Skip to main content

Κοντοζαμάνης: Κανένας δεν πλήρωσε για τεστ κορωνοϊού σε δημόσια δομή

Για επιτεύγματα στο ΕΣΥ σε λίγες μέρες που γινόταν προσπάθεια να εκπληρωθούν εδώ και χρόνια έκανε λόγο ο υφυπουργός Υγείας.

Οι πρώτες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού εγκρίθηκαν, κατά πλειοψηφία, από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων, με προγραμματισμό να ψηφιστούν το μεσημέρι της Πέμπτης από την Ολομέλεια.

Υπέρ του νομοσχεδίου στο οποίο έχουν περιληφθεί οι 3 ΠΝΠ τάχθηκε η ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής και το ΜέΡΑ25. Επιφύλαξη για την Ολομέλεια δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση. Καταψήφισε το ΚΚΕ.

«Είναι σημαντικό η εθνική αντιπροσωπεία να πει "ναι" ομόθυμα στα μέτρα της κυβέρνησης», είπε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και προσέθεσε ότι «η μάχη που δίνουμε αυτή τη ώρα είναι μάχη όλων» επισημαίνοντας όμως ότι η ατομική ευθύνη θα κρίνει το αποτέλεσμα της μάχης. «Έχουμε δρόμο ακόμα και πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης και τόνισε ότι «σε λίγες ημέρες το ΕΣΥ κατάφερε όσα δεν είχαν γίνει για χρόνια».

Προσλήψεις

«Μέσα σε λίγες ημέρες το ΕΣΥ κατάφερε να λειτουργήσει 75 νέες κλίνες ΜΕΘ. Μέσα λίγες ημέρες το ΕΣΥ κατάφερε να εγκρίνει περισσότερες από 4.200 προσλήψεις, επικουρικού ιατρικού και λοιπού προσωπικού και αυτή τη στιγμή περισσότερες από 2.000 θέσεις έχουν ήδη πληρωθεί. Το έχουμε πει ως ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι σταδιακά θα είμαστε σε θέση, τις θέσεις του επικουρικού προσωπικού να τις μετατρέψουμε σε θέσεις Επιμελητών Β, σε μόνιμες θέσεις, δηλαδή, του ΕΣΥ που τόσο τις έχει ανάγκη», είπε ο υφυπουργός Υγείας και επισήμανε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει τονίσει ότι το νοσηλευτικό προσωπικό, το επικουρικό, θα παραμείνει στη θέση του και μετά την κρίση.

Ο υφυπουργός ανέφερε εξάλλου ότι:

- προχωρά η διαδικασία κρίσεως και διορισμού των 950 θέσεων Επιμελητών Β στο ΕΣΥ, ενώ υποψήφιοι που δεν υπηρετούν σήμερα ως επικουρικοί θα μπορέσουν να ενταχθούν στο ΕΣΥ ως επικουρικό προσωπικό.

- προχωρά η αύξηση του ορίου για τις υπερωρίες στα νοσοκομεία από το 9% στο 15% για τους επόμενους 4 μήνες ώστε να ανταμειφθούν εκείνοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης.

Αναλώσιμα και εξοπλισμός

Αναφερόμενος στα αναλώσιμα και τον εξοπλισμό του ΕΣΥ, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης εξήρε, εκ προοιμίου, την ανταπόκριση των απλών πολιτών, οργανισμών, ιδιωτών, φορέων και επισήμανε ότι έχει συγκεντρωθεί τεράστιο ποσό που θα αξιοποιηθεί για την αναβάθμιση του υπάρχοντος εξοπλισμού και για την αγορά νέου, υπό την επίβλεψη επιτροπής με άτομα εγνωσμένου κύρους που θα αποφασίζει για τη διαχείριση αυτών των δωρεών.

