Skip to main content

Κοντοζαμάνης: Γιατί επιτάξαμε κλινικές στη Θεσσαλονίκη-Πιθανή η επίταξη γιατρών

Ο υφυπουργός Υγείας εξήγησε τους λόγους της επίταξης των ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη και γνωστοποίησε πως υπάρχει πρόβλεψη για επίταξη γιατρών.

Στην επίταξη ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη για τις ανάγκες διαχείρισης της πανδημίας αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Όπως είπε «δίνεται μία μεγάλη μάχη και από αυτή τη μάχη δεν πρέπει να λείψει κανείς», ενώ τόνισε πως η επίταξη προβλεπόταν ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας με νομοθεσία που είχε περάσει από τη Βουλή των Ελλήνων και με πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε.

«Η επίταξη είναι ένα από τα τελευταία όπλα που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη προβήκαμε στην υλοποίηση του μέτρου αυτού για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων» σχολίασε ο κ. Κοντοζαμάνης, προσθέτοντας πως οι δυνάμεις του συστήματος υγείας δεν είναι ανεξάντλητες και πως υπήρχε ανάγκη για επιπλέον κλίνες νοσηλείας για ασθενείς με κορωνοϊό.

Ο υφυπουργός σημείωσε πως οι συζητήσεις για την επίταξη ιδιωτικών κλινικών έχουν ξεκινήσει καιρό, επισημαίνοντας πως υπάρχει μία πολύ καλή συνεργασία από το πρώτο κύμα της πανδημίας με τον ιδιωτικό τομέα, με συμφωνίες που υλοποιούνται και τηρούνται σε ό,τι αφορά τη διάθεση κλινών, απλών ή ΜΕΘ, για non covid περιστατικά.

«Χρειαζόμαστε επιπλέον κλίνες για να διαχειριστούμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση στη Θεσσαλονίκη» συμπλήρωσε, σχολιάζοντας πως «η ανάπτυξη τις τελευταίες ημέρες απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ, ίσως γίνεται για πρώτη φορά με τέτοια επιτυχία».

«Και επειδή τα νοσοκομεία πρέπει να εξυπηρετούν και άλλα περιστατικά πέραν του κορωνοϊού» εξήγησε ο κ. Κοντοζαμάνης, «χρειαζόμασταν επιπλέον κλίνες για συμπολίτες με κορωνοϊό». «Υπήρχε μία διάσταση απόψεων και έτσι προχωρήσαμε στην επίταξη» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για επιτάξεις κέντρων αποκατάστασης τόνισε πως υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν τέτοιες συζητήσεις στο τραπέζι. «Ίσως σε μελλοντική συμφωνία ή επίταξη χρησιμοποιήσουμε αυτές τις μονάδες. Επιλέξαμε να μην χρησιμοποιήσουμε κέντρα αποκατάστασης γιατί θέλαμε να νοσηλεύσουμε κυρίως ήπια περιστατικά και τα κέντρα αυτά δεν έχουν ούτε τις νοσηλευτικές μονάδες που έχει μία ιδιωτική κλινική, όπως για παράδειγμα παθολογικό τμήμα, πνευμονολογικό τμήμα, μονάδα εντατικής θεραπείας, και το προσωπικό των κέντρων αποκατάστασης είναι εκπαιδευμένο σε άλλου είδους διαχείριση» τόνισε ο υφυπουργός.

«Άρα, όλα έγιναν με σχέδιο αξιολογώντας τις ανάγκες που έχουμε και σε κάθε περίπτωση έγινε προκειμένου να αποφύγουμε μία δυσμενή εξέλιξη» πρόσθεσε.

Σε άλλο σημείο μάλσιτα γνωστοποίησε πως υπάρχει πρόβλεψη για ενδεχόμενη επίταξη γιατρών. «Έχουμε απευθύνει ήδη πρόσκληση σε ιδιώτες γιατρούς για να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το σύστημα υγείας σε συγκεκριμένες συνθήκες που έχουμε ανάγκη, οπότε μελλοντικά ενδέχεται να προχωρήσουμε σε επίταξη γιατρών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για την έξαρση της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, η παιδίατρος - λοιμωξιολόγος, Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε πως «η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων της Θεσσαλονίκης μας εξέπληξε, ήταν μεγαλύτερη από αυτή που περιμέναμε». «Έχουμε εξετάσει αρκετούς λόγους γιατί συνέβη αυτό. Είδαμε όλοι πάρτυ που γίνονταν εν μέσω κορωνοϊού, είδαμε συναθροίσεις, εκδηλώσεις μεταμεσονύχτιες ώρες, είδαμε τελετές χωρίς τη χρήση μάσκας. Υπήρξαν πάρα πολλοί διαφορετικοί λόγοι γιατί συνέβη αυτό. Και βέβαια ο χειμώνας μπήκε, έκλεισαν τα παράθυρα και οι πόρτες και αυτό δυσκόλεψε περισσότερο την κατάσταση. Δεν έχω την αίσθηση ότι στην Αθήνα θα δούμε τέτοια νούμερα όπως στη Θεσσαλονίκη» εκτίμησε.