Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020
x

ΚΟΝΤΡΑ ΥΠΕΝ - ΓΕΝΟΠ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ

Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης τονίζει ότι η άρση της μονιμότητας δεν θίγει τους ήδη εργαζομένους - «Αιτία πολέμου» απαντά η ΓΕΝΟΠ.

Στόχος των ρυθμίσεων για τη ΔΕΗ είναι η μείωση του κόστους λειτουργίας της επιχείρησης, προκειμένου να αποφεύγονται οι αυξήσεις στα τιμολόγια, αλλά και ο εκσυγχρονισμός της, ώστε να γίνει πιο φιλική προς τον καταναλωτή, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο της Γενικής Ομοσπονδίας Προσωπικού (ΓΕΝΟΠ) ΔΕΗ.

Μία ημέρα μετά τη συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο νομοσχεδίου για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, το οποίο περιλαμβάνει 10 μέτρα, μεταξύ των οποίων η άρση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους στην επιχείρηση, ο κ. Χατζηδάκης, ερωτηθείς για την αντίδραση της ΓΕΝΟΠ στην άρση της μονιμότητας είπε «ας αφήσουμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμα για το οποίο ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό».

Ο υπουργός, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, επανέλαβε ότι οι ρυθμίσεις δεν θίγουν τους ήδη εργαζόμενους στη ΔΕΗ, ενώ σημείωσε ότι οι εργασιακές σχέσεις για τους νέους που θα επιλέξουν να εργαστούν στην ΔΕΗ θα διέπονται από την εργατική νομοθεσία της χώρας, που είναι μέλος της Ε.Ε. Επισήμανε δε ότι το μοντέλο στο οποίο βασίζονται οι ρυθμίσεις για την άρση της μονιμότητας και την εθελούσια έξοδο στη ΔΕΗ είναι αυτό που εφαρμόστηκε στον ΟΤΕ.

Απόλυτα αντίθετοι με τις διατάξεις για τους νεοπροσλαμβανόμενους δήλωσαν ο πρόεδρος κι ο γενικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ, Γ. Αδαμίδης και Α. Καρράς, αντίστοιχα, υποστηρίζοντας ότι η μονιμότητα στις ΔΕΚΟ έχει ήδη αρθεί με το δεύτερο μνημόνιο. Χαρακτήρισαν λάθος και «αιτία πολέμου» να υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων στον ίδιο εργοδότη, που κάνουν την ίδια εργασία και προανήγγειλαν αντιδράσεις σε νομικό κι αγωνιστικό επίπεδο.

«Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, παραβιάζει το εργατικό δίκαιο, αλλά και αυτά που ισχύουν και είναι διεθνώς κατοχυρωμένα» σημείωσε η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Η Ομοσπονδία υποστήριξε πως «το ζήτημα της κατάργησης ουσιαστικά των Συλλογικών Συμβάσεων με νόμο, που επιχειρεί η κυβέρνηση, είναι μια ξεκάθαρα αντεργατική πολιτική και δείχνει ότι η κυβέρνηση κάνει ακραίες επιλογές που οδηγούν - με μαθηματική ακρίβεια - και επιφυλάσσουν συνθήκες "γαλέρας" για τους εργαζόμενους».

Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ επανέλαβε ότι διαφωνεί με τη βίαιη απολιγνιτοποίηση και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης «που οδηγούν στην ερημοποίηση» της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