξηση των οργανικών πωλήσεων το οικονομικό 2022.

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters