Skip to main content

Κόντρα για τον φόρο στις γονικές παροχές

Προχειρότητα και αιφνιδιαστική τακτική καταλογίζει στην κυβέρνηση η ΝΔ. «Δεν αιφνιδιάσαμε κανέναν» απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Για ανεξέλεγκτη φορο-επιδρομή κατά της ακίνητης περιουσίας και αυτο-σχεδιασμούς κατηγορεί την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος της  ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος με αφορμή την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για την επαναφορά της φορολόγησης κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών. Σύμφωνη εμφανίζεται η ΝΔ σε ό,τι αφορά την αύξηση των φόρων στα τσιγάρακαι τα ποτά, ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Παναγιωτόπουλος ενδεχόμενη αύξηση των φόρων και στακαύσιμα θα έχει ολέθριες συνέπειες στην οικονομία.

«Αντί να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο εξόδου από τηνκρίση, όπως επανειλημμένως είχε καλέσει τον κ. Γ. Παπανδρέου ο Πρόεδροςτης Νέας Δημοκρατίας Αντ. Σαμαράς, η κυβέρνηση επέλεξε την χειρίστηκοινοβουλευτική πρακτική των αιφνιδιαστικών τροπολογιών. Πρακτική, τουπαρελθόντος, που είχε απορρίψει -στα λόγια- ο κ. Γ. Παπανδρέου. Έτσι,μετά από ένα έντονο παρασκήνιο, που κράτησε όλη τη χθεσινή νύχτα, ηπεριφερόμενη από γραφείο σε γραφείο, περιβόητη, πλέον, τροπολογία,κατατέθηκε σήμερα το πρωί, με ρυθμίσεις που έχουν αντιφατικόχαρακτήρα», αναφέρει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος εκφράζει την αντίθεση της ΝΔ στην ανεξέλεγκτη φορο-επιδρομή κατά της ακίνητηςπεριουσίας, η οποία πλήττει, κυρίως, τη μεσαία τάξη και την μικρομεσαίαιδιοκτησία, που αντιμετωπίζει το ακίνητο ως επένδυση ζωής.

«Θεωρούμεότι μέτρα αυξήσεων της φορολογίας της ακίνητης περιουσίας, του φόρουμεταβιβάσεως ακινήτων, του κόστους των γονικών παροχών και τωναντικειμενικών αξιών -και μάλιστα σε ώρες οικονομικής ύφεσης- θαοδηγήσουν σε μείωση συναλλαγών, μείωση εσόδων, μείωση κατασκευαστικήςδραστηριότητας. Δηλαδή, στην οικονομική συρρίκνωση των θέσεωναπασχόλησης, του εισοδήματος, των τζίρων και των φορολογικών εσόδων», υποστηρίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος και επισημαίνει την ανάγκη αύξησης του αφορολόγητου, ώστε να μην γονατίσουν τα μικρομεσαίαεισοδήματα.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημειώνει ότι η φορολογική πολιτική μιας χώρας δεν ανακοινώνεται με δόσεις, μετροπολογίες- «μπαλώματα» και υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξακολουθείνα υπολείπεται της κρισιμότητας των περιστάσεων.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής απάντησε: «Καταδικάζαμε και καταδικάζουμε κάθε αιφνιδιασμό, όπως γινόταν και από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και ως χρόνια πρακτική. Όμως, δεν μπορούμε να πούμε ότι αιφνιδιάσαμε κανέναν, από τη στιγμή που ήταν και προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ ότι θα φέρουμε ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα και στα πλαίσια αυτού θα υπάρχει δικαιότερη φορολόγηση στις κληρονομιές γονικές παροχές και δωρεές». 

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι «επειδή το πρώτο νομοσχέδιο σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στο Φεβρουαρίου, έπρεπε να κερδίσουμε χρόνο ώστε να υπάρχει αυτή η ρύθμιση». Ακόμα, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι με δεδομένο ότι είχε προαναγγελθεί αυτού του είδους η φορολόγηση, παρατηρήθηκε σωρεία μεταβιβάσεων μεγάλων περιουσιών, γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών έτσι ώστε να μπορέσουν κάποιοι πολίτες, που διαθέτουν μεγάλες περιουσίες, να τις μεταβιβάσουν στα παιδιά τους και να ωφεληθούν σε αυτό το διάστημα. «Άρα, θα έπρεπε και η πολιτεία να κινηθεί στα πλαίσια της προστασίας της φορολογίας που θα προέκυπτε», συμπλήρωσε.