Skip to main content

Κορωναϊός: Σε επαγρύπνηση ο γαλλικός κρατικός μηχανισμός

Ο χθεσινός θάνατος του 60χρονου Γάλλου εκπαιδευτικού από την Ουάζ βορειοδυτικά της πρωτεύουσας αποτελεί μυστήριο.

Από την ίδια περιοχή είναι και ο 55χρονος που βρίσκεται στην εντατική από προχθές. Κανείς από τους δύο δεν είχε ταξιδέψει σε επικίνδυνη ζώνη ούτε είχαν έλθει σε επαφή με φορείς.

Με απόφαση της τελευταίας στιγμής, στις 9 το πρωί, ο πρόεδρος Εμμανουέλ  Μακρόν συνοδευόμενος από τον υπουργό Υγείας Ολιβιέ Βεράν επισκέφθηκε το παρισινό νοσοκομείο Σαλπετριέρ όπου είχε εισαχθεί ο 60χρονος.

«Ξέρουμε ότι δεν είμαστε παρά στην αρχή της επιδημίας» δήλωσε μεταξύ άλλων προς το ιατρικό προσωπικό.

Ο πρόεδρος επισκέφθηκε την πτέρυγα Αίολος που εγκαινιάσθηκε πρόσφατα. Πρόκειται για το τμήμα ανάνηψης και θεραπείας αναπνευστικών παθήσεων. Εκεί μεταφέρονται τα άτομα σε απομόνωση ή που κρίνονται θετικά στον ιό.

Ενόψει των δημοτικών εκλογών

Σε κινητοποίηση είναι και ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ που συγκέντρωσε νωρίς το μεσημέρι στο πρωθυπουργικό γραφείο όλους τους αρχηγούς των κομμάτων και τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων σε κοινοβούλιο και Γερουσία.

Στόχος ήταν η αντιμετώπιση και η προστασία από τυχόν εξάπλωση ώστε τρεις εβδομάδες πριν τις δημοτικές εκλογές  να αποφευχθεί μια πολιτική κρίση.

Στις επάλξεις και ο υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκιέ με ιδιαίτερη ανησυχία για την περιοχή της Ουάζ απ’ όπου προέρχονται τα δύο βαριά κρούσματα.

Τα εκεί σχολεία ετοιμάζονται για την επιστροφή τη Δευτέρα των μαθητών από τις χειμερινές διακοπές. Εφόσον από τους ελέγχους μαθητές τεθούν σε απομόνωση, η παρακολούθηση των μαθημάτων θα γίνει μέσω πλατφόρμας στο διαδίκτυο.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle