Skip to main content

«Κόψτε για λίγο καιρό τον Τζιτζικώστα από την TV100»

Η ερώτηση του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή για την TV100, η μεγαλύτερη αγωνία του γενικού διευθυντή και μια ιστορία με Νέα Παραλία και... Τζιτζικώστα
*Γράφει ο Σαλονικιός
 
Συνεχίζεται ο θόρυβος γύρω από τη Δημοτική Επιχείρηση Θεάματος και Επικοινωνίας του δήμου Θεσσαλονίκης, δηλαδή την TV100 για τους μη μυημένους. Αφορμή είναι μία ερώτηση την οποία κατέθεσαν στη Βουλή δύο βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής (Αρβανιτίδης και Μουλκιώτης) για το γνωστό θέμα με τις αλλαγές σε επίπεδο αρχισυντακτών στη δημοτική τηλεόραση. Ο τίτλος της ερώτησης η οποία απευθύνεται προς τρεις υπουργούς (Βορίδη, Χατζηδάκη, Λιβάνιο) είναι “Καταγγελίες για εκδικητικές συμπεριφορές από τον δήμο Θεσσαλονίκης σε βάρος δημοσιογράφων”.


Στην ερώτηση γίνεται λόγος για “αναιτιολόγητη υποβάθμιση καθηκόντων τριών πολύπειρων και έγκριτων δημοσιογράφων”, απόφαση την οποία “εισηγήθηκε ο γενικός διευθυντής, η θέση του οποίου πρόκειται να κριθεί δικαστικά, καθώς εκκρεμεί στη δικαιοσύνη η προσβολή του ορισμού του, μετά από αγωγή μιας εκ των καθαιρεθέντων, στην οποία είναι μάρτυς υπεράσπισής της η δεύτερη από τους τρεις”. Αναφέρεται επίσης ότι “ανακύπτει και η διάσταση της συνδικαλιστικής δίωξης, καθώς οι δύο από τους τρεις δημοσιογράφους είναι μέλη του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ”.

Οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ ρωτούν, μεταξύ άλλων, τους υπουργούς “πώς εξηγείτε το γεγονός ότι η προκήρυξη της ΔΕΠΘΕ για την πρόσληψη γενικού διευθυντή προέβλεπε να απαιτούνται λιγότερα προσόντα από τους υφισταμένους του διευθυντές;”, όπως επίσης και “πώς διασφαλίζει η κυβέρνηση τη συνταγματική υποχρέωση της επί ίσοις όροις προβολής των τοπικών ζητημάτων και προσώπων στα δημοτικά μέσα ενημέρωσης ώστε να μη λειτουργούν αποκλειστικά ως μέσο απόλυτα ελεγχόμενο από τον εκάστοτε δήμαρχο;”.

Σε αυτό το τελευταίο θέλω να επεκταθώ κάπως περισσότερο διότι, όπως με ενημερώνουν οι πηγές μου, ο έλεγχος στη δημοτική τηλεόραση γίνεται ολοένα ασφυκτικότερος, θυμίζοντας την πάλαι ποτέ ένδοξη εποχή Παπαγεωργόπουλου. Όπως πληροφορούμαι, η μεγαλύτερη, αν όχι η μόνη, αγωνία του γενικού διευθυντή είναι η προβολή του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα. Κατανοητό ως ένα βαθμό, άλλωστε ο δήμαρχος είναι υπό κάποια έννοια ο εργοδότης, μόνο που, όπως μου λένε, ο γενικός το παράκανε. Σε τέτοιο βαθμό που, κάποιες φορές, ενοχλείται και ο ίδιος ο Ζέρβας. Μαθαίνω, για παράδειγμα, ότι πριν από λίγο καιρό του ζητήθηκε από συνεργείο της TV100 μια δήλωση για κάποια επιθεώρηση έργων που έκανε κι εκείνος, εμφανώς ενοχλημένος, αρνήθηκε.

Οι αρχισυντάκτες των ενημερωτικών εκπομπών δέχονται, όπως πληροφορούμαι, καθημερινές συστάσεις, από τον γενικό διευθυντή προκειμένου να προβάλλεται το έργο του δήμου και πρωτίστως του δημάρχου. Για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω κατά πόσο αυτό, ζητείται, με τόση φορτικότητα από τον ίδιο τον Ζέρβα ή οφείλεται στον υπερβάλλοντα ζήλο του γενικού προκειμένου να φανεί αρεστός στον εργοδότη του. Μου λένε, για παράδειγμα, ότι όταν πέρυσι στο πρώτο lockdown, είχε υπάρξει κάποια πρόσκαιρη προστριβή μεταξύ Ζέρβα και Τζιτζικώστα για το άνοιξε – κλείσε της νέας παραλίας, με τον περιφερειάρχη να κερδίζει τότε επικοινωνιακά τις εντυπώσεις, καθώς είχε κινηθεί ταχύτερα, ο γενικός έδωσε εντολή στους αρχισυντάκτες της δημοτικής τηλεόρασης “να κοπεί για λίγο καιρό ο Τζιτζικώστας”. Εντολή την οποία, όπως μου λένε, ο Ζέρβας την έμαθε εκ των υστέρων.

Πέραν αυτών, και το κλίμα στον σταθμό είναι ιδιαίτερα βαρύ. Όπως μου μεταφέρεται, λίγοι είναι αυτοί οι οποίοι τραβούν καθημερινά το κουπί και οι υπόλοιποι, είτε υποαπασχολούνται είτε έχουν υποπέσει σε καθεστώς αεργίας´· άλλοι μέσω της υποτιθέμενης τηλεργασίας, άλλοι ως ευπαθή άτομα. Αυτό έχει ως συνέπεια όλη η δουλειά να πέσει στις πλάτες ορισμένων με τον γενικό να παρακολουθεί αμήχανος, έχοντας ως μόνη έγνοια του να εξασφαλίσει την παρουσία του δημάρχου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.