Skip to main content

Κορυφώνονται το απόγευμα οι εκδηλώσεις για την Ποντιακή Γενοκτονία

Από το πρωί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα πραγματοποιήσει γενικό σημαιοστολισμό, ενώ το απόγευμα θα ακολουθήσουν ομιλίες και πορεία.

Κορυφώνονται σήμερα το απόγευμα οι εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, από την οποία συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια.

Το πρωί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων θα ανάψει ένα κερί για τις ψυχές όλων των Ποντίων μαρτύρων στο Μνημείο της γενοκτονίας στην Πλατεία Αγίας Σοφίας.

Η Παμποντιακή Ομοπονδία Ελλάδος έχει προγραμματίσει ομιλίες στην πλατεία Αγίας Σοφίας, με ώρα συγκέντρωσης στις 18.30, ενώ περίπου στις 20.15 θα ξεκινήσει η καθιερωμένη πορεία προς το Τουρκικό προξενείο.

Υπενθυμίζεται πως από την Τετάρτη 15 Μαϊου, η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της ΠΟΕ είχε στήσει περίπτερο στην πλατεία Αριστοτέλους, προκειμένου να ενημερώσει για τα τραγικά γεγόνοτα που έλαβαν χώρα πριν από μία εκατονταετία από το κεμαλικό κράτος, ενώ μετά τα μεσάνυχτα  100 φαναράκια υψώθηκαν στον ουρανό ως ελάχιστος φόρος τιμής στα 353.000 θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Παράλληλα, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα υλοποιηθούν τα εξής:

Γενικός σημαιοστολισμός σε όλη τη διοικητική Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, από τις 8.00 το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου της 19ης Μαΐου 2019. 10.00 π.μ.

Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας. Ομιλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα 11.00 π.μ.

Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Ποντίου παπά και δάσκαλου (πλατεία Αγίας Σοφίας με Ερμού, Θεσσαλονίκη) από τους:
Εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης
Στρατηγό Διοικητή του Γ’ Σώματος Στρατού
Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας
Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Δήμαρχο Θεσσαλονίκης
Εκπροσώπους των Ποντιακών Ομοσπονδιών, Συλλόγων και Σωματείων
Εκπροσώπους Συλλόγων Παλιννοστούντων
Εκπροσώπους νομικών προσώπων, που επιθυμούν να τιμήσουν την εκδήλωση για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου