Skip to main content

Κοντά στο 7% το επιτόκιο - ευκαιρία της νέας έκδοσης που ετοιμάζεται

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι ανακοινώσεις, κατά πάσα πιθανότητα, που τις περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον όλοι οι επενδυτές.
Η αντίστροφη μέτρηση για τη νέα έκδοση τίτλων του ελληνικού δημοσίου ξεκινάει σήμερα το πρωί. Τα τραπεζικά ντίλιγκ ρουμς έχουν μπει σε κατάσταση συναγερμού, περιμένοντας τις ανακοινώσεις, ενώ οι πληροφορίες της Voria.gr αναφέρουν  ότι αυτή τη φορά η έκδοση θα αφορά σε 10ετείς τίτλους και θα είναι της τάξης των 5 ή και παραπάνω δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το Βιβλίο Προσφορών, κατά πάσα πιθανότητα, θα ανοίξει προς το τέλος της εβδομάδας, ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στο επιτόκιο της έκδοσης. Οι αγορές προβλέπουν ότι θα κυμανθεί κοντά στο 7% (λίγο πάνω ή λίγο κάτω), ποσοστό το οποίο θεωρείται και είναι πολύ υψηλό. Αν η χώρα αναγκασθεί να δανεισθεί για 10ετές ομόλογο με τέτοιο κουπόνι, μπορεί να διασώσει τη ρευστότητά της για το επόμενο διάστημα, όμως θα καταστήσει την αποπληρωμή του δανεισμού της ακόμα πιο δυσβάσταχτη.

Για το υπουργείο Οικονομικών, όμως, αυτό το οποίο μετράει σε αυτή τη φάση είναι η διάσωση της κατάστασης σήμερα κι όχι το τί θα γίνει μετά από 5 και 10 χρόνια. Το αγοραστικό ενδιαφέρον πάντως θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, καθώς ομόλογο με επιτόκιο 7%, από χώρα - μέλος της Ευρωζώνης, θεωρείται και είναι ευκαιρία.