Skip to main content

Κόντρα ξενοδόχων-AirBnB εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού

Το αίτημα αναστολής της βραχυχρόνιας μίσθωσης από πλευράς ξενοδόχων φαίνεται πως άναψε μια κόντρα με τους διαχειριστές ακινήτων.

Στα μαχαίρια φαίνεται πως βρίσκονται και επίσημα οι διαχειριστές ακινήτων που τα διαθέτουν για βραχυχρόνια μίσθωση, τα γνωστά AirΒnB, με τους επαγγελματίες ξενοδόχους.

Αιτία αποτέλεσε το αίτημα στο υπουργείο Τουρισμού του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων να ανασταλεί η βραχυχρόνια μίσθωση υπό τον φόβο διασποράς του κορωνοϊού, την ώρα που γίνεται χρήση της από υγειονομικούς ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τα συγγενικά τους πρόσωπα.

Με επιστολή της στο υπουργείο τουρισμού η ηγεσία του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων επισημαίνει πως η βραχυχρόνια διαμονή στην Ελλάδα έχει ένα ποσοστό πάνω από το 15% στο τουριστικό κλάδο και συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στο ΑΕΠ της χώρας μας, «δίνοντας δουλειά όχι μόνο στους ιδιοκτήτες των καταλυμάτων αλλά και σε μια συνδεόμενη αγορά που αναπτύσσεται παράλληλα με την βραχυχρόνια», όπως λένε.

Μάλιστα αναφέρουν ότι ήδη ετοιμάζεται πρωτόκολλο λειτουργίας, ώστε τα καταλύματα να είναι ασφαλή.

«Το ΞΕΕ και η ΠΟΞ, αντί να ζητάνε την αναστολή λειτουργίας της βραχυχρόνιας διαμονής, πρέπει να σηκώσουν λίγο το χαλί και να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που επικρατεί σε πολλά ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα, τα οποία λειτουργούν ακόμα και σήμερα με μοκέτες από την δεκαετία του '70 και απαρχαιωμένα συστήματα κεντρικού κλιματισμού, δίχως καμία συντήρηση, που είναι και η μεγαλύτερη αιτία μετάδοσης οποιουδήποτε ιού κυκλοφορεί σε αυτά», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην επιστολή τους.

Μάλιστα αναφέρουν ότι στα καταλύματα βραχυχρόνιας διαμονής, είναι πολύ πιο εύκολο να γίνεται απολύμανση μετά από κάθε αναχώρηση, αλλά και εάν χρειαστεί, να υπάρχει περιθώριο μιας ημέρας από αναχώρηση σε νέα άφιξη, πράγμα αδύνατον να εφαρμοστεί και στα ξενοδοχεία που πολλές φορές η αντικατάσταση πελατών γίνεται back to back.