Skip to main content

Κορώνεια: Είκοσι χρόνια... φαγούρα και νέα απειλή ευρωπροστίμων

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ στο υπόμνημά του τονίζει τις αιτίες που παρά τα master plan η λίμνη δεν ανέκαμψε και υπογραμμίζει ότι έρχονται νέες δικαστικές περιπέτειες

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα απορρύπανσης, αναβάθμισης και αξιοποίησης των προστατευόμενων περιοχών των λιμνών Κεντρικής Μακεδονίας, ειδικότερα Κορώνειας, Βόλβης, Κερκίνης, Δοϊράνης, προτείνει στο υπόμνημά του προς τον πρωθυπουργό, εν όψει της 85ης ΔΕΘ, το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Κι αν για τη Δοϊράνη και την Κερκίνη ήδη τρέχουν κάποια σχετικά προγράμματα, για το σύστημα των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης, τα ζητήματα της απορρύπανσης και της σταθεροποίησης (στη συνέχεια βελτίωσης) είναι μείζονα ζητήματα για πάνω από είκοσι χρόνια.

«Για τη λίμνη Κορώνεια το ΤΕΕ/ΤΚΜ έχει ζητήσει από το 2000 να αναδειχθεί σε εθνικό στόχο. Η συγκέντρωση των αρμοδιοτήτων περιβαλλοντικής αποκατάστασης της λίμνης Κορώνειας στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θεωρήθηκε κατ' αρχήν θετική, αντικατοπτρίζοντας την εθνική σημασία του οικοσυστήματος. Αποδεικνύεται, όμως, ότι το σύστημα συντονισμού δεν λειτούργησε», αναφέρει στο υπόμνημά του το ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Οι κύριοι λόγοι που θεωρεί ο τεχνικός κόσμος της περιοχής ότι οδήγησαν σ' αυτή την αποτυχία είναι:

-Τα εγγενή προβλήματα όπως η αόριστη δομή συντονισμού και η έλλειψη συγκεκριμένων και θεσμοθετημένων τρόπων επικοινωνίας και αξιοποίησης της Αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων.

-Η έλλειψη βούλησης στην εξεύρεση των αναγκαίων πόρων.

-Η μερική εφαρμογή των μέτρων και η καθυστέρηση στην υλοποίηση όλων των μέτρων που προβλέπονται στο σχέδιο αποκατάστασης.

-Η υποβάθμιση του φορέα διαχείρισης.

Μάλιστα, το ΤΕΕ/ΤΚΜ προειδοποιεί: «Η Ελλάδα κινδυνεύει για μια ακόμη φορά να παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξαιτίας της μη αποτελεσματικής αντιμετώπισης του προβλήματος της λίμνης, ενώ το οικοσύστημα της λίμνης εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση με τη μείωση της στάθμης και την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού. Το πρόβλημα άρχισε να μεταφέρεται και στη γειτονική λίμνη της Μεγάλης Βόλβης».