Skip to main content

Κόντρα Σπίρτζη-Κυρίζογλου στην υπόγεια διάβαση στη Μενεμένη(vid)

Αν και στην αρχή επικράτησε φιλικό κλίμα ανάμεσα στους δύο άντρες, με λόγια αγάπης, στη συνέχεια εκτοξεύθηκαν εκατέρωθεν πυρά για τις ευθύνες.

Από την αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη και του δημάρχου Αμπελοκήπων – Μεμενένης Λάζαρου Κυρίζογλου για το ποιος ευθύνεται για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης της υπόγειας διάβασης στη Μενεμένη σημαδεύτηκε η τελετή παράδοσης του έργου.

Αν και στην αρχή επικράτησε φιλικό κλίμα ανάμεσα στους δύο άντρες, με λόγια αγάπης, στη συνέχεια υπήρξε μικρή ένταση για τη σειρά που θα μιλήσουν στην τελετή παράδοσης και ακολούθως εκτοξεύθηκαν εκατέρωθεν πυρά για τις ευθύνες.

Στην ομιλία του ο υπουργός εξήγησε τους λόγους της καθυστέρησης, γεγονός που προκάλεσε τον εκνευρισμό του κ. Κυρίζογλου, ο οποίος μάλιστα απομακρύνθηκε για λίγο από το σημείο της τελετής.

Όπως τόνισε ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, η ολοκλήρωση και παράδοση του έργου καθυστέρησε επειδή δεν είχε σωστές μελέτες και υπήρξε καθυστέρηση στην έγκριση των νέων μελετών από την τοπική αυτοδιοίκηση. «Όπως γίνεται όταν κινούμαστε για τα έργα υποδομών στη λογική του παλαιοκομματισμού το έργο δεν είχε σωστές μελέτες. Τον Ιούνιο του 2016 υποβλήθηκε νέος φάκελος για να διορθώσει τις μελέτες  όσον αφορά την κάτω διάβαση πεζών και το κομμάτι του οδικού δικτύτου της κάτω διάβασης. Η μελέτη έκανε έξι μηνες να εγκριθεί από την τοπική αυτοδιοικηση και εποομένως το έργο παρελήφθη από την ΕΡΓΟΣΕ προς χρήση στις 31/10. Άρα να ζητήσουμε ένα συγγνώμη για την καθυστέρηση μιας εβδομάδας και 12 λεπτών που έκανα να έρθω για την παράδοση», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Σπίρτης και πρόσθεσε: «Πρώτον όταν τα έργα δημοπρατούνται χωρίς ολοκληρωμένες μελέτες τότε έχουμε μερικούς μήνες καθυστέρηση.  Δεύτερον πρέπει να συντομεύσουν και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες έγκρισης στην τοπική αυτοδιοίθκηση γιατί για έξι μήνες στην κάτω διάβαση δεν μπορούσαν να συνεχίσουν τις εργασίες».

Στο σημείο αυτό, ο κ.Κυρίζογλου διέκοψε τον υπουργό υποστηρίζοντας ότι είναι προκλητικός και δεν λέει την αλήθεια.

«Ο δήμος στο μόνο που έχει εμπλακεί είναι στην αδειοδότηση και είχαμε καθυστέρηση, δήμαρχέ μου, στην έγκριση της αδειοδότησης, περισσότερο από τη μια εβδομάδα που έκανα εγώ να ανέβω από την παραλαβή του έργου για χρήση. Επειδή γκρίνιαζες το λέω και οι δημοσιογράφοι είναι μάρτυρες της γκρίνιας που έβγαλες», είπε ο υπουργός.

Άμεση ήταν η απάντηση του δημάρχου, ο οποίος χαρακτήρισε «ψέμα», τα όσα είπε ο κ. Σπίρτζης.

Ο κ. Κυρίζογλου εκείνη τη στιγμή αποχώρησε για λίγο από το σημείο τελετής για να επιστρέψει λίγο αργότερα,  αναφέροντας πως η καθυστέρηση οφείλεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης.

«Η καθυστέρηση, την οποία λέτε εσείς, οφείλεται στην Αποκεντρωμένη που είναι κράτος και όχι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον δήμο, που είναι Αυτοδιοίκηση, προς διευκρίνηση. Ο δήμος δεν καθυστέρησε ούτε ένα δευτερόλεπτο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρίζογλου.

Στη συνέχεια, πάντως, οι τόνοι έπεσαν και ακολούθησε σε καλό κλίμα η ξενάγηση στο έργο, ενώ η παρέα των κκ Σπίρτζη, Κυρίζογλου, της υφυπουργού Εσωτερικών Κατερίνας Νοτοπούλου και του αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Γιουτίκα μετέβη σε κοντινό ξενοδοχείο για καφέ.




Νωρίτερα, πάντως, ο υπουργός είχε μιλήσει με θετικά λόγια για τον δήμαρχο Αμπελοκήπων- Μενεμένης.

Μιλώντας πριν την έναρξη της παράδοσης του έργου για την υπόγεια διάβαση στη Μενεμένη ο υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά ότι τον δήμαρχο τον αγαπάει. Μάλιστα, όπως είπε, τον φίλησε κιόλας, όταν συναντήθηκαν στην περιοχή για την τελετή παράδοσης. Ο κ. Σπίρτζης έκανε λόγο για «διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις που πρέπει να υπάρχουν για τη Θεσσαλονίκη».

Έργο που αλλάζει την καθημερινότητα των πολιτών

«Η σύμβαση του έργου υπογράφηκε στις 14 Απριλίου του 2016, περίπου δύο χρόνια μετά τη δημοπράτησή του και το έργο ξεκίνησε με τη σημερινή κυβέρνηση και ολοκληρώθηκε. Αυτό λένε τα χαρτιά, τα μάτια μας και η αλήθεια. Ο δήμος μας με όλες τις υπηρεσίες σε όλα τα στάδια, μελέτη, εγκατάσταση εργοταξίου, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, συνεργάστηκε άψογα με την ΕΡΓΟΣΕ και συνέβαλε με κάθε τρόπο, ώστε το έργο να ξεκινήσει και να αποπερατωθεί», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης.

Όπως είπε, «το συγκεκριμένο έργο, μαζί με την υπόγεια πεζοδιάβαση που θα παραδοθεί σε λίγες μέρες αποτελεί ένα κομμάτι σημαντικότατο του παζλ του συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού για την περιοχή».

Για σημαντική μέρα για την περιοχή έκανε λόγο η υφυπουργός Εσωτερικών Κατερίνα Νοτοπούλου, καθώς, όπως σημείωσε, «αποδίδεται στους πολίτες ένα πολύ σημαντικό έργο, που θα αλλάξει την καθημερινότητα των πολιτών και αναβαθμίζεται το δυτικό ιστό της Θεσσαλονίκης». Η κ. Νοτοπούλου μίλησε για ένα έργο σύγχρονο που υλοποιήθηκε με διαφάνεια σε μόλις 2,5 χρόνια.

Στις δυσκολίες που συνάντησαν κατά την εκτέλεση του έργου, μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, Χρήστος Διονέλης. «Το έργο δεν ήταν εύκολο, είχαμε δυσκολίες. Είχαμε μετακίνηση των σιδηροδρομικών γραμμών χωρίς να σταματήσει η λειτουργία. Είμαστε περήφανοι που παραδίδουμε αυτό το έργο», τόνισε.