Skip to main content

Κοντοζαμάνης: Σχέδια ακόμα και για επίταξη αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση

Η επίταξη σύμφωνα με τον υφυπουργός Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, είναι το τελευταίο όπλο που θα χρησιμοποιηθεί η κυβέρνηση.

Στη μεγάλη πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας τις τελευταίες ημέρες και κυρίως στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την ενημέρωση της Παρασκευής για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε πως αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, η κυβέρνηση έχει έτοιμα σχέδια για να υποστηρίξει το σύστημα.

«Ήδη τα σχέδια αυτά υλοποιούνται προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε εξοπλισμό και χώρους, εκεί όπου μπορούν να δημιουργηθούν συνθήκες μονάδων εντατικής θεραπείας και να παρασχεθεί τεχνική υποστήριξη της αναπνοής, ώστε να αντιμετωπιστεί η αυξημένη ζήτηση», σημείωσε.

Διαβάστε: Παπαευαγγέλου - Μεγάλη διασπορά στο δεύτερο κύμα - Πιθανόν από τη συγκομιδή ελιάς

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αεροδιακομιδές ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε ότι θα γίνουν εάν χρειαστεί, όχι όμως στα νησιά. «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ενιαίο και προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες θα κάνουμε όποια διακομιδή χρειαστεί», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, ένας λόγος για τον οποίο μειώθηκε και ο αριθμός των προγραμματισμένων χειρουργείων είναι κυρίως για να μην υπάρχει συνωστισμός στα νοσοκομεία. Ξεκαθάρισε πάντως ότι τα έκτακτα χειρουργεία πραγματοποιούνται.

Ο κ. Κοντοζαμάνης χαρακτήρισε θετική την ανταπόκριση των γιατρών στο κάλεσμα να συνεργαστούν με το ΕΣΥ. «Στη μάχη αυτή κανείς δεν περισσεύει, θα πολεμήσουμε όλοι», τόνισε. Ανέφερε, ωστόσο, πως αν δεν υπάρξει ικανοποιητική ανταπόκριση, η κυβέρνηση «θα προχωρήσει σε επίταξη».

Αναφορικά με την επίταξη πάντως ο υφυπουργός σημείωσε ότι είναι το τελευταίο όπλο που θα χρησιμοποιηθεί, καθώς δεν είναι δωρεάν στο κράτος.

«Πληρώνουμε ότι επιτάξουμε, είτε ιδιώτες, είτε είναι προσωπικό», τόνισε και πρόσθεσε: «Υπάρχει σχέδιο για την επίταξη και αν χρειαστεί θα το υλοποιήσουμε. Όλα τα σενάρια και όλα τα σχέδια έχουν μελετηθεί και θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να ανταποκριθούμε με επιτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας», τόνισε.