Για τις κατά παρέκκλιση διαδικασίες, ο υφυπουργός εξήγησε ότι αφορούν «μόνο την επίσπευση των διαδικασιών» και «όλα γίνονται υπό πλήρη διαφάνεια». Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι προκηρύσσονται με δημόσια πρόσκληση όλοι οι διαγωνισμοί. «Βρισκόμαστε σε ένα παγκόσμιο πόλεμο. Τα υλικά δεν είναι εύκολο να βρεθούν. Αυτή τη στιγμή εφοδιάζουμε το σύστημα υγείας και τις δομές, προκειμένου να προστατεύσουμε, με μέσα ατομικής προστασίας, το προσωπικό και τον κόσμο που προσέρχεται. Όμως αυτός ο εφοδιασμός πρέπει να γίνεται με φειδώ και προσεκτικά και αυτό κάνουμε», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης και προσέθεσε ότι σήμερα η Πολιτεία φέρνει υλικό στη χώρα, «ναυλώνει πτήσεις, ελληνικά αεροπλάνα πηγαίνουν στην Κίνα. Επιπλέον εξοπλισμός έρχεται με δωρεά είτε κυβερνήσεων είτε ιδιωτών. Όλα αυτά είναι πληρωμένα από δωρεές. Η ελληνική αεροπορική εταιρεία έχει διαθέσει αεροπλάνα και τα Ελληνικά Πετρέλαια καλύπτουν το κόστος της μετάβασης στην Κίνα». Είπε ακόμη ότι «οι δωρεές που γίνονται αυτή την ώρα θα μας εξασφαλίσουν επάρκεια σε εξοπλισμό και υλικά».

Οι επιτάξεις ΜΕΘ

Για το ζήτημα των επιτάξεων ΜΕΘ και τις συμφωνίες της κυβέρνησης με ιδιωτικές κλινικές, ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι οι ΠΝΠ σαφώς και προβλέπουν επιτάξεις και αναλόγως πως θα εξελιχθεί η νόσος η Πολιτεία θα προβεί στις επιτάξεις αυτές. «Κάνουμε μια συμφωνία στην αρχή της κρίσης προκειμένου να διασφαλίσουμε την ομαλή νοσηλεία και των συμπολιτών που δεν πάσχουν από κορονοϊό», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης και επανέλαβε ότι τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια τα οποία σήμερα εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία δεν περιέχουν το κόστος μισθοδοσίας.

Εργαστηριακά τεστ

«Κανένας συμπολίτης μας δεν έχει πληρώσει μέχρι σήμερα τεστ για τον κορονοϊό ούτε πρόκειται να πληρώσει, εφόσον πηγαίνει σε μια δημόσια δομή», είπε ενώ σε ό,τι αφορά στα ιδιωτικά εργαστήρια, υπογράμμισε ότι τα συμβεβλημένα πιστοποιημένα ιδιωτικά εργαστήρια θα καλύπτουν, χωρίς συμμετοχή, όποιον εμπίπτει στην κατηγορία εκείνων που πρέπει να κάνουν το τεστ. Στο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δοθούν τα στοιχεία πόσα τεστ έχουν γίνει ως σήμερα, ο υφυπουργός είπε πως έχουν γίνει όσα τεστ πρέπει και υπάρχει επάρκεια αντιδραστηρίων και τεστ.

«Η χώρα έχει ακολουθήσει συγκεκριμένη στρατηγική σε ό,τι αφορά πότε πρέπει να γίνονται. Η επιτροπή λοιμωξιολόγων κάνει τις εισηγήσεις. Ακόμη και τα ταχεία τεστ έχουμε πει ότι αξιολογούνται πώς θα χρησιμοποιηθούν. Δεν έχουμε αρνηθεί σε κανένα που πρέπει να κάνει το τεστ», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης και υπογράμμισε ότι «σημασία έχει να βλέπουμε τον αριθμό των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία και σε αυτό το σημείο πάμε πολύ καλά». Υπενθύμισε επίσης ότι το υπουργείο Υγείας ρίχνει στη μάχη και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

«Υπάρχει σχέδιο. Το έχουμε αποδείξει. Ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου, αυτό το σχέδιο θα εκτυλίσσεται. Στο σχέδιο αυτό θα συμμετέχουν όλοι οι γιατροί, όλο το προσωπικό. Το ΕΣΥ αποτελείται τόσο από το κρατικό σύστημα υγείας όσο και από τις ιδιωτικές δομές. Κανένας δεν περισσεύει. Όταν χρειαστεί θα κληθούμε όλοι να δώσουμε αυτή τη μάχη που δίνουμε αυτόν τον καιρό», είπε ο υφυπουργός Υγείας και τόνισε ότι νέα θεραπευτικά σχήματα και νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα που παίρνουν την έγκριση των ειδικών εφαρμόζονται στη χώρα η οποία έχει εξασφαλίσει να γίνεται η παραγωγή των φαρμάκων που χρειάζονται και αυτή τη στιγμή έχουν απαγορευτεί οι εξαγωγές των εν λόγω φαρμάκων και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.